DenizcilikHaberler

Korsanlar saldırdı balina çarptı

1378327816883

İşadamı Alim Sür ve eşi, dünya turları sırasında korsanların saldırısına uğramış, teknelerine balina çarpmış. Alim Sür, “Biz artık denizin Çingenesiyiz. Kaç para teklif ederlerse etsinler, denizi bırakmam” diyor
Turizmci olan Alim Sür, henüz 17 yaşında, iş hayatına atılmadan önce dünya seyahatini kafasına koymuştu. “Öyle ki tüm planımı ona göre yaptım. İş hayatımda çok daha büyüyüp daha fazla paralar kazanacakken hep frene bastım” diyen Sür yine de seyahati için 35 yıl beklemek zorunda kalmış. Singapurlu bir kaptanın kızı olan Tayland doğumlu eşi Hattaya Sür’e evlenme teklifinden önce dünya turunu teklif ettiğini anlatan Sür, “Önce seyahat konusunda bana evet dedi. İlk akdimizi o şekilde yaptık” diye anlatıyor. “Yeterince para kazandığımı düşününce teknem dışında her şeyden vazgeçmeye hazırdım. Önce işlerimi kademeli olarak kardeşlerime devrettim. Sonra da kendimi tamamen emekli ettim” diyen Alim Sür, dünya turunu anlattığı kitabının adını da bu nedenle “Hayallere Yelken Açtım” olarak seçmiş.

‘DAHA DÖNERKEN DENİZİ ÖZLEDİK’
Eşinin de sıkı bir denizci çıktığını anlatan Sür “Boynuz kulağı geçti. Yelken tecrübesini benimle kazandı. Telsiz ehliyetleri, dalış sertifikaları da aldı. Çok yeteneklidir özellikle yemek konusunda. İyi bir ekip olduk” diyor. Evlendikten tam 10 yıl sonra planladıkları seyahate çıkabildiklerini dile getiren iş adamı ve eşi 2003 yılında tekneleri “My chance” (Şansım) ile yola koyuldu. “Biz tarih koymuştuk. 2003 yılında 16 Eylül olarak çıkış tarihimizi hesaplamıştık ve tuttu. Dönüş tarihimizi de 1 yıl önce 14 Haziran 2008 diye saptamıştık. O da tuttu. 5 yıla yakın gezdik” diyen Sür gezilerinin onlara çok kısa geldiğini anlatıyor: “Bütün uzun yol denizcilerinin hayali ikinci bir seyahattir. Türkiye’ye yaklaşırken eve dönüş sendromu başlar. İlki bitmeden biz de ikinciyi planladık. Her an yeniden çıkabiliriz. Biz artık deniz çingenesiyiz.” Ona göre karada tehlike, denizden daha çok. “Karşıdan karşıya giderken bile ölebilirsiniz. Ama denizde hep tetiktesiniz ve hazırlık yaparsınız” diyen Sür ve eşini en çok tedirgin eden ise bir kaç kez mücadele etmek zorunda kaldıkları korsanlar olmuş. Bir seferinde kaçmayı başaramadıkları korsanların tekneye çıktığını anlatan Alim Sür başlarından geçen ilginç hikâyeyi şöyle anlatıyor: “Ben önceden hazırlıklıydım. Kapıda asılı Ayet-el Kürsi vardı. Onu ve Türk bayrağını gördüler. Eşimi uygun giydirmiş, başını örttürmüştüm ama yine de kamarada kalmasını söyledim. Eşimin dışarı çıkmasını istediklerinde ‘namahrem’ diyerek geri çevirdim. Bu arada önceden içine sigara, şeker gibi şeyler koyarak hazırladığım 6 paketi de ‘ikram’ diyerek verdim. Biraz mutsuz ayrıldılar ama bu sayede kurtulmuş olduk.” Sür ve eşi Sri Lanka açıklarında da korsanlarla tüm gün süren bir kovalamaca yaşamışlar. Gece olduğunda ışıkları söndürerek de izlerini kaybettirmeyi başarmışlar. Denizci çift, atlattıkları bir başka tehlikenin de bir balina ile yaşadıkları tatsız karşılaşma olduğunu anlatıyor: “Markiz Adaları yakınlarında bir gece çarpma sesiyle uyandık. Ne olduğunu anlayamadık. Hemen çıkıp denize projektör tuttuk ki dev bir kuyruk arkamızdaydı. Katamaran olduğumuz için üstünden geçtik ama farklı bir tekne olsaydı çarpmanın etkisiyle hasar alır, farkında olmadan batardık.”

YENİ SEYAHAT HAZIRLIKLARI
Artık neredeyse denizin bir parçası olduğunu belirten Sür’e, şakayla karışık çok para teklif edilirse işlerin başına dönüp dönmeyeceğini soruyoruz. Gülerek “O kadar zengin bir adam dünya üzerinde yok” diye cevap veriyor. Şimdi Fethiye’de yaşadıklarını, vakitlerinin neredeyse tamamını teknede geçirdiklerini anlatan Sür çifti, bir yandan da seyahat hazırlıkları yapıyor. Hayallerindeki ikinci tur için tam tarih vermeseler de birkaç ay içinde yola çıkacaklarının sinyalini veriyorlar: “Eksiklikleri tamamlıyoruz. İyi bir hazırlık seyahatin yarısını garantiler. Adını koymuyoruz ama en kısa zamanda çıkacağız. Ne zaman biteceğiyle de ilgili bu kez zaman koymuyoruz. Kalbimizin götürdüğü yere gideceğiz.”

Nurdeniz ERKEN 05.09.2013

http://www.sabah.com.tr/Yasam/2013/09/05/korsanlar-saldirdi-balina-carpti

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı