ÇevreHaberler

Manyetik Sabun Kirli Denizler İçin Bir Umut mu?

Suya sızan yağı temizlemek için çeşitli yöntemler vardır. Ama hemen hemen hiç biri yüzde yüz temizliği garanti edemezler. Deterjan tarzı temizleyiciler, su ile yağ arasında bir tabaka oluşturarak yağ tabakasını suyun yüzeyinde tutmaya çalışırlar. Yağı damlacıklar haline getiren bu sistemde, yağ dibe batmadan yüzeyden temizlenmeye çalışılır.  Bristol Üniversitesinde geliştirilen manyetik sabun ise  tüm bu yöntemleri değiştirmeye aday gözüküyor.

Araştırmacılar yaptıkları çalışmalarda, ağız temizleme sularında ve kumaş temizleyicilerde kullanılan klorür ve bromür iyon bazlı deterjanlara benzer bir karışımla yağı toplayabilen manyetik bir sabun ürettiler.

Bir test tüpünde yapılan deneyde, üst kısma yerleştirilen bir mıknatıs ile manyetik sabunun, tüm kirli solüsyonu toplayıp mıknatıs üzerinde topladığı görüldü.

magneticsoap-1
Yapılan deneyde mıknatısın kirli tabakayı topladığı görünüyor.

“Henüz herkesin kullanımına sunulmaya hazır olmasa da gelecek için umut vaat eden bir çalışma” diyerek konu hakkında görüşünü belirten Bristol Üniversitesi Profesörü Julian Eastoe, “Bu ürün yakın gelecekte deniz temizliğinden, endüstriyel temizleyicilere kadar bir çok üründe kullanılabilinir” dedi.

Photo: Mila Zinkova
Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı