DenizcilikHaberlerManşetVideo

James Cameron’dan Deniz Altına 11 Kilometrelik Seyahat

Yıllar süren hazırlıkların ardından, ünlü yönetmen James Cameron, Türkiye’de saatler gece yarısını gösterdiğinde 11 Kilometre derinliğe inmek üzere özel olarak hazırlanmış denizaltısı ile yola çıktı.

Bir vincin ucuna asılı ve dikey olarak en derin noktaya inecek olan Cameron’un “deepsea challenger” adlı denizaltısı geçtiğimiz Cuma günü insansız olarak son denemelerini başarıyla tamamladı.

Dünyanın en derin noktası olduğuna inanılan ve Filipinler’in doğusunda yer alan Mariana Adaları’nın yaklaşık 200km doğusunda yer alan Mariana çukuru, ilk olarak 1875 yılında İngiliz oşinografi gemisi HMS Challenger tarafından tespit edildi. Challenger bu çukurun derinliğini yaklaşık 8 kilomete olarak ölçmüştü, ancak 1951 yılında Challenger 2 bölgede yaptığı araştırmalarda, gelişen teknolojinin de yardımı ile derinliğin 11 kilometre olduğunu belirledi.

Bölgede şafakla beraber denizaltının kokpitine geçen Cameron yaklaşık altı saat sürecek yolculuğuna başladı. Bir vinç yardımı ile suya indirildikten sonra, destek dalgıçları tarafından son kontrolleri yapılan denizaltı, hızla derine inmeye başladı. Kokpitin gittikçe soğuduğunu belirten James Cameron, yaklaşık 4000 metre civarlarında kendiliğinden parlayan biolojik canlılarla karşılaşacak. Ayrıca destek gemisinden gelen bilgilere göre “deepsea challenger” derinlere inmeye başladıkça ses sinyallerinde de zayıflamalar görülmekte.

Avatar, The Abyss ve Titanic filmlerinin usta yönetmeni Cameron çukurun dibine indikten sonra çeşitli numuneler topladıktan sonra çelik ağırlıklarını bırakarak yüzeye geri dönecek.

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı