Dalgıcın Rehberi

Su Altı Çıkartma

Batık cismi bulduktan sonra sıra onu yüzeye çıkartmaya gelmiştir. Bu küçük bir cisim için çok kolaydır. Ama cisim 4 kg. dan daha ağırsa olay artık tutup yüzeye çıkartmanın ötesindedir. B.C. hiçbir zaman bir cismi yüzeye taşımak için kullanılmamalıdır. Bunun çok basit bir sebebi vardır. Taşınan cisim bir şekilde elinizden veya bağlarınızdan kurtulacak olursa aşırı yüzerlik sebebiyle büyük bir hızla yüzeye doğru çıkmaya başlarsınızki bu da hiç istenilmeyen bir durumdur.

Kaldırma Torbaları: Bu malzemeler çok değişik boy ve tipleri ile en yaygın kullanılan çıkartma araçlarıdırlar. Profesyonel kaldırma torbaları dayanıklı malzemelerden ağır işlerde kullanılmak üzere yapılmışlardır ve çıkartma esnasında kolay kolay yırtılıp parçalanmazlar. Bu torbalarda su içinde yükselme hızını kontrol edebilecek tahliye valfi ve cismi bağlayacak madeni veya plastik kancalar , halkalar veya uzantılar vardır.

Kaldırma torbasının bağlanması: Cismi su üstüne çıkarmadan önce uygun bir şekilde kaldırma torbasına bağlanması gerekmektedir. Elastiki olmayan naylon ipler bu işler için idealdir. Cismi bağlamak için genellikle izbarço bağı, sancak bağı ve iki yarım düğüm kullanılır.

Çıkartma prosedürü: Cisim kaldırma torbasına bağlandıktan sonra yüzeye çıkartılmaya hazırdır. Ancak yüzeye çıkartılmadan önce küçük bir işaret şamandırası cisme bağlanmalıdır. Eğer çıkartma esnasında kutulup batarsa kolay bulabilmek için. Sonra yedek hava kaynağınızı kullanarak ( tercihen ahtapot ) kaldırma torbasına yavaş yavaş hava ilave etmeye başlamalısınız.

Hava miktarı ancak balonu kaldıracak kadar olmalıdır. Bazen cismin çamura yapışmış olması sebebiyle her kısa hava ilavesinden sonra cismi hafifçe yukarı çekmekte fayda vardır. Torba ile cismi dipten azıcık yükselecek hale getirene kadar hava ilave etmeye devam etmelisiniz. Cismi istenilen bu hale getirdikten sonra yatay olarak hareket ettirerek istediğiniz yere götürebilirsiniz.

Genellikle dipten hareket ederek cismi istenilen yere götürmek yüzeye çıkarıp yüzeyde götürmekten daha kolaydır. Ancak bu birazda gidilecek mesafeye ve dip yapısına bağlıdır. Cismi suüstüne çıarırken kaldırma torbasına daha fazla hava ilave etmeniz gerekmez. Yükselirken aşırı genleşen hava tahliye valflerinden otomatik yada sizin temasınızla nötr yüzerlilik muhafaza edilecek şekilde ayarlanmalıdır.

Çıkış hızı dakikada 18 m. yi geçmiyecek şekilde olmalı ve kaldırılan cismin kesinlikle altında bulunmamalısınız. Hiçbir cisim sizin güvenliğinizden daha önemli değildir.

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı