DenizcilikHaberler

Mersin Yat Limanı Hizmete Açıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Mersin’in, Türkiye’nin Kafkasya’ya, Orta Doğuya, Afrika’ya açılan kapısı olacağını bildirdi.

Doğu Akdeniz’in en büyük yat limanı olan Mersin Yat Limanının açılışı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yapıldı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmada, 40 milyon lirası özel sektörün katkısıyla olmak üzere yap-işlet-devret modeli ile yaklaşık 100 milyon liraya mal olan Mersin Yat Limanı’nın 500’ü karada, 500’ü denizde olmak üzere bin yat bağlama kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Mersin Yat Limanı’nın, Doğu Akdeniz bölgesinin en büyük yat limanı olma özelliğini taşıdığını belirten Yıldırım, ”Burası sadece yat limanı değil, içinde barındırdığı alışveriş merkezleri, yiyecek-içecek alanları ile Mersin sahilinde, Mersinliler için bir yaşam alanı olacak” dedi.

Türkiye’nin bir deniz, sanayi, turizm ve tarım ülkesi olduğuna işaret eden Yıldırım, Mersin’in de turizm ili olarak öne çıkmak istediğini söyledi.

Yıldırım, yat limanı, havalimanı, Tarsus ve Kazanlı’da yapılacak 9 bin yataklı turizm merkezinin de bu amaçla Mersin’e kazandırıldığını belirterek, şöyle konuştu:

”Mersin’in bir limanı var. Daha önce nasıl çalıştığını sizler biliyorsunuz. Şimdi çok daha verimli çalışıyor ama yetmez. Mersin, Türkiye’nin Kafkasya’ya, Orta Doğuya, Afrika’ya açılan kapısı olacak. Yap-İşlet-devret modeliyle dünyanın en büyük konteyner limanlarından biri Mersin’e yapılacak. Pozantı-Ulukışla-Kemerli yolu nasıldı, 3 sene önce orada yol yoktu. Kamyoncular salavat çekerek gidiyordu. Şimdi orada otoyol var. Torosları deldik, yol yaptık. Yol yapmaya da devam edeceğiz. Batıya doğru gidiyoruz. Mersin’i Antalya ve Anamur ile buluşturacağız. 2014’te de Akdeniz sahil yolunu tamamen bitirmiş olacağız. Karaman’dan, Mut’dan Silifke’ye inen yol çalışmaları da devam ediyor. Mersin’i yolların buluştuğu yer haline getiriyoruz. Mersin artık yat limanıyla, turizm merkezleriyle ve uluslararası havalimanıyla Akdeniz’in doğusunun parlayan yıldızı haline geliyor.”

Son 9 yılda, 50 yılda yapılamayanların 3 katının yapıldığını belirten Yıldırım, milli gelirin 3 kat, ihracatın 4 kat, telefon abone sayısının 3 kat, havayolu yolcu sayısının da 4 kat arttığını söyledi. ”Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için bize emanet ettiği ülkeye de bu yakışır” diyen Yıldırım, Mersin Yat Limanı’ndan sonra sıranın Kumkuyu’da yapılacak limana da geleceğini söyledi.

-”Doğu Akdeniz’in incisi”-

Ekonomi Bakanı Çağlayan da Mersin’i bir ”marka şehir” ve ”Doğu Akdeniz’in incisi” yapma, hak ettiği yere getirme noktasında önemli bir açılış yaptıklarını söyledi.

Mersin’le ilgili bir çok önemli proje bulunduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

”Tarsus, Kazanlı ve sonra Erdemli’de yapılacak turizm tesisleriyle karayolu, denizolu ve havayolu olmak üzere daha bir çok projede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın hizmetlerinin yaşanacağı bir döneme giriyoruz. Başbakanımızı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde biz iyi bir takımız. 24 saat Türkiye’nin her noktasında sizlere en iyi hizmeti vermek için yine sizlerin desteğiyle çalışıyoruz. Daha yapacağımız çok şey var. Biz sizlere hizmetkar olmaya geldik. 2023 hedeflerini gerçekleştirmemiz için Türkiye’nin buna uygun kara, deniz ve havayoluna ihtiyacı var. Mersin’e yapılacak serbest bölgelerin başında yat üretimi de olacak. Mersin’i bu coğrafyanın önemli bir aktarım merkezi yapacağız. 15 Aralık’ta uluslar arası havalimanı ihalesi de yapılıyor. Türkiye’nin ikinci büyük yolcu kapasitesine sahip havalimanı olacak. Yıllık 30 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. dünyanın en büyük 10 konteyner limanından birisi de Mersin’e yapılacak.”

-”Türkiye ekonomisi Mersin’e, Avrupa ekonomisi tersine gidiyor”-

Çağlayan, Akdeniz Oyunları’nın 2013 yılında Mersin’de olacağını da belirterek, buna ilişkin 5 bin seyirci kapasiteli spor salonu, tenis kortları ve olimpik yüzme havuzlarının da ihalesinin yapılacağını bildirdi.

”Mersin’i marka şehir yaparken, Mersin’de işsizliğin belini de kıracağız demiştik” diyen Çağlayan, tüm bu yatırımların Mersin’de bir ”istihdam deposu” olacağını söyledi.

Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çağlayan, Avrupa Birliği ülkeleri ekonomik krizlerle boğuşurken, Türkiye’nin başı dik bir şekilde yoluna devam ettiğini ifade etti. ”Yıllar önce bize hasta adam diyenler, şimdi kendileri hasta oldu” diyen Çağlayan, kamu borcu, milli gelir, bütçe açığı bakımından Türkiye’nin AB’nin bir çok ülkesinden çok daha iyi konumda olduğunu söyledi. Çağlayan, ”Artık Türkiye ekonomisi Mersin’e, Avrupa ekonomisi tersine gidiyor” dedi.

-”Yat Limanı Mersin’e bir çok yeni imkan sağlayacak”-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de çok önemli bir yatırımı paylaşmak için Mersin’e geldiğini söyledi.

Bu tip yatırımlarla Mersin’in geliştiğini görmenin kendisine büyük gurur verdiğini dile getiren Eker, Mersin’in tarımla da ilgili çok önemli bir merkez olduğunu ifade etti.

Bu anlamda bakanlık olarak Mersin’e önemli desteklerde bulunduklarını ifade eden Eker, Mersin’de yüzde 50 hibe desteği ile 72 kırsal kalkınma yatırımı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kentte 31 kooperatife de destek verdiklerini anlatan Eker, Mersinli çiftçilerin 491 milyon lira nakit destek aldıklarını bildirdi.

Mersin’in deniz kıyısında olmasına rağmen, bugüne kadar denizin nimetlerinden yeterince faydalanamadığını dile getiren Eker, yat limanının bu anlamda Mersin’e bir çok yeni imkan sağlayacağını söyledi.

-Yat Limanı-

Doğu Akdeniz’in en büyük yat limanı olma özelliğini taşıyan Mersin Yat Limanı, yaklaşık 100 milyon liraya mal oldu. Şehirle iç içe olan yat limanı, 500’ü denizde, 500’ü karada olmak üzere bin yat bağlama kapasitesine sahip. Yat Limanı’nda bunun yanı sıra, 10 bin 500 metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin kişilik amfi tiyatro, yat kulübü ve spor merkezi, restoranlar, deniz feneri terası, 850 araçlık otopark ve akaryakıt istasyonu da bulunuyor. Mersin Marina, bir çok sosyal olanağın yanı sıra, yatçılar için elektrik, su, atık toplama, kablosuz internet, televizyon, çamaşırhane, duş, tuvalet, ilk yardım, tekne bakım onarım, yat market, profesyonel dalgıç, araba kiralama, turizm acentesi, banka, ATM, döviz bürosu gibi ihtiyaç duyabilecekleri tüm hizmetleri de sunuyor.

Mersin Yat Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından bugünden itibaren 23 yıl, 6 ay işletilecek liman, sonrasında devlete devredilecek. Yat Limanı’nın 4 bin kişiye istihdam sağlaması ve yıllık 40 milyon lira gelir getirmesi bekleniyor.

DenizHaber.Com

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı