DenizcilikHaberler

Çin’in Mistik Ejdarha’sı rekor dalışa imza attı

Çin’in mistik deniz ejderhası (Ciaolong), dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukur’una dalış yaptı, 7 bin 20 metreye insanlı dalış yaparak yeni bir rekora imza attı.

Ulusal basındaki haberlere göre, Çin’in okyanusun derinliklerinde insanlı keşif kabiliyetine ulaştığı belirtildi. Dünyada 90 civarındaki insanlı denizaltının sadece 12′si 1000 metreye dalış yapabiliyor ve birkaçı bu seviyenin altına inebiliyor.

Çin’den önce ABD, Japonya, Fransa ve Rusya 6 bin metreye dalabilmişti. Ciaolong’un geliştirilmesine 2002 yılında başlanmış ve 2009′daki ilk test dalışında bin metre seviyesine inilmişti. Yetkililer, Ciaolong’un 5 yıl içinde birkaç pilot bilimsel keşifte kullanılmasının planlandığını belirtiyor.

Çin’in derin denizlere dalma teknolojisinin açık bir kaynak olduğunu sık sık vurgulayan yetkililer, yabancı bilimadamlarının da Ciaolong denizaltısını araştırmalar için kullanılabileceğini kaydediyor.

Ciaolong’un baş tasarım yardımcısı Sui Veyçıng, Ciaolong’un 7 bin metreye dalışının kendilerini daha emin hale getirdiğini ve bir gün 11 bin metrede serbestçe seyir yapabileceklerini ifade etti.

(Kaynak : dipnot.tv)

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı