HaberlerManşetYarışlarYelken Sporları

13. AUDI Göcek Yarış Haftası

Göcek Yat Kulübü tarafından 13 yıldır düzenlenen Göcek Yarış Haftası, bu yıl AUDI ana sponsorluğunda 14 – 18 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Göcek koylarının yarış rotası coğrafyası zenginliğine, AUDI ana sponsorluğu ve Doğuş Grubu’nun desteği katılınca, D-Marin Göcek’de konaklayan yarışçılara unutulmaz bir hafta yaşattı.

Göcek Yat Kulübünün, bu yıl yarışlarını 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası adı altında düzenleme kararı ve IRC sınıflarının genel klasman birincisine konulan çok özel ödül, ilk kayıt gününden itibaren kıyasıya bir çekişmenin yaşanacağı habercisi idi.
IRC sınıfında 25, charter sınıfında 7, toplam 32 tekne, ilk gün yarışları için 15 Mayıs sabahı D-Marin Göcek’den Fethiye Körfezine yelken açtılar. Göcek Adası kanalından İz Kayasına rengarenk görüntüler ile seyreden teknelerde, yelken trimi, rakiplerin kontrolü ve güneyli rüzgarların davetine koşma heyecanı vardı.

Toplam 6 yarış planlanan yarış haftasında ilk gün, doğanın yelken yarışları için mucizevi sunusu İz Kayası gibi yarış başlangıç ve bitiş noktasında, tüm yarışçıların rakiplerini ölçüm ve kendi ekiplerini ısındırma turları olarak değerlendirilebilecek sosis ve üçgen rotalarını koşmak üzere şamandraları hazır bekliyordu.

SUBNET kupası 1.yarışın 9 NM sosis parkuru 15 Kts rüzgarlara orsa startı, tüm haftanın en heyecanlı startı idi. Rakipler birbirlerinin yelken ve yarışçı performansını değerlendirme çabasında taktik ve güç savaşımı verdiler. 1 saat 17 dk. da yarışı tamamlayan C.D. Couer teknesi ipi göğüsleyen ilk tekne oldu. Andrey Arbuzov, 2011 yılı 10 Kasım Atatürk Kupası yarışlarında genel klasmanda 1.liği elde etmiş ve bu başarısını devam ettirmek istiyordu.

Ekipler kendi içlerinde de artık birbirlerini tanıma sürecini tamamlayınca, Göcek Belediye Kupası olarak koşulan günün 2.yarışının üçgen-sosis parkuru startı çok daha heyecanlı görüntüler verdi. 1.yarışta sert rüzgarlarla teknesini zorlayan Gezgin bumbasını kırınca, 2. yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Toplamda 12 NM bir mesafede koşulan 2. yarışın galibi yine C.D. Couer teknesi oldu. IRC sınıfı 4 division gün birincileri C.D. Couer, İzmir Yelken, Cadı ve Clavella tekneleri her iki yarışda da pozisyonlarını korudular.

Göcek koylarını ve Fethiye körfezini çok iyi tanıyan Göcek Yat Kulübü, bu yarış için yine alternatiflerle dolu birçok farklı coğrafi rotalar hazırlamıştı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası yarışı olarak adlandırılan 2. günün uzun rotası olarak, uzun yıllardır koşulmayan İz Kayası – Peksimet adası dönüş – Göcek rotasını yapmak istiyorlardı. Ancak sabahın erken saatlerinde şiddetini arttıran güneyli rüzgarların yarışçıları zorlama endişesi, hakem komitesine yerinde rüzgar ve dalga ölçümü gözlemleriyle, gün yarışı alternatif rotası olan, Göcek koyları iç deniz rotası kararı verdirdi. Göcek limanından alınacak start ile, Kille ve Domuz adasına atılan şamandra dönüşleri ve ardından Yılanlı ada bir dönüş daha yaparak çok keyifli olacağına inandıkları bu yeni rota için tüm tekneler alesta bekliyorlardı. Alternatif rota olmasına karşın, deneyimli yarış komitesi tarafından çok süratle hazırlanan parkur için 11:10 da yine kuvvetli güney havasına orsa start alındı. Toplam 17 NM bir mesafeyi, 3 saat 27 dk. gibi bir sürede ilk tamamlayan Mapfre Lemon teknesi ile Tolga Yağlı oldu. 90 sn. sonra C.D. Couer ipi göğüsledi, ancak IRC 1’de birinciliği Wind Master–Rostislav’a kaptırmışlardı. IRC 2 sınıfında İzmir Yelken yine 1.liği kimseye bırakmadı. IRC Division 3’de bugün ise Lettland teknesi başarılı bir performans ile parkuru 3 saat 45 dk. da tamamlayarak 1.liği elde etti. IRC 4’de TCC farkı ile 1. Kupasını kaldıran yine Clavella teknesi olmuştu.

Kuvvetli güneyli rüzgarların yardımı ile çok çekişmeli sahnelerle dolu, ilk 3 yarışı tamamlanan 13. Audi Göcek Yarış Haftasında, tüm ekipler, son 3 yarışın değerlendirmeleri ellerinde, IRC sınıfında tekneler genel klasmanında 1.sine verilecek Şarık TARA, Atatürk’ü Anma 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupasını kazanmak, artık son taktiklerini ve Mapfre Lemon teknesi sahibi Tolga Yağlı’da ekip takviyelerini yaptılar.

Güneyli havanın düşmesi ve yaza merhaba diyen güneşin sıcaklığını hissettiren 17 Mayıs günü, yine tüm tekneler, sabahın erken saatlerinde İz Kayasına ulaşana hakem komitesince son hazırlıkları tamamlanarak hazırlanan start hattında mevkilerini aldılar. Göcek Yat Kulübü, ERGO’nun sponsor olduğu 4.yarış olarak, öğlene doğru artık oturmaya başlayacak batılı rüzgarları kullanarak, yarışçıların adelelerini ısındırmak amaçlı, İz Kayası başlangıç – Katrancık adası iskelede dönüş ile 5 NM kısa bir rota belirlemişti. Bölgeyi coğrafi olarak da tanıtma hedefli bu rota ilk defa kullanıldığından, yarış teknelerine tekrar tekrar sığlıklara dikkat etme uyarısı gerektirdi.
Geniş apaz seyri ile 11:20 de start alındı. Katrancık adası arkasında henüz güçlenmemiş batılı rüzgarların kuytusu, tüm teknelerin hassas trimlerle seyretmesini gerektirdiğinden, deneyimli olan ve teknesini çok iyi tanıyan ekiplerin şansı yükselecekti. Katrancık adası arkasında kaybolan 32 tekneden, adayı ilk dönen ve süratini yavaş yavaş arttıran batılı rüzgarların yardımıyla da, geniş orsa yükselerek 56 dk.da parkuru ilk tamamlayan, takviye ekibi ile Mapfhre Lemon Tolga Yağlı oldu. Ve 43 sn. ardından finish hattına C.D. Coeur girmesine karşın, 4 salise farkla ancak 2.liği elde edebilmiş ve ERGO kupasını Lemon’a kaptırmıştı. IRC 2 de İzmir Yelken yine birinciliği rakiplerine bırakmamış, IRC 3’de ise 1.liği bu kez Lettland teknesi elde etmişti.

Charter sınıfında uzun rotada birinciliği elde eden, Baby Beluga teknesinin 15 yaşındaki genç Skipper’ları Petek Kuşçu ve Rita Aktay, bugünün ilk yarışında da muhteşem performans ile finishi ilk göğüsleyen tekne oldu.

Artık yerine oturmuş batı / güney-batılı rüzgarlar, ısınmış kaslar ve trimi alınmış yelkenlerle donanmış tekneler, dar kanal geçişli 5. yarış için start hattında son hazırlıklarına başladılar. D-Marin Göcek adına koşulacak 5. yarış, tüm yelkencilerin keyifle yapmak istedikleri bir rota olarak belirlenmişti Göcek Yat Kulübü tarafından. Bu rotada İz Kayasından–Tersane adası güneyine baş tutan tekneler, Tersane-Domuz adası dar kanalından koy iç denizine girecekler, ve Zeytinli–Yassıca adalarını iskelede bırakarak, Göcek Adası fenerinde finish alacaklardı. Toplam 10 NM bu rotanın, dar kanal geçişini rengarenk balonlarla süsleyen teknelerden yine kuvvetli ekibi ile Lemon teknesi 1saat20 dk. gibi bir sürede Göcek Adası Fenerini bordalayan ilk tekne oldu.

Ve 18 Mayıs günü, 13. Audi Göcek Yarış Haftasının son yarışı olan ve Doğuş Gurubu adına koşulacak 6.yarış, tek yarış atma kuralı bulunması ve de son gün rotasının çok daha farklı tramolalar ve taktikler ile çekişmeli geçecek olması, 19 Mayıs kupasını kimin kaldıracağına çok daha başka bir heyecan katmıştı. Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava cephesi, öğlen saatlerinde yağmurla beraber arasıra sağnaklı, kuvvetli rüzgarlar sağlayacaktı. Sıkı giyinmiş yarışçılar, Doğuş Grubu kupasını kaldırmak üzere, 11:10 da yarış haftasının son startını aldılar. Göcek koylarının inci dizim adalarını 8 (Sekiz) rotasında kat edecek yelkenler, sadece rakip kontrolü değil, artık sığlıklar, irili ufaklı adaları da gözetlemek, birçok farklı rota seyrinde çok iyi dümen tutmak ve de trim yapmak zorudaydılar. Zeytinli adayı arkadaki tüm rakiplerine açık fark ile iskelede bırakan Lemon, pupa seyrinden geniş apaza geçişte balonuna toplamakta zaman kaybedince, erken geniş apaza geçen C.D. Couer bu fırsatı iyi değerlendirerek farkı oldukça kapattı. Ve ardından müthiş bir atakla, 1 saat 40 dk. da Göcek Adası fenerini bordalayan ilk tekne oldu. Arka arkaya bitiş hattına ulaşan tekneler, keyifli bir yelken haftası yaşamış olmanın huzurunda, ellerinde kronometreleri son kupanın galibini belirleyebilme heyecanı ile diğer teknelerin finishlerini aldılar.

Son teknenin bitiş hattını geçmesi ile, Göcek Yat Kulübü organizasyon ekibinin yüzünde, hiçbir abandone yarış olmadan tamamlanan 13. Audi Göcek Yarış Haftasının kazasız, sorunsuz ve de her hangi bir hasar olmadan tamamlanmış olmasının keyfi okunuyordu.

Yarış ekipleri ise, teknelerinin ve de üzerlerindeki deniz tuzunu tatlı sularla arındırarak, son gece kupa törenine ve ardından Doğuş Grubunca, D-Marin Göcek ve D-Marin Resort Otel desteğinde organize edilen kapanış yemeği ve caz konserine, büyük bir heyecanla hazırlanıyorlardı.

Doğuş Grubu kupası yarışı birincileri ödüllerini aldıktan sonra, sıra AUDI Overall kupalarına gelmişti. IRC 1 divisionda, C.D.Couer – Andrey Arbuzov başarısını koruyarak, Audi Overall 1.lik kupasını kaldırdı. IRC 2 de AUDI kupasını, tüm yarışlarda birinciliği kimseye bırakmayan İzmir Yelken, Kaan Özgönenç aldı. IRC 3’de, Cadı teknesi ile çok çekişme yaşayan Lettland teknesi AUDI Overall kupasını evine götürmeyi hak etmişti. IRC 4 divison birincisi yine Clavella teknesi oldu. Charter sınıfında, AUDI Overall birincilik kupasını ise, geleceğe umut veren Skipper genç kızlarımız Petek ve Rita, TYF Başkanı Nazlı İmre elinden aldılar.

Günün en anlamlı ödülü, Göcek Yat Kulübü tarafından bu yıl 2.si verilen “ Yaşam Boyu Yelken Ödülü “ idi. Özel tasarım ve yapım bu anlamlı ödül, sahnede sergilendiğinde, KISMET teknesinin modeli ödülün sahibininde habercisi idi. Ülkemizin, tüm dünyanında yakından tanıdığı en eski denizcisi Sadun Boro’nun layık görüldüğü bu yıl ki yelken dünyasının Oscar’ını, Sadun Boro adına, Alim Sür ve Meriç Köyatası aldı.

Ve artık haftanın en büyük kupası olan Şarık TARA, Atatürk’ü Anma 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası‘na sıra geldiğinde, nefesler tutulmuş olarak merakla kupanın ne olduğu bekleniyordu. Göcek Yat Kulübü ekibi, Şarık TARA tarafından sponsorluğu yapılan bu sürpriz kupayı sahneye çıkardığında alkış tufanına, özgürlük ve cumhuriyete tutulan ilk rotanın heyecanı ve gözyaşları karıştı. Ve sahnede duran, 7 ay gibi bir sürede yapılan Bandırma Vapuru maketi, tüm katılımcıları acı ve mücadele dolu günleri yanında, Cumhuriyetimizin kuruluşunun denizden gelen öncülüğü anılarına götürdü.
13. Audi Göcek Yarış Haftasının 6 yarışının genel klasman birincisi olan CADI teknesi, bu çok değerli kupayı evine götürmeyi hak etmişti. Cadı teknesi sahibi Alp Doğuoğlu’na, konuşmasında yaşamı boyunca elde ettiği en anlamlı ödül olduğunu belirttiği bu kupa, AUDI Pazarlama Müdürü Mustafa Murat Uluer, D-Marin Marinalar Genel Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan, TYF Başkanı Nazlı İmre ve Göcek Yat Kulübü Komodoru Göker TUNCAY tarafından verildi.

13. AUDİ Göcek Yarış Haftası, doğanın yelken yarışları için sunduğu bu özel coğrafyada, rüzgarların da yardımı ile tamamlanmanın keyfinde, Doğuş Grubu tarafından hazırlanan muhteşem bir Yaz’a merhaba partisi ile sona erdi. Doğuş Grubu Marinalar Genel Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan tarafından büyük özveri ve emekler harcanarak organize edilen, Klazz Brother konseri ile, tüm yarışçılar caz ve blues esintilerinde gecenin karanlığında, özgürlüklere yelken açtılar…

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı