HaberlerYarışlarYelken Sporları

ERGO 10. Sonbahar Göcek Yarış Haftası

Ata’mız adına düzenlenen ERGO, 10. Sonbahar Göcek Yarış Haftasında, duygulu anlar, heyecan fırtınası ve coşku bir arada yaşandı…

Göcek Yat Kulübü tarafından 10. kez düzenlenen Göcek Yarış Haftası, bu yıl ERGO ana sponsorluğunda 07 – 10 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Yarış haftasında öne çıkan başlıklar ;

 Göcek koylarının yarış rota coğrafyası zenginliğine, ERGO ana sponsorluğu ve Doğuş Grubu’nun desteği katılınca, D-Marin Göcek’de konaklayan yarışçılar yüreklerden ve hafızalardan uzun yıllar silinmeyecek anlar yaşadı,
 Bu yıl 10’uncu yılı nedeni ile çok özel etkinlikler ve ödüllerle renklendirilmiş, ERGO ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Göcek Sonbahar Yarış Haftası, yüksek katılım, güneşli günler, bol rüzgarlar ve keyifli sahnelerle doluydu. Geçtiğimiz yıl ilk defa verilen 10 Kasım Atatürk Kupası trofesine ismini yazdıran yine Andrey Arbuzov oldu,
 Uluslar arası yat yarışı düzeyine koşar adım yükselen ve bu yıl 10’uncusu ERGO sigorta ana sponsorluğunda düzenlenen, ülkemizin en önemli yelken yarışlarından olan Göcek Sonbahar yarış haftası, Ata’mız adına gerçekleşen ve 10 Kasım Atatürk Kupası olarak anılan ilk ve tek yelkenli yat yarışı,
 Göcek Yat Kulübü’nün başarılı organizasyon sergilediği son gecede, bol güneşli ve sert rüzgarlı havalarda katılımcılara heyecan yaşatan 5 yarışın sonucunda kazanan takımların ödülleri, ERGO Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Karataş ve Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Ahmet Gençtürk tarafından, 10 Kasım cumartesi akşamı D-Marin Göcek Marina da düzenlenen muhteşem bir törenle verildi.
 Coğrafi rota zengini Göcek koylarında, 07 – 10 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ERGO, 10. Sonbahar Göcek Yarış Haftası’nda, koyları yarış rotalarında çok iyi değerlendiren Göcek Yat Kulübü’nün, mücadeleyi ön plana çıkaran 5 farklı yeni rotasında, 54 tekne birincilik için mücadele ettiler. Koy içi rota tercihini haklı çıkaran kuzeyli rüzgarların haftasında, tüm rotalar çok kısa sürede tamamlanmasına karşın, heyecanlarını çetin bir mücadeleye taşıyan tüm yarışçılar, yelken keyfinin doyasıya hazzında sezonu keyifle kapattılar,
 ERGO 10. Sonbahar yarış haftasının duygu yüklü anları, 10 Kasım sabahı Göcek Yat Kulübü organizasyonunda tüm yarışçıların Atatürk anıtında, Atamıza saygı duruşu ile yaşandı. Törenin ardından, kuzeyli sert rüzgarlar ile mücadele dolu 5. Yarış, Ata’mız adına koşuldu.

Yarış haftasının program akışı ve yarış ayrıntıları ;

ERGO, 10. Sonbahar Göcek Yarış Haftası, Göcek Yat Kulübünün geçen yıl başlattığı IRC sınıflarının genel klasman birincisine verilen çok özel ve anlamlı ödül “10 Kasım Atatürk Kupası“ trofesi, 50 tekne katılım sınırlamasına rağmen, 54 kayıt ve muhteşem bir açılış töreni ile 07 Kasım günü başladı. TAYK yarış komitesinin yarış yönetiminde gerçekleştirilen yarışların bilgilendirme brifinginde, Göcek koylarını ve öngörülen hava raporlarını yarış rotalarında çok iyi değerlendiren Göcek Yat Kulübü’nün hazırladığı, mücadeleyi ön plana çıkaran 5 yarışın 5 farklı yeni rotası, tüm yarışçılar tarafından heyecan ile karşılandı.

IRC sınıfında 28, charter sınıfında 26, toplam 54 tekne, ilk gün yarışları için 08 Kasım sabahı D-Marin Göcek’den Göcek koylarına yelken açtılar.

Göcek Belediye’sinin desteğinde düzenlenen ve koy içi planlanan ilk günün 1. yarışı beklenen sert rüzgarlar yerine, batı-kuzey batı rüzgarları ile, Yılanlı adadan orsa start aldı. Kille koyu 1. şamandra ve ardından Domuz adası 2. şamandra dönüşü ile, 5,5 DM rota tüm sınıflar tarafından 1,5 saatde tamamlandı. Keyifli haftanın habercisi ve ilk defa Göcek koy içinde şamandra rotasında koşulan Göcek Belediye Kupası yarışı, yarışçıların hem kendi ekiplerini, hem de rakiplerini tanıma olanağı sunan bir yarış oldu. Yelken performansını üst düzey kullanan C.D. Couer teknesi, IRC 1 de yarışı 54 dk. da tamamladı. Charter sınıflarında ise, Baby Beluga teknesinin 16 yaşındaki genç Skipper’ı Rita Aktay, muhteşem performans ile finishi ilk göğüsleyen tekne oldu.

Adeleleri ısınan ve ekip içi uyumu oturtan tekneler, öğle yemeği molası vermeden, günün 2. yarışı için hazırlıklarını yine Yılanlı ada civarında kısa kahve molası ile tamamladılar. E.G.G. Yachting adına koşulan günün 2. yarışı, yarışçıların alışık oldukları rota tersine, saat 11:55’de Yılanlı adadan pupa seyrinde Göcek adasına doğru start aldı. Bölgenin deneyimli yarışçısı Andrey Arbuzov, 6 DM mesafeyi, 1 saat gibi kısa bir sürede tamamlayan ilk tekne oldu. Göcek Adası dönüşünden sonra, aralarında kısa mesafelerle orsa yükselen 54 tekne, koy içi dar alanda olağanüstü görüntüler verdi. E.G.G. Yachting kupası yarışını 15:00 da tamamlayan tüm yelkenciler, günün yorgunluğunu Göcek koylarının sonbahar sıcaklığındaki mavi sularına dalarak attılar.

Yarış haftasının 2. günü beklenen kuvvetli kuzey rüzgarları nedeni ile Göcek koy içine alınan iki yarışın startı, Kille koyu olarak belirlenmişti.

ERGO kupası için sabah 10:00 da Kille koyunda parkur hazırlığı tamamlanmış ve tüm tekneler yaz sıcağını aratmayan güneş altında rüzgar beklediler. Yaz sezonu boyunca rüzgarları eksik olmayan, Boynuzbükü, Sarsala, Hamam, Göbün koylarının çevrelediği iç denizde kuzey rüzgarları biraz nazlanıyordu. ERGO kupası rotası, Kille start – Boz Br. 1 no şamandra – Merdivenli koyu 2 no şamandra ile toplam 6,5 DM mesafe için ilk start 12:15 de 10 Kts rüzgar ile IRCsınıfı için verildi. IRC Charter ve Charter sınıfları da 12:20 de 2. startı aldıklarında, 54 tekne 1. şamandraya pupa seyrinde rengarenk kelebekler gibi uçuyorlardı.

Şiddetini gittikçe arttıran kuzeyli rüzgarların yardımı ile parkuru yine C.D.Couer teknesi 53 dk.ya yakın bir sürede tamamlayan ilk tekne oldu. Charter sınıfı teknelerin kısa bacağı ve kuvvetli rüzgarlar, hemen hemen tüm teknelerin finiş hattına orsa savaşımında kısa ara mesafelerle çıkması sonucu ERGO kupası yarışı 13:50 de tamamlandı.

Uzun yıllardır yarışlara marina konaklamasında destek olan, günün 2’inci, haftanın 4’üncü yarışı D-Marin Göcek kupası için start hattı, Kille koyunda çok kısa sürede tamamlandı ve 14:15 de ilk grup start aldı. Toplam 8 DM mesafede koşulacak bu yarış rotası, Kille start ve Tersane adası dönüşü, Tersane-Domuz adası dar kanal geçişi ile yarışçıların ilk günden beri beklediği rota idi. 1 saat 10 dk. gibi kısa bir sürede teknesinin yüksek performanısını ustaca kullanan Andery Arbuzov yine finish hattını ilk göğüsleyen tekne oldu. Zaman zaman 20 Kts üstüne çıkan kuzeyli rüzgarlarla, charter sınıfı tekneler 10’ar tramolalarla dar kanal geçişinde çok sıkı bir mücadele verdiler. Son tekne 16:15 de finish hattını geçtiğinde, tüm tekneler günün her iki yarışını da olağanüstü doğa güzelliğinde tamamlamış olmanın keyfi ile, Poseidon’a teşekkürlerini sunuyorlardı.

ERGO, 10. Sonbahar Göcek Yarış Haftasının son yarışı, ATA’mız adına koşulan 10 Kasım Atatürk Kupası yarışı için hava raporları yine kuvvetli kuzey rüzgarları veriyordu. 10 Kasım sabahı Atatürk anıtında saygı duruşu için yarış startı 1 saat gecikmeli olarak düzenlenmişti.
Farklı ülkelerden gelen birçok yarışçı, sabah 08:45 de Göcek meydanında bulunan Atatürk anıtında yerlerini aldı. Göcek halkı ile bir arada Atatürk’e saygılarını sunan yarışçılar, duygu yüklü anlarını, start hattında komite botu selamlamasında Türk bayrakları ile donatılmış teknelerle sundular.

11:00 da ilk startı alan IRC sınıfı teknelerden, coğrafi rota Yılanlı ada – Zeytinli ada ve Göcek Adası dönüşlü, 8 DM mesafeyi ilk tamamlayan yine C.D.Couer teknesi oldu. 54 teknenin Göcek çıkışlı bu startı görsel olarak yarış haftasının en güzel fotoğraflarını verdi. Göcek adası ile D-Marin plajı arasındaki kanaldan finish hattına orsa yükselen tekneler, şiddeti 20-25 Kts üstüne çıkan rüzgarlarda zaman zaman teknelerine sahip çıkmakta zorlandılar.

Son teknenin bitiş hattını geçmesi ile, Göcek Yat Kulübü organizasyon ekibi ve TAYK yarış komitesinde, kuvvetli rüzgarlara karşın hiçbir kaza yaşanmadan, fair-sail kuralları içersinde tamamlanan ERGO, 10. Sonbahar Yarış Haftasının hazzı ve mutluluğu kutlanıyordu. Bu yılda Poseidon ve tüm deniz tanrıçaları onların yanındaydı. Yarış ekipleri ise, uzun yıllar hafızalar ötesi gönüllerinde taşıyacakları yarış haftasını keyifle tamamlamanın huzurunda, yarış ofisi önünde overall sonuçlarını bekliyorlardı.

D-Marin Göcek etkinlik alanında büyük özveriler ile hazırlanan kapanış gecesi açılışı, 10 Kasım Ata’mızı anma konuşması ile başladı. ERGO ve D-MARİN GÖCEK yarışlarının 1. leri, coşkulu kutlamalar ile kupalarını aldıktan sonra sıra, ERGO Overall kupalarına gelmişti. IRC 1 divisionda, C.D.Couer – Andrey Arbuzov başarısını koruyarak, ERGO Overall 1.lik kupasını kaldırdı. IRC 2 de ERGO kupasını, hemen hemen tüm yarışlarda birinciliği kimseye bırakmayan Lachezar Bratoev aldı. IRC 3’de ise, Gizmo teknesi ile çok çekişme yaşayan Zoe teknesi ile Yann Lythgoe, ERGO Overall kupasını evine götürmeyi hak etmişti. IRC Charter 4. divison birincisi Göcek yarışlarının müdavimi Themis teknesi ile Sergey Musihkin oldu. Charter sınıflarında, ERGO Overall birincilik kupalarını, Duschess teknesi ile A. Kalinichenko ve geleceğe umut veren genç Skipper kızımız Rita Aktay, ERGO Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Karataş elinden aldılar.

10 Kasım Atatürk Kupası IRC sınıfı genel klasman sonuçları merakla beklenirken, Göcek Yat Kulübünün bu yıl 10. sunu düzenlediği yarış haftası kutlama pastası, 10 yıl Marşı eşliğinde, kulübün en büyük destekçileri ERGO Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Karataş, D-Marin Marinalar Grubu Genel Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan ve Yelken Federasyonu Başkanı Ahmet Gençtürk ile beraber Göcek Yat Kulübü ekibi tarafından kesildi. Yerli ve yabancı tüm ekiplerce, 10. Yıl marşı beraberinde uzun süre ayakta alkışlarla kutlanan bu an, aynı zamanda ATA’mızın anısına dökülen gözyaşları ile duygulu anlar yaşattı.

Haftanın en büyük kupası, 10 Kasım Atatürk Kupası trofesi Savarona Yatı maketi sahnede yerini aldığında, yarışçıların heyecanı artık doruklardaydı. Göcek Yat Kulübü, trofeye adını yazdırma ödülü yanında, önderimiz Atatürk’ün yaşamının son günlerini geçirdiği, tamamen el yapımı ve 6 ayda tamamlanan Savarona Yatının maketi olan 10 Kasım Atatürk Kupası ödülünü bir sürpriz olarak hazırlamıştı.

10 Kasım Atatürk Kupası, fair-sail ve yüksek disiplinle zorlu beş yarışıda 1. tamamlamanın gururuyla hak eden ve geçtiğimiz yıl sahnede göz yaşlarını tutamayan Andrey Arbuzov ekibine, ERGO Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Karataş, D-Marin Marinalar Grubu Genel Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan, Göcek Yat Kulübü Başkanı Göker Tuncay ve Yelken Federasyonu Başkanı Ahmet Gençtürk tarafından verildi.

ERGO, 10. Sonbahar Göcek Yarış Haftası, doğanın ülkemize yelken yarışları için cennet rotalar sunduğu bu özel coğrafyada, kuvvetli rüzgarlar eşliğinde tamamlanmanın keyfinde yaza veda ve Göcek’de artık kış trofeleri düzenlenmesi umutlu sohbetlerle dolu parti ile sona erdi.
Ve gece, Ata’nın cumhuriyetinde, geleceğe umutlu genç yelkencilerin gözlerindeki pırıltılarda dans ediyordu.

Göker TUNCAY
Göcek Yat Kulübü
Yönetim Kurulu Başkanı
Göcek, 13 Kasım 2012

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı