DenizcilikHaberler

50 Yıl Önceden Kalan Şükran

Bundan 50 yıl önce Arnavutluk’tan hareket ederek Romanya’ya doğru yola çıkan ve Romanya’da Ülker Fırtınası’na yakalanarak zor durumda kalan M/V Abdullah Gemisi ile ilgili bir belgesel çekmek üzere Türkiye’ye gelen Romen Ulusal Kanalı TVR1 Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKAPDER)’ni, 2014 yılında, merkezinde ziyaret etmişti.

M/V Abdullah Gemisi’nin o günkü kaptanı, aynı zamanda TÜRKAPDER üyesi Şükrü Çetiner ve geminin bugün hayatta olmayan armatörü Abdullah Özmelek’in oğlu Remzi Özmelek ile görüşen kanal temsilcileri, 29 Kasım 1963 tarihinde meydana gelen kurtarma olayının izini sürdü. Kanal temsilcileri Kaptan Çetiner ile bir arada olay görüntülerini izlediler ve ardından kendisinin duygu ve düşüncelerini öğrenmek istediler. O günlere geri dönen Kaptan Çetiner duygusal anlar yaşadı ve o gün hissettiği çaresizliği kanal temsilcileriyle paylaştı. Daha sonra Remzi Özmelek ile görüşen TVR1 yetkilileri olayın ayrıntılarını bir kez de kendisinden dinlediler. Özmelek o günün koşullarında öncelikle Rusya’dan yardım istediklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarını, daha sonra Türkiye’den yardım talep ettiklerinde ise yetişmelerinin mümkün olmadığı cevabını aldıklarını anlatarak son olarak Romanya’dan destek talep ettiklerini ifade etti. Özmelek talep üzerine TAROM (Romanya Ulusal Uçuş Şirketi)’un derhal devreye girerek, helikopter yardımıyla 22 kişilik mürettebatı, yara almadan kurtardığını belirtti. Olay sırasında Romanya’nın göstermiş olduğu hassasiyet dolayısıyla şükranlarını dile getiren Özmelek, TVR1 temsilcilerine de ilgilerinden ötürü teşekkür etti. Kanal yetkilileri ayrıca TÜRKAPDER Yönetim Kurulu Üyeleri ile de röportajlar gerçekleştirmişti.

Aradan iki yıl geçti ve Şükrü Çetiner ve personelini kurtaran ve şu an hayatta olmayan helikopter pilotu Constantin Stefanescu’ nun oğlu Dan Stefanescu TÜRKAPDER Yönetim Kurulu ve Kapt. Şükrü Çetiner ile bir araya geldi. Toplantıya TÜRKAPDER eski Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Karabüber, Muhasip Üye Koray Karagöz, Üye Ömer Salcı ve Üye Zafer Akbulut da katılım gösterdiler.

Dernek merkezine gelerek Kapt. Şükrü Çetiner ile görüşmek ve sohbet etmek isteyen Dan Stefanescu’ya dernek yöneticileri tarafından bir de hatıra plaketi takdim edildi. Dernek şapkasını ve rozetini takan Stefanescu, tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu. Hoş bir sohbet havasında geçen toplantı sonrasında, tüm katılımcılar yeniden bir araya gelmek üzere ayrıldılar.

DSC_2936

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı