ÇevreGökhan KarakaşHaberler

Fokları bir tek bilirkişi görmedi

Biga Yarımadası’na planlanan 11 termik santrale karşı açılan davada bilirkişi raporu tartışması yaşanıyor. Denizde araştırma yapan bilirkişilerin nesli tükenen Akdeniz foklarına rastlanmadığını belirtmesi çevrecilerin tepkisini çekti…

Çanakkale’nin biga Yarımadası’na yapılması planlanan 11 termik santralin çevreye, bölgenin canlı yaşamına ve havasına vereceği zarar tartışılırken, köylülerin açtığı ÇED Raporu iptali davasında bilirkişi raporu yeni bir tartışma başlattı.
Yılda 2 milyon 515 bin 720 ton ithal kömür yakılarak elektrik üretilmesi planlanan Karaburun 1 ve Karaburun 2 termik santrallerinin yapılabilmesi için gerekli ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporuna bölgede yaşayan 10 kişi itiraz etmişti.
Çanakkale İdare Mahkemesi’ne başvuran vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı dava ederken, Sarıkaya Karaburun Elektrik Üretim A.Ş’nin yapacağı termik santrale izin veren ÇED raporunun iptal edilmesini istemişti.
Mahkeme de ziraat yüksek mühendisi, inşaat yüksek mühendisi, biyolog, çevre mühendisi, harita yüksek mühendisi, orman yüksek mühendisi ve jeoloji yüksek mühendisinden oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin rapor hazırlanmasını istedi. Bölgede araştırma yapan bilirkişi heyeti 3 Kasım’da olumlu ÇED’i onaylayan bir rapor hazırladı.

‘Fok yok’
Bilirkişi, kömür ve linyit kullanmanın dünya üzerinde yaygınlaştığını vurguladığı raporunda, bölgede balık göçünün olmadığını hatta tesisin kurulmasıyla bazı canlıların bölgeye geleceğini belirterek olumlu etki sağlayacağını savundu.
Alan yakınında herhangi bir balıkçı limanı ya da bireysel balıkçı görülmediğini belirten ve deniz ekosisteminin zarar görmeyeceğine dikkat çeken bilirkişi, insanlardan uzak, sessiz ve ıssız kayalıklarda yaşadığını belirttiği fokların bölgede gözlemlenemediğini yazdı. Bilirkişi raporunda; “Proje keşif çalışmalarında Akdeniz fokuyla ilgili herhangi bir yaşam işareti ya da görsel kanıt elde edilemediğinden yaşamadığı söylenebilir” cümlesi yer aldı.

‘Kanıt kamerada’
Geçtiğimiz yıl sualtı mağaralarına yerleştirdikleri kameralarla en az 4 bireylik bir ailenin bölgede yaşam alanı bulduğunu kanıtlayan Sualtı Araştırma Derneği(SAD) ise bilirkişi raporuna tepki gösterdi. SAD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Veryeri, “Akdeniz foku gibi önemli bir türün yaşadığını bilimsel olarak kanıtladığımız alanda termik santral yapılması doğaya yapılacak en büyük düşmanlıktır. Doğal yaşamının zenginliğinin göstergesi Akdeniz foklarının korumakla sorumlu Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na büyük görev düşüyor. Görevleri doğayı korumak olan kurumlar, yatırımcıya yer göstermez. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün doğal alanları savunmaması uluslararası sözleşmelere aykırı. Bölgede en az 4 Akdeniz fokunun yaşadığını görüntülerle kanıtlamışken, bilirkişinin verdiği rapor ahlak, akıl ve mantık dışıdır. Yatırımlara karşı değiliz, yatırımların yanlış yere yönlendirilmesine karşıyız” dedi.

Gökhan Karakaş Milliyet

foklari-bir-tek-bilirkisi-gormedi-6437140

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı