HaberlerManşetSu Altı

Kaptan Cousteau’nun Calypso’su Türkiye’de

Ünlü Fransız deniz araştırmacısı Jacques-Yves Cousteau’nun gemisi, Türkiye’de tamir ediliyor. Kaptan Cousteau’nun 129 belgesel çekmesini ve 50 kitap yazmasını sağlayan Calypso, Yalova’da 3-4 ay sürecek tamiratın ardından yeniden denizlere açılacak. Ünlü denizci Kaptan Cousteau bir dönemin hafızalarında oldukça yer etmişti..

Dünyanın en ünlü deniz belgeselcisi Fransız deniz araştırmacısı Jacques-Yves Cousteau’nun kendiyle özdeşleşen bilim gemisi ‘R/V Calypso’ tekrar mavi sulara kavuşmak için ülkemizde onarılıyor. Ünlü denizcinin 1950’den 1996’ya kadar aralıksız kullanarak 3 okyanus ve 17 denizde mavilikleri araştırdığı Calypso’nun öncelikli olarak karinası (teknesi) onarılacak.

Simgesi olan kırmızı beresi ile dünyanın en saygın deniz araştırmacılarından olan Cousteau çok sevdiği gemisini 1996’da Singapur limanında geçirdiği kazaya kadar aralıksız kullanmıştı. Başka bir gemiyle çarpıştığı için ağır hasar alan gemi Fransa’da kızağa çekilirken, Kaptan Cousteau 1 yıl sonra hayatını kaybetmişti. Kaptan Cousteau’nun ölümünün ardından kurulan Cousteau Vakfı’na devir edilen 42 metre boyundaki gemi, 30 yıldır dinlendiği köşesinden çıkartıldı.

Bakım ve onarım konusunda hayli uzman olan ülkemiz tersanelerine güvenen Cousteau Vakfı, Calypso’nun tamiri için Yalova’daki bir tersaneyi seçti. Halen Cousteau’nun anılarına ev sahipliği yapan ünlü gemi, 3-4 ay sürecek yenileme çalışmaları için 25 Mart’ta yerinden kaldırıldı. Calypso vinçlerle bir kargo gemisine, üst güvertesi, bilimsel araştırma cihazları ve makine donanımı sökülerek konteynırlara yüklendi.

1 Nisan’da İzmit Derince Limanı’na ulaşan gemi daha sonra yüzer iskele ile Yalova’ya taşındı. Tamamen yenilenmesi planlanan Calypso’nun makine dairesi de güçlendirilecek. Denizlerin bilinmeyen derinliklerini, henüz tanımlanmayan canlıları ve keşfedilmeyen batıkları araştıran Cousteau, çok sevdiği gemisinin onarılmasını istiyordu. Cousteau Topluluğu’nun başkanı Francine Cousteau, “Kaptan, Calypso’nun sağlığında tamir edilerek denizlere açılmasını çok istiyordu. İki motoru güçlendirilip denizlere daha dayanıklı olacak” dedi.

Calypso, İngiliz Kraliyet Donanması için mayın tarama gemisi olarak 1942’de denize indirildi. İkinci Dünya Savaşı’nda Akdeniz’de görev yapan gemiyi 1950’de ‘Kaptan Kusto’ satın aldı. Kaptan, Calypso’yu deniz araştırma gemisine dönüştürülürken güvertesine helikopter pisti, 2 denizaltı, dalış ekipmanları koydu. Kabinleri gözlem odalarına ve laboratuarlara çevrilen gemi, 46 yıl dünyanın her denizinde dolaştı. 1996’da Singapur’da bir mavna ile çarpışarak batan Calypso, 42 metre boyunda 8 metre genişliğinde.

11 Haziran 1910’da doğan Jacques Yves Cousteau, 4 yaşında yüzmeye başladı. Denize ve mekanik aletlere ilgisi her geçen gün artan Cousteau, deniz subayı olarak Fransız Deniz Kuvvetleri’ne girdi.

Fransız Denizaltı Araştırma ve Çalışma Grubu’nu subayken kuran Cousteau, 1943’te bugün SCUBA olarak bilinen ve sualtı araştırmalarını kolay hale getiren dalış sistemini geliştirdi. 1949’da emekli oldu 1950’de Calypso’yu satın alan bilim insanı ülkemizde Kaptan Kusto olarak bilindi. 1956’da Le Monde du Silence (Sessizlik Dünyası) adlı filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü alırken, ardında 129 belgesel bıraktı. 1959’da iki kişi ile dalabilen Dalan Daire’yi yapan Kaptan Kusto, 350 metre derinliğe indi.

Gökhan Karakaş / Milliyet.com.tr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı