Dalgıcın Rehberi

Dekomprasyon Hastalığı

Hakikatte her dalışta kurallar ne kadar uygulanırsa uygulansın, cetveller veya dalış bilgisayarları nekadar yakından takip edilirse edilsin, çok az da olsa dekompresyon hastalığı ihtimali vardır. Ancak günümüzdeki kazaların en önemli sebepleri dalgıçların yaptığı hatalardır. Bu hatalar dalış cetvellerinin, dalış bilgisayarlarının yanlış veya hiç kullanılmaması, dip zamanının yanlış okunması, yükseliş hızının fazla olması gibi kısacası muhafazakar dalış yapmamaktan doğan yanlışlardır.

Dekompresyon hastalığının önlenmesi ; için herşeyden önce sportif dalış planlayıcısını doğru olarak kullanmak, hiçbirzaman cetvelin veya bilgisayarın limitlerini kullanmamak şarttır. Ayrıca insanların fizyolojik olarak farklılıkları da önemli bir handikaptır. Bu faktörler;

Yaş: İnsan yaşlandıkça dolaşım sistemi daha az verimli hale geldiğinden vücutdaki azotun eleminasyonu zorlaşır. Ayrıca insanlar yaşlandıkça şişmanlar ve yağ dokuları çoğalır.

Yağ dokuları: Azot yağ dokuları tarafından daha kolay absorbe edilir. Dolayısıyla şişman insanlar daha çok azot absorbe ederler.

Yoğun aktivite: Dalış esnasında veya dalış sonrası yoğun aktivite dolaşımı arttıracağı için azot absorbsiyonu ve eliminasyonu da etkiler.

Hastalık ve yaralanmalar: Her ikiside lokal dolaşımı etkiliyerek vücudun fazla azota toleransını azaltırlar.

Susuz kalma: ( Dehidrasyon ) Susuzluk kan miktarını azalttığı için fazla azotun vücuttan atılması zorlaşır.

Alkol: Alkol hem dolaşımı hızlandırır hemde dehidrasyona yol açar.

Soğuk su: Soğuk su dalış sonuna doğru vücudun bazı kısımlarının normalden daha az kan dolaşımı almalarına sebep olur.

Sıcak su ile duş / yıkanma: Sıcak su deri içindeki kapiler damarların açılmasına ve dolayısıyle vücudun başka bölgelerinden gelen fazla kanın deri içinde toplanmasına sebep olur.

Karbondioksit seviyesinin artması: Sualtında uygun olmayan soluma ve nefes tutma, kandaki karbondioksit seviyesini aettırdığından azot eliminasyonu zorlaşır.

Dalıştan sonra uçağa binme / yükselme: Herhangi bir dalıştan sonra 1000ft./300m. den yükseğe çıkılacaksa çevre basıncının düşmesi problem yaratacaktır.

Dekompresyon hastalığının belirti ve arazları ;

Belirtiler:
-Aşırı derecede yorgunluk ve bitkinlik
-Derinin kaşınması
-Kol ve bacaklarda eklem veya kas ağrısı
-Baş dönmesi veya vertigo
-Lokal uyuşmalar, seyirme ve hissizlik
-Sık nefes alma

Arazlar:
-Kızarmış cilt
-Bir kolu veya bacağı oğuşturma
-Sendeleme
-Öksürük nöbetleri
-Birden kendinden geçme, yığılıp kalma
-Şuurunu kaybetme

Belirti ve arazlar ayrı ayrı veya bir kısmı aynı anda oluşabilir ve genellikle 1 saat sonra netleşir. Bazen dalıştan 36-48 saat sonra bile görülebildikleri gibi hemen dalıştan sonrada ortaya çıkabilirler.

Dekompresyon hastalığından şüphelenilen bir dalgıça yapılacaklar; Önce hastaya hemen saf oksijen solutulmaya başlanmalıdır. Oksijen azotun vücuttan daha kolay atılmasını sağlar. Sonra hasta mümkün olduğu kadar çabuk bir basınç odasına götürülmeli ve bu esnada hayati fonksiyonları gözlenmelidir.Su içinde hiçbir zaman dekompresyon hastalığı tedavisi yapılmaz, dalgıç tekrar suya indirilmez.

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı