DenizcilikHaberlerManşet

Kadın Tekvando Milli Takımı’ndan, Kos Feribotu’na…

Türkiye Tekvando Şampiyonu iken deniz tutkusu ağır basan ve kendini yeni bir kariyere adayan kadın kaptan Öznur Aydost, 24 yıldır, tutkuyla dümen başında.

Eğitimini Almanya’nın Berlin şehrinde gördükten sonra Türkiye’ye geri dönen, 1984 yılında Altay kulübünde Tekvando sporuna başlayarak Türkiye şampiyonu olan kadın kaptan, maviliklerin çağrısını bir defa aldıktan sonra bir daha hiç dönüp ardına bakmamış. Aydost, öyküsünü gazeteci Hamdi Yörür ile gerçekleştirdikleri röportajda şöyle aktarıyor:

Denizi seviyordum. Deniz sevdası yüzünden evden kaçtım ve Marmara’da bir kum çektirmesinde Kaptan Selahattin gemisinde işe başladım. Daha sonra gemi tersaneye çekildiğinde geminin dış boyasının yakılması gerekiyordu. Kaptan bana ‘Sen dikkat et çalışanlar tekneyi yakmasınlar.’ dedi. Ben onlar gemiyi yakacaklarmış gibi tertibat aldım. Ben onlar çalışırken başlarında bekledim. Bir müddet sonra kalafatlar yanmaya başladı. Ben de tekneyi söndürdüm. Orada, çekek alanında bölge müdür yardımcısı varmış. ‘Hemen çağırın bu çocuğu.’ demiş. Ben de gittim. Bana ‘Sizin kağıdınız ne?’ dedi. Ben de ne kağıdı diye düşündüm. Ben de pembe diyerek nüfus cüzdanımdan bahsettim. ‘Siz kız mıydınız, bana niye söylemediniz? Denizci cüzdanınız yok mu?’ dedi. Ben de olmadığını söyledim. ‘Olmaz böyle, denizci olacak kişi belli olur. Siz de denizci olacaksınız. Yarın nüfus cüzdanınız ve 6 fotoğrafla birlikte bana gelin. Kaptan eğer göndermezse onu çağıracağımı söyleyin.’ dedi. Ben ertesi gün liman başkanlığına gittim ve bana miço kağıdı çıkardı. 1985 yılından beri denizlerde çalışıyorum. Denizcilik maceram bu şekilde başladı.

Şu anda, Bodrum-Kos Adası seferini yapan ilçedeki en büyük feribotun kaptanlığını yapan 55 yaşındaki Öznur Aydost, henüz 20’li yaşlardayken evinden ayrılıp Marmara Denizi’nde miço, gemici, çarkçı gibi görevlerde çalışmaya başlamış. Daha sonra Bodrum’a gelerek yatlarda Almanca tercümanlık yapan Öznur Kaptan, disiplinli ve uyumlu çalışma prensibi, yabancı dil bilgisi ve azmiyle kısa sürede mesleğinde yükselerek kaptanlık görevine kadar gelmiş. Şimdi, denizciler; kaptanlığın yanında marina müdürlükleri görevinde de bulunan, birlikte çalıştığı personele sadece kaptan değil bir abla, bir anne gibi yaklaşan  Öznur Kaptan’ın ekibinde yer almaya can atıyor.

Kadın kaptan olmanın zorlukları var ama ben bunların hepsini aştım. İşi bildiğim için artık o kadar zor gelmiyor. Ben her şekilde bunun eğitimini aldım, öğrendim ve yapıyorum. Korkulacak bir yanı yok. Aynı zamanda 1985-1986 Türkiye tekvando şampiyonuyum. 1986 Avrupa tekvando 3’üncüsüyüm. Doğru hareket ettiğim takdirde herhangi bir şekilde sorun çıkmıyor. İşimi seviyorum, denizi seviyorum, denizci arkadaşlarımı seviyorum, deniz müşterisini seviyorum. Emekliyim ama halen çalışıyorum. 2009 yılında emekli oldum. Ama bu güzel mesleği neden bırakayım. Sevdiğim bir iş. Çalıştığım feribot da gayet, düzenli, temiz, modern bir feribot.

Öznur Kaptan, neredeyse 34 yıldır Bodrum’da yaşıyor. Üç yaşındayken evlat edindiği çocuğuyla birlikte kendisine cesur bir dünya kuran Öznur Aydost’a, bir Kos seyahatiniz sırasında rastlayabilirsiniz…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı