HaberlerSu Altı

İnsansız Su Altı Teknolojisi İTÜ Arı Çekirdek’te

İnsan eliyle doğrudan yapılacak müdahalelerin kısıtlılığı ve çalışma ortamının sürekli değişkenliği nedeniyle özellikle riskli durumlar karşısında insansız araçlardan ciddi kazanımlar sağlanmakta. İTÜ Teknokent içerisinde yer alan ve girişimcilere farklı olanaklar tanıyan İTÜ ARI Çekirdek’in bu seneki girişicmilerinden AUTONOMYTECH, RemotelyOperatedVehicles-Uzaktan Kumandalı Araç (ROV) alanında geliştirdiği teknolojiyle, Türkiye’nin bu konuda eksikliğini gidermesine yardımcı olarak milli teknolojiye katkı sağlamayı hedefliyor.

low_autonomytech1

Projenin Milli Teknolojik Gelişime Katkısı MarineTechnologyReporter, Haziran 2012 sayısında yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, ROV üretiminin yaklaşık %70’i ABD ve İngiltere, geri kalan kısım ise yine az sayıda ülke tarafından üretilmekte. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülke, ROV kullanımında dışarıya bağımlı durumda. Ülkeye yurtdışından giriş yapan bu araçların fiyatlarının yüksek olması ve cihazların yeterince bilinmemesinden ötürü, araçların rahatlıkla yapabileceği bütün arama – kurtarma, gözlem, denetim gibi çalışmalar dalgıçlarla yapılmakta bu da hem maliyetli hem de kimi zaman imkânsız olmakta.

AUTONOMYTECH, sadece su yüzeyi ve su altında değil, karada ve havada da kullanıcısı olmadan kendi kendine karar verebilen ve istenilen görevleri yerine getirebilen otonom platform buluşuyla dikkat çekiyor. Firmanın, “akıllı” insansız araçları sadece Türkiye değil dünya çapında da önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Türkiye’nin farklı alanlarda dışa bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik projelerin gelişmesine ön ayak olmayı hedefleyen ARI Çekirdek Projesi’nde bu sene, AUTONOMYTECH’in de yer aldığı toplam 13 ekip, 14 Aralık’ta düzenlenecek final gecesinde jüri karşısına geçecek.

Birinci girişimci gruba Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü olarak 100.000TL, ikinci girişimci gruba CardtekGroupÖzel Ödülü olarak 50.000TL üçüncü girişimci gruba Ege Kimya Özel Ödülü olarak 25.000TL ve dördüncü girişimci gruba Agito Özel Ödülü olarak 10.000 TL verilecek.

Finansal ödüllerin yanı sıra 7 girişimci gruba ARI Teknokent’te 1 yıl süreyle ücretsiz ofis imkânı sağlanacak. Kazanan firmalar; hiçbir ücret ödemeden kendileri için tahsis edilen ofisleri kullanacak ve tüm altyapı hizmetlerinin yanı sıra, ortak çalışma alanları, laboratuvar ve danışmanlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecek.

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı