ÇevreHaberlerManşet

Hamsimizi verimli avlarsak tükenmez

Hamsinin geleceğiyle ilgili bilimsel verilerin sevindirici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gücü, “Stoklar doğru şekilde avlanırsa uzun yıllar tükenme endişesi yaşamayız” dedi.

hamsimizi-verimli-avlarsak-tukenmez-3831249

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Balık avı sezonunun başlamasının ardından tezgahlarda beklenen balık çeşitliliği ve bereketi görülmezken hamsi yine yüzleri güldürüyor. Hamsi bu yıl da beklendiği kadar ağlara dolunca avlayan ve satan kadar tüketici de memnun kalıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın TÜBİTAK KAMAG desteğiyle yürüttüğü “Karadeniz Hamsi İzleme Projesi” kapsamında Karadeniz’de araştırma yapan Sürat 1 gemisindeki bilim insanları en çok tükettiğimiz balık için iyi haberler verdi. Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve ODTÜDeniz Bilimleri Enstitüsü’nden bilim insanlarının bulunduğu gemi, hamsinin göç davranışları ve stoklarını araştırıyor.

59 kere yumurtluyor
Balıkçılık akustiğiyle elektronik cihazlarla hamsinin Karadeniz’deki yolculuğunu öğrenmeye çalışan bilim insanları, balığın tercih ettiği sıcaklık, tuzluluk ve oksijen miktarı gibi çevresel değişkenleri de ortaya koymaya çalışıyor. İğneada’dan Hopa’ya kadar hamsinin karaya çıkartıldığı noktaları da gezen bilim ekibiavlanan hamsilerin boylarını ve yaşlarını da tespit ediyor. Hamsinin yılda 59 kere yumurtladığını ve her seferinde 400 bin dolayında yumurta bıraktığını belirleyen uzmanlar bu yıl tüm Karadeniz kıyısında avlandığını gördü.
Hamsinin geleceğiyle ilgili bilimsel verilerin sevindirici olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, şunları söyledi:
“Yaz aylarında bu yıl hamsinin bereketli olacağını anlamıştık. Karadeniz’in simgesi olan hamsinin stoklarının ülkemiz için iyi olduğunu gördük.
Bu stokları iyi yönetirsek uzun yıllar daha hamsi yeriz. Zaten tezgahlarda tüketiciyi de sevindiren tek balık hamsi. Bunda bakanlığın girişimlerini, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın katkılarını görmek gerekiyor. Avlanan hamsinin yasal avlanma boyu olan 9 santimin üzerinde olduğunu gördük. Hamsi az yakalandığında gerçek değerini buluyor. Su sıcaklığı 15 derecenin altına düşünce büyük sürüleri oluşturup kıyılara yanaşacak.

Zengin kuluçka alanı
Araştırmalarımız iklim şartlarının ve üreme dönemindeki rüzgâr ve akıntı durumunun stok büyüklüğünün belirlenmesinde önemli olduğu gösteriyor.
Denize bırakılan hamsi yumurtalarının uygun akıntı ve rüzgârlarla besin açısından zengin kuluçka alanlarına taşınması bir sonraki yıl hamsi miktarını olumlu yönde etkiliyor. 2014 yılında yapacağımız yaz seferi de 2014-2015 av sezonunun nasıl olacağını bize net olarak söyleyecek.” display: none;”>
‘Tutan, satan ve alan memnun’
Kadıköy’deki balıkçılar çarşısının en eski balıkçılarından olan Yaşar Çay, şöyle konuştu: “Palamut 2 gün var sonra günlerce uğramıyor tezgaha. Bekleneni veremedi. Lüfer az avlanıyor ve doyasıya satamıyoruz zaten. Yıllardır uskumruya hasretiz. Barbun ve tekir çok tercih edilmez ama bol olarak gelmiyor tezgaha. Balık almaya gelenler çeşidin az olduğunu görünce çiftlik balığına yöneliyor. Hamsi ise bereketiyle herkesi sevindiriyor. Tutan, satan, alan memnun. “

milliyet.com.tr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı