HaberlerTekne Dünyası

Engelli kadın denizci Hillary Lister, hayatını kaybetti.

3 Mart 1972’de, Hampshire’da doğan Lister, biyokimya uzmanı bir anne ve psikopos olarak görev yapan bir babanın üçüncü çocuğuydu. 15 yaşına kadar sağlıklı bir şekilde büyüyen Lister, biyoloji alanında eğitime başladığı sıralarda ayakları hareket kabiliyetini tamamen yitirdi. 1999’da ellerinde de his kaybı başladı, kısa bir süre sonra kollarını da hareket ettiremez hale geldi ve boynundan aşağısı tamamen felç oldu. Bu yüzden doktorasını yarım bırakmak zorunda kalsa da öğrencisi olduğu University of Kent, kendisini onursal doktora derecesi ile ödüllendirdi.

Deniz, kaybettiği hayatını geri verdi.

2003 yılında deniz hayatı ile tanıştı. Bu sayede, kendi deyimi ile “özgürlüğünü” yeniden kazandı ve bir anlamda kaybettiği hayatını geri aldı. CRPS (Complex regional pain syndrome) rahatsızlığı nedeniyle ellerini ve ayaklarını kullanamayan denizci, Stephen Hawking’in kullandığı cihaza benzer şekilde özel olarak tasarlanan bir cihaz kullanıyordu. “Sip-and-puff” adı verilen bu alet, pipet benzeri yapısıyla nefes alıp verme sistemi ile hareket sağlamaktaydı. Mekanizma, fiberden yapılmış bir bottan modifiye edilmiş yelkenliye dahil edilmişti. Sadece 8 metre uzunluğundaki bot Malin’e, Lister için özel parçalar eklendi. Lister bu şekilde ağzını kullanarak yelkenliyi hareket ettirebiliyordu. Çubuktan hava emince yelkenlinin dümeni sancak tarafına doğru, üfleyince dümeni iskeleye doğru kırılıyor, diğer çubukla da yelkenleri rüzgarla bağlantılı olarak idare eden vinçler hareket ediyordu.

23 Ağustos 2005 tarihinde, Lister; Manş Denizi’ni geçen ilk felçli denizci oldu. Geçişi 6 saat 13 dakika sürdü. Limanda Quenn’in ‘We Are The Champions’ adlı şarkısıyla karşılanan genç kadın, neden böyle bir yolculuğa kalkıştığı sorulduğunda, “Çünkü çok inatçıyım ve başlayınca durmayı bilmem” diye karşılık vermişti.

Ardından 11 saat 4 dakika ile Wight Adası’nı geçerek kendi alanında rekor kırdı. 2005’te, Sunday Times Helen Rollason Award for Inspiration ödülünü kazanan sporcu tek başına çıktığı İngiltere turunu ise kötü hava koşulları ve teknik sorunlar nedeniyle yarım bırakmak zorunda kaldı.

21 Mayıs 2009’da, Hillary Lester yarım bıraktığı turunu tamamlamak üzere Plymouth’tan denize açıldı. 14 Ağustos’ta Bridlington, Yorkshire’a ulaşıp 31 Ağustos’ta Kent’te tamamladığı yolculuğu ile tek başına İngiltere’yi geçen ilk engelli kadın denizci ünvanını aldı.

“Yelken yaparken, bambaşka bir dünyaya giriyorum. Bu sanki uçmak gibi” diyen Lister, gösterdiği azim ve kararlılık ile spor dünyasının en ilham veren kahramanlarından biriydi. 18 Ağustos 2018’de, 46 yaşında hayata veda eden bu cesur kadın, sadece denizcilik dünyasında değil, tüm insanlık için her zaman büyük bir ilham cesaret simgesi olarak kalplerde yaşayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı