Dalgıcın Rehberi

Su Altı Görüş Mesafesi

Birçok dalgıç dalış yerini seçmede su altı görüş mesafesinin önemli bir faktör olduğunu kabul eder. Hakikaten bir dalıştan alınacak zevk büyük ölçüde sualtı görüş mesafesine bağlıdır.

Şu halde önemini düşünerek su altı görüş mesafesini etkileyen faktörlere bir göz atalım. Çünkü bunlar dalış alanını seçmede çok işe yarayacaktır.

Su altı görüş mesafesini etkileyen faktörler şunlardır:

  1. Hava durumu
  2. Mevsimsel değişmeler
  3. Dip yapısı
  4. Dalga ve su hareketleri
  5. Günün saati
  6. Akıntılar
  7. Dalış bölgesinin yeri

Hakikatte yukarıdakilerden her bri faktör bir dereceye kadar suda asılı partiküllerin oluşmasını sağlayarak su içine ışık girmesini azaltır.

Hava durumu ve mevsimsel değişmeler birbirine bağlı olarak çeşitli şekilllerde görüş mesafesini etkilerler. Mesela yağmur su içindeki asılı partikülleri hem direk yönden hem de sel suları ile çok arttırabilir. Bazen çok sıcak aylarda su sıcaklığının artması ile su içindeki plankton sayısı çok artabilir. Biz buna bazen suyun renk değiştirmesi ile şahit olabiliriz (red tide). Ama genelde kış aylarında sualtı görüş mesafesi daha iyidir. Tatlı su ortamlarında mevsimsel değişmelerde görüş mesafesi oldukça değişir.

Dip yapısı ile su hareketleri ve akıntıların görüş mesafesine tesiri daha açıktır. Dalgalı bir havada görüş mesafesinin azalması gibi. Dip yapısında da ne kadar silt denen tortu tabakası varsa bunun suda asılı partikülleri yaratması o kadar kolay olacaktır. Bu da görüş mesafesini olumsuz yönde etkileyecektir.

Bihassa bu tip dip yapısı olan yerlerde akıntı ve dalga hareketi durumu oldukça güçleştirecektir. Tam tersine kayalık çakıllı, mercan oluşumlu dip yapılarında görüş mesafesi çok daha iyidir.

Dalışın günün hangi saatinde yapılacağı da görüş mesafesini etkileyen faktörlerdendir. Güneş ışınları deniz üstüne 48° den küçük bir açı ile geldiğinde büyük bir kısmı suya girmeden yüzeyden yansıtılırlar. Bu gibi hallerde suyun içi kararmış olacaktır. Bu duruma göre saat 10.00 ila 14.00 arası deniz altının en aydınlık olduğu saatlerdir.

Önemli okyanus akıntıları ile dalış bölgesinin yerinin de dalış şartlarına etkisi vardır. Mesela Gulf Stream akıntısı buna iyi bir örnektir. Bu akıntı birçok tropikal sualtı bitki ve canlılarını Amerika sahillerinde Kuzey Carolina sahillerine kadar taşır. Nitekim Bermuda adalarının da tropik bir iklime sahip olmasının sebebi budur.

Bu gibi akıntıların bir diğer etkisi de soğuk suların taşıdıkları bol miktarda gıda parçaçıkları ile çevredeki bitki ve hayvan sayısının artmasına sebep olurlar.

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı