ÇevreHaberler

IBM ile Kuzey Amerika’nın hiç atık üretmeyen ilk şehri yaratılacak

Şu ana kadar şehirlerde yürütülen geri dönüşüm programlarını bir adım öteye taşıyan IBM, 2020 yılına kadar San Francisco’nun atık üretimini sıfırlamayı hedefliyor. IBM, 2020’ye kadar ABD’nin San Francisco şehrini hiç atık üretmeyen bir şehir haline getirmeye yönelik olarak tasarlanan geri dönüşüm programlarını bir adım öteye taşıdı. Katı atık sahalarındaki çöp miktarının azaltılmasını sürdürmek için hayata geçirilen bu projede IBM şehrin kaynak geri kazanım şirketi Recology ile bir işbirliği yapıyor.

IBM Çözüm Ortağı Key Info Systems ile beraber çalışarak Recology şirketi, IBM’in Akıllı Bilişim yaklaşımını benimsiyor. Şirket, büyük verileri yöneterek ve araştırarak San Francisco’nun atık kolunda yer alan atık türlerini ve miktarlarını belirlemek için IBM’in Power System ürününü kullanıyor. Ayrıştırılmak ya da gübre haline getirilmek için toplanması gereken atıkların lokasyonlarını, türlerini ve miktarlarını saptıyor. Topladığı bu bilgilerden çeşitli içgörüler çıkararak Recology şehrin farklı bölgeleri için en etkili olacak geri dönüşüm programlarını belirleyebiliyor. Böylece geri dönüşüm programlarını ve hizmetlerini en uygun biçimde oluşturabilen Recology, daha verimli çalışabilme ve çevrenin korunmasına katkıda bulunma imkanı buluyor. Bunun yanı sıra maliyet tasarrufu sağlayan şirket bu iyileştirmeler sayesinde şehrin atık toplama ve atıkları imha etme maliyetlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı oluyor. Tüm bu adımlar şehirde yaşayanlar ve işletmeler açısından faydalı sonuçlar doğuruyor.

Recology’nin San Francisco’daki müşterileri, “akıllı geri dönüşüm” yaklaşımı ile 2000 yılında 730.000 ton olan çöp miktarını 2011’de 367.300 tona indirerek katı atık sahalarına gönderilen çöp miktarını yüzde 49,7 oranında azalttılar. 1,2 milyon ton kâğıdın geri dönüştürülmesinin sağlandığı program kapsamında 20 milyon ağaç kurtarıldı. 174.000 ton cam geri dönüştürülerek şehrin teleferik sisteminin yaklaşık üç yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar enerji tasarrufu sağlandı. Ve 135.000 ton metal geri dönüştürülerek 19 milyon galon petrol tasarrufu elde edildi. San Francisco’nun yüzde 78 olan çöp derivasyon oranı bugün ABD genelinde ulaşılan en yüksek oran. Daha geçtiğimiz yıl şehir, ileri düzeydeki geri dönüşüm programları ile çeşitli bağımsız çalışmalarında Kuzey Amerika’nın “En Çevreci Şehri” seçildi.

Recology’nin uyguladığı Kaldırım Kenarı Kompost Toplama Programı ile 1,1 milyon ton gıda ve bitkinin katı atık sahalarına götürülmeden, çiftliklerde ve bağlarda sağlıklı mamuller yetiştirmek için kullanılarak, besin yönünden zengin gübreye dönüştürülmesi sağlandı. Başlatıldığından bu yana Gübre Toplama Programı ile karbon emisyonlarında 347.500 tonun üzerinde düşüş sağladı. Bu miktar, 2,1 yıl boyunca şehirdeki Bay Köprüsü’nden geçen toplam araçların yol açtığı emisyonu dengelemeye yetecek ölçüde. Şu anda San Francisco’daki sera gazı emisyonları 1990 yılında ölçülenin yüzde 12 altında ve hem California eyaleti hem de Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen emisyon azaltma hedeflerinin ötesinde bulunuyor.

Ülke genelinde 50 şehirde 700.000 konut ve ticari lokasyona hizmet veren ve 1.400 araçtan oluşan filoyu yöneten Recology, yalnızca San Francisco’da günde yaklaşık 3.000 ton malzeme işliyor. Recology, IBM’in Akıllı Bilgi İşlem teknolojisini kullanarak bu karmaşık operasyonunu yönetmeyi sürdürülebiliyor ve kamyonların sevkıyatını yönlendirebiliyor. Böylece de şirketin lojistiğini ve sürekli değişen atık akışını en üst düzeyde verimlilikle yönetmesine yardım eden güvenilir ve esnek bir sistem sağlıyor.

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı