Dalgıcın Rehberi

Su Altı Arama

Eğer biri size ” işte tam şurada battı ” derse o cismin oradan başka bir yerde bulunabileceğine hemen hemen emin olabilirsiz. Bir cismin kaybolmasına şahit olmak mutlaka çok önemlidir ancak şahitler cismin olduğu yeri nadiren gösterebilirler. Daha da ilginci cisim battığı an direkt dibe inmeyerek akıntı ve su hareketleriyle başka bir noktaya sürüklenmiş olabilir.

Bütün bu düşüncelerin neticesi olarak arama yapacağınız alanı iyi seçmeniz gerekecektir. Arama alanı , cismin şüpheye mahal vermeyecek şekilde seçilen alan içinde olması fakat aramayı uzatacak ve zorlaştıracak kadar büyük olmaması lazımdır.

Alanı seçerken belirli bir dikdörtgen / kare alanı mevcut olabilecek tabii sınırlar belirlemeye çalışmalısınız ( sahil, rıhtım, sığlık gibi… ).

Arama şekilleri : Arama alanının belirlenmesinden sonra alanı aramak için mümkün olan en basit arama şeklini seçmelisiniz. Aramaya başlıyacağınız nokta bir şamandıra ile işaretlenmeli ve aramaya temel yönlerden birini seçerek başlamalısınız ( pusulalı navigasyonu kolaylaştırmak için ). Arama şekline başladığınızda gruptan bir kişi navigasyon yaparken ve aranılan alanı bir sualtı tabletine işaretlerken , diğerleri de aramaya konsantre olmalıdırlar. Navigasyonu yapanın sualtı yazı tabletinde belirgin tabii noktaları işaretlemesinde fayda vardır. Eğer arama tekne trafiğinin yoğun olduğu bir alanda yapılıyorsa dalış bayrakları mutlak kullanılmalıdır. Diğer önemli bir noktada arama sırasında dibin bulandırılmamasıdır.

İpsiz arama şekilleri : En basit arama şekilleri çok fazla ekipmanın kullanılmadığı aramalardır. BU tip arama şekillerinin planlanması ve tatbiki daha kolaydır ancak ipli arama şekillerinden daha az hassasdırlar. En çok kullanılan iki ipsiz arama şekli ” U ” şekli arama ve ” genişleyen kare ” dir.

” U ” şekli arama : Bu arama şekli küçük ve orta boy cisimleri düz bir ip yapısında ve rüzgarsız durgun bir ortamda aramada kullanılır. Ancak bu tip arama bazen çok büyük arama alanlarında , az rüzgarlı hallerde ve / veya arama ekipmanının olmadığı hallerde kullanılır. U şekli aramayı yapmak için aranılacak alanın bir kenarından başlayıp , küçük aralıklarla diğer kenar arasında gidip gelmelisiniz. Aranılacak alanın diğer kenarına geldiğinizde tekrar başa dönüp aramayı tekrarlıyabilirsiniz. U ların ağız açıklığı görüş mesafesine göre ayarlanmalıdır. U nun uzun kenarında düz gidebilmek için pusula kullanmanızda fayda vardır. Eğer akıntı varsa yüzüşleriniz akıntıya paralel olmalıdır , böylece akıntının tesiri kısmen önlenmiş olur.

Genişleyen kare şeklinde arama : Bu tip arama şekli orta büyüklükte cisimleri yüzey şartlarının sert olduğu bölgelerde kullanılır. Bilhassa arama alanının büyük olmadığı durumlarda çok yararlıdır. Bu tip arama şekli aranılacak alanın tam ortasından başlamalıdır. Önce kısa bir mesafe yüzülür sonra 90° dönülerek daha uzun bir mesafe sonra yine 90° dönülerek dahada uzun bir mesafe yüzülerek arama sürdürülür. Her 90° dönüşten sonra yüzülecek mesafe görüş mesafesine uygun olarak bir evvelkinden biraz daha fazladır.

İpli arama şekilleri : İpli arama şekilleri ipsiz arama şekillerine nazaran daha hassastırlar. Ancak daha iyi bir planlama gerektirirler. Bu tip aramalar bilhassa su hareketlerinin olduğu bölgelerde küçük cisimleri aramada kullanılır. İple aramalarda düşük görüş mesafesinin olduğu ortamlarda dalgıçlar arası haberleşme ip vasıtasıyla yapılır.

Kullanılan sinyaller şöyledir ;

Bir çekme : Dikkat / aramaya başla
İki çekme : İyi misin ? / İyiyim
Üç çekme : Aramayı / yüzülecek mesafeyi bitirdim
Dört çekme : Buraya gel / bir araya gelelim
Devamlı çekme : Derhal yardımına ihtiyacım var

Bu sinyallerin dışında arzu ederseniz başka sinyallerde belirliyebilirsiniz.

Dairesel arama şekli : Bu arama şekli bilhassa küçük bir bölgede küçük bir cismi aramada çok etkilidir. Her ne kadar düz bir dip yapısında uygulanması çok kolaysa da bilhassa akıntılı haller için idealdir. Dairesel aramayı gerçekleştirebilmek için bir arkadaş ( pivot ) dairenin merkezinde durur. Diğeri ise ( arayıcı ) elinde pivota bağlı iple pivot etrafında dönmeye başlar. Dönmeler tamamlandıkça pivotla arasındaki ipi uzatarak yavaş yavaş daireyi genişletir. Bazen pivot yerine dibe tutturulmuş bir cisim de kullanılabilir. Ancak pivotun çekildiğinde hareket etmeyecek bir cisim olması lazımdır.

Karşılıklı arama şekli : Bu tip arama şekli düz bir dip yapısına sahip hafif akıntılı büyük arama alanlarında yapılır. Arama şeklinin birçok tatbikat tarzları varsa da en basit tatbikat şöyledir. Önce aranılacak alanın iki yanına arama alanı kenar ipleri çekilir. Sonra iki arkadaş üçüncü bir ipi iki kenar ipine dik vaziyette iki ucundan kenar ipine tutturup arama yapmak için birbirlerine doğru hareket etmeye başlarlar. Diğer uca geldiklerinde dikey ipi görüş mesafesine bağlı olarak biraz daha aşağı kaydırıp , aynı arama hareketini tamamlarlar.

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı