ÇevreHaberler

‘Kırmızı böcek’in son durağı: Prens Adaları

Malezya’da ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan ‘kırmızı palmiye böceği’ Prens Adaları’ndaki palmiyeleri kuruttu. Böcek, Adalar’daki 200 palmiyeye zarar verdi

-kirmizi-bocek-in-son-duragi-prens-adalari-3856145

GÖKHAN KARAKAŞ / İstanbul

Mersin, Antalya ve Adana’da görüldükten kısa süre sonra Aydın, Muğla ve İzmir’e kadar yayılan ‘kırmızı palmiye böceği’ İstanbul’da da zarara yol açmaya başladı. Sahil kentlerinin ardından geçtiğimiz aylarda önce Kartal sahilinde ardından Büyükada‘daki palmiyelerde görülmeye başlanan zararlı böcekle mücadele gittikçe zorlaşıyor. Yazlık evlerin bahçeleri ve kamu binalarındaki palmiye ağaçlarının gövdelerine girerek yuva yapan böcek, ağacın özsuyuyla beslenirken hızla ürüyor.

Çalışmalar yetersiz kaldı
Kırmızı palmiye böceğinin yumurtadan çıkan larvaları gövdeye girerek ağacın yumuşak lifli dokusunda kendine yuvalar açıyor. Sürekli ağacın içinde beslenerek büyüyen böcek, yaşamının hepsini gövde içinde geçirdiği için bulaştığı palmiye ağacını kurtarmak mümkün olmuyor. Özellikle son 2 yıldır Türkiye’de binlerce palmiye ağacının kesilmesine neden olan zararlı böceğin son durağı ise Prens Adaları. Büyükada başta olmak üzere Heybeliada, Kınalıada ve Burgaz’da tespit edilen böceğin kısa sürede 200 palmiyenin kesilmesine neden olması üzerine İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ancak çalışmadan sonuç alınamadı.

‘Feromon tuzağı kullanılmalı’
Kırmızı palmiye böceğiyle 1 yıldır mücadele ettiklerini ama hızla yayıldığı için sonunu getiremediklerini belirten Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, “Hem belediye personelimiz hem Tarım Müdürlüğü yetkilileri ellerinden geleni yapıyor. Toplantılar yapıyoruz. 200 palmiye ağacını kaybettik, geriye kalanları kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.
Ziraat mühendisi Arzu Pehlivan ise, böcekle mücadele için feromon tuzaklarının kullanılması gerektiğini söyledi. Pehlivan, “Bu yöntemin çevreye de zararı yok” şeklide konuştu.

milliyet.com.tr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı