HaberlerMagazin

Kas Gücü ile Dünya Turu

http://www.kaslagit.com
http://www.kaslagit.com

Seattle’da oturan Erden Eruç, Altı Zirve Projesi’ne, böylesi bir yolculuğun yıllarca hayalini kurup, “acaba kas gücüyle dünyanın etrafı dolanılabilir mi?” diye merak ettikten sonra, 41 yaşındayken başladı. İnsanlık tarihinde bir ilk teşkil edecek bu “en uzun yolculuk,” senelerce süren bir hazırlığın sonucu. Makine mühendisliği ve işletme dallarında yüksek lisans sahibi, teknik danışman olarak çalışmış olan Erden, para, koşuşturma ve artık tatmin vermeyen bir kariyeri geride bırakıp hayalini gerçekleştirmek amacıyla yola koyuldu.

Around-n-Over vakfı vasıtasıyla çocuklara ulaşma gayretlerinden ötürü Erden, Hooked (on the Outdoors) dergisi tarafından Amerika çapında her sene düzenlenen, “Yılın Doğa Sporcusu” ödülüne aday gösterilenler arasında 2003 Yılında ilk onda yer almıştır.

10 Temmuz 2007 ve 17 Mayıs 2008 tarihleri arasında 312 gününü Pasifik okyanusunda kürek başında geçiren Erden, Papua Yeni Gine sularına kadar ulaştı. Kas Gücüyle Devrialem yolculuğunun bu ilk safhasında önemli bir merhale olan bu ikinci safhanın hedefi Avustralya’daki Kosciuszko zirvesine ulaşmaktı. Denizde geçirdiği 312 günde kuş uçuşu 5.514 denizmili yol katetmişti. Uydu telefonuyla Türkiye’deki Yatılı Il Bölge Okullarında okuyan öğrencilerle telekonferanslar düzenleyip onların yararına İLKYAR Vakfı’na 50.000 dolara yakın bir miktar nakit fayda sağladı. Geçiş sırasında karadan 3.000 denizmili açıkta bir Gülen Martı (Larus atricilla) ile karşılaşmasını belgeleyerek bu martının rekorunun kitaplara girmesini sağladı. Bu geçiş süresi, denizde en uzun süre kalan kürekçiye dair yeni Guinness Dünya Rekoru olarak tescil edildi.

Pasifik okyanusundaki çabalarının ardından Bismarck Denizi, Papua Yeni Gine ve Mercan Denizi etaplarını kürek, kano ve yürüyüş yöntemleriyle tamamlayan Erden, 10 Ocak 2010 tarihinde Avustralya sahillerine ulaştı. Arrdından Avustralya’da bir çok okul ziyareti gerçekleştirip, o kıtanın en yüksek noktası olan Kosciuszko zirvesine 10 Nisan 2010 günü çıktı. 137 günlük Hint Okyanusu geçişi sonunda Madagaskar’daki Mahajanga’da karaya çıkan Erden, Londra merkezli Okyanus Kürekçileri Derneği tarafından “üç okyanusu küreklemiş ilk kişi” kabul edildi. Okyanus kürekçiliğinin ilkleri arasında yer almasının yanında, Guinness World Records da bunu tescil etmiş bulunmaktadır.

Kasırga mevsiminin ardından Erden, 26 günde teknesini kürekle Mahajanga’dan Mozambik’teki Angoche’ye ulaştırdı. Böylece Erden’in Hint Okyanusu geçişi tamamlanmış, kendisi tarihte Avustralya’dan Afrika’ya iki anakıta arasında Hint Okyanusu’nun tamamını kürekle geçmiş ilk kişi olmuştu. Hayatının toplam 655 gününü aynı teknede kürek başında geçirmiş olan Erden, dünyanın hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisidir.

Altı Zirve Projesi’nin bir parçası olan Kilimanjaro’ya tırmanmak üzere Mozambik’teki Angoche ile Tanzanya’daki Arusha arasını bisikletle kateden Erden, 14 Haziran 2011 günü 78 yaşındaki babası da dahil olmak üzere diğer ekip arkadaşları ile birlikte zirveye ulaştı.

Erden Eruç kimdir?

Eski mühendis:
Boğaziçi Üniversitesi – Makine Master
Ohio State Üniversitesi – Lisansüstü (MS Engineering Mechanics)
George Mason Üniversitesi – İşletme Master (MBA)
1992-2001 yıllarında ABD ve dışında teknik danışman olarak çalıştı.
1983 Boğaziçi Üniversitesi Mezuniyet töreni – Yılın Sporcusu Ödülü
Yosemite’de Half Dome (1989) ve El Capitan (1991) kaya duvarlarını çıkan ilk Türk.
Kürekle okyanus geçmiş ilk ve tek Türk
Tarihte üç ayrı okyanusu küreklemiş ilk ve 2010 sonu itibariyle tek kişi
Tarihte Avustralya’dan Afrika’ya iki anakıta arasında Hint Okyanusu’nun tamamını kürekle geçmiş ilk kişi
Toplam 655 günlük kariyeri ile, dünyada hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisi
Pasifik’te geçirdiği 312 gün ile, en uzun süre denizde kalan yalnız kürekçiye dair Guinness Dünya Rekoru’nun sahibi
2006 Milli Olimpiyat Komitesi – Fairplay Ödülü
2010 Explorers Club – Vancouver Ödülü
2010 Zirve Dağcılık Kulübü – Dağcılığın Zirve Ödülü

10 Ocak 2012 tarihinde seyahati ile bilgileri paylaştığı www.kaslagit.com sitesindeki son bilgiler ise şöyledir

10 Ocak 2012 – Gün 93 0.4877N,22.8262W
… ve dün, yani Pazartesi günü Londra saatiyle 14:53UTC, yerel saatle 13:30 civarında ekvatoru yeniden geçerek kas gücüyle devrialem yolculuğumu tekrar kuzey yarıküreye geri getirdim!

O sırada başardığımı pek kutlayacak havada değildim zira geçişin kontrolünü kaybetmiştim, moralim bozuktu. İstatistikler lehime de olsa, durumdaki ağır belirsizlik beni eziyordu. İkindi vakti deniz çıpasını salıp rotamı nasıl etkileyecek, görmek istedim. Eğer teknemi rüzgar ve onun çırpıntısı iteliyorsa ve denizin kendi ayrı bir hızda ya da yönde hareketi söz konusuysa, farkedebilirdim, yardımı bile olabilirdi.

Deniz çıpası aslında teknenin burnuna bağlı bir paraşüt; dalgalar ve rüzgar tekneyi iteledikçe teknenin burnunu rüzgara çeviriyor. Aksi takdirde kabarmış denizde, teknenin dalgalara yan dönmesi tehlikeli olabilir. Bunu denize saldıktan sonra burnunu güneye vermiş teknenin güvertesinde oturup bakınca, aslında güneyden ne kadar deniz geldiğini daha net görebildim. Rüzgar saatte anca 10-15 denizmili esiyordu ama tekneyi saatte 1,5-2,0 denizmili hızla taşıyordu. Çıpayla birlikte 005-dereceye doğru kaymaya başladım bu sefer. Çıpasız, rüzgarı iskele tarafından alınca teknem biraz batıya çekiyor, 350-355 dereceye doğru gidiyordu. 1,5 saat kadar durumu izledikten sonra deniz çıpasını sudan topladım ve tekneyi tekrar kendi haline bıraktım. – Devamını okumak için www.kaslagit.com

Kaynak: www.kaslagit.com sitesinden derlenmiştir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı