ÇevreHaberler

Balık Stoklarını Koruyacak 10 Yemek Tarifi

WWF’in hazırladığı Deniz Ürünleri Rehberi, balık stoklarının korunması için farklı deniz ürünlerinin tüketilmesini öneriyor ve 10 ülkeden 10 farklı yemek tarifi içeriyor.

Azalan balık stoklarına ve sürdürülebilir balıkçılığa dikkat çekmek isteyen WWF-Türkiye, ‘Hangi Balık’ adını verdiği bir rehberle tüketicileri yiyecekleri balıkları seçerken özen göstermeye çağırdı. WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) 12 ülke ofisinin birlikte hazırladığı rehber, bu ülkelerden yemek tarifleri de içeriyor. Deniz Ürünleri Rehberi (Hangi Balık) azalan balık sayısına dikkat çekiyor ve hangi deniz ürününü tüketemeyeceğimizden çok, hangi koşullarda tüketebileceğimize odaklanıyor. WWF, çoğunluğu gelişen ülkelerde yaşayan 800 milyon insanın hem beslenmek hem de ailelerini geçindirmek için balığa muhtaç olduğunu belirterek, tüketicilerin yapacağı doğru tercihlerin milyonlarca insanı etkilediğini söylüyor.

WWF Deniz Ürünleri Rehberi, Akdeniz ülkelerinde rastlayabileceğiniz 10 balık türüne ait tanınmış şeflerden alınmış 10 tarif içeriyor. Bu tarifler anlatılırken, satın alacağınız deniz ürünlerinin hangi boy ve ağırlıkta olması gerektiğine dair uyarılara da yer veriliyor. Tüketicilerin balık ve benzeri deniz ürünlerini tüketirken, onların kurallara uygun avlandığını/yetiştirildiğini gösteren çeşitli sertifikaları kontrol edebilmeleri için gerekli bilgiler de rehberde yer alıyor.

Hangi Balık adlı rehberin tanıtımında söz alan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, Akdeniz’de bilinen balık stoklarının yaklaşık yüzde 93’ünün aşırı avlanma yüzünden tükendiğine, dünyadaki balık stoklarının da yüzde 31’inin yine aşırı avlanma nedeniyle yok olduğuna dikkat çekti. Baştak, “Artan balık talebi denizler üzerindeki baskıyı arttırıyor. Deniz ekosistemlerinin ve birçok yerel topluluğun geleceğinin, özellikle gelişen ülkelerde, tehlikede olduğu bir noktaya geldik. Aşırı avlanma, küresel iklim değişikliğinden sonra denizlerimizin karşılaştığı en önemli ikinci tehdit oldu. Böyle devam edilirse yakında tutulacak balık kalmayacak” diyor.

Raporun tanıtımında, Hangi Balık rehberinden seçtiği bir yemek tarifini hazırlayan Eataly’in şefi Claudio Chinali, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada kişi başına yılda yaklaşık 20 kilogram (Türkiye’de 7-8 kg) balık tüketildiğini ve bunun da 50 yıl öncesine göre iki kat daha fazla olduğunu hatırlattı. Chinali, “Bizler şef olarak, insanları mutlu etmenin yanı sıra, gelecek nesiller için ürünlerin sürdürülebilirliğini sağlamakla da sorumluyuz. Her yeni yemek sunumumuzda, küçük de olsa dünyanın bir parçasını olumlu yönde değiştirme gücüne sahibiz” dedi.

Fish caught just outside the Marine Protected Area (MPA) area in Tikina Wai, Fiji. The MPAs are a WWF project that started in the year 2000 together with mangrove protection. The fish catch tends to be a 'spill-over' from the MPA sites. Before the MPAs were set up the villagers didn't have enough fish so they had to buy meat from the outside. Now, the villagers find more fish in the same area, within 2 hours they can catch eight baskets and don't have to buy other meat. The fish from the MPAs, sold to generate income, is enough to make a living and meet obligations to Vanua, Church and family.
Fish caught just outside the Marine Protected Area (MPA) area in Tikina Wai, Fiji. The MPAs are a WWF project that started in the year 2000 together with mangrove protection. The fish catch tends to be a ‘spill-over’ from the MPA sites. Before the MPAs were set up the villagers didn’t have enough fish so they had to buy meat from the outside. Now, the villagers find more fish in the same area, within 2 hours they can catch eight baskets and don’t have to buy other meat. The fish from the MPAs, sold to generate income, is enough to make a living and meet obligations to Vanua, Church and family.

wwf-deniz-urunleri-rehberi wwf-turkiye-gm-tolga-bastak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı