DenizcilikHaberler

Norveç’e gemi ihraç ettik

Tuzla’da Çeksan Gemi İnşa Çelik Sanayi tersanesinde inşa edilen N51 Oyfjord isimli canlı balık gemisi, törenle denize indirilerek Norveç’li yetkililere teslim edildi.

İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Norveç gibi gemicilik sektöründe dünyada önde gelen bir ülkeye gemi ihracatının önemli olduğunu, Tuzla’daki tersanelerde çekiç seslerinin yükseleceğini söyledi.

Türkiye, dünyanın önde gelen denizci ülkesi Norveç’e gemi ihraç ediyor. İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Norveç’e ihracatın arkasının geleceğini kaydederek, “İhracatımız eski başarılı günlerimize doğru ivme kazanıyor. Tuzla’da tersanelerde artık çekiç sesleri yükselecek” diye konuştu.

Tuzla’da faaliyette bulunan Çeksan Gemi İnşa Çelik Konst. San. ve Tic. A.Ş. tersanesinde inşaa edilen 70 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde 2.500 gros tonluk canlı balık taşıma gemisi törenle denize indirildi. İç donanım aksamı Norveç’te monte edilecek N51 Oyfjord isimli gemi Norveçli Aas Mek tersanesi yetkililerine teslim edildi. Aralık ayında benzer özelliklere sahip N52 isimli ikinci bir geminin daha teslim edileceğini bildiren Bayrak, Norveç’e az da olsa ihracatın başlamasını sektör adına sevindirici olduğunu söyledi.

Niş ürünlerde iddialıyız

Bayrak, “Norveçli sektör temsilcileriyle görüşmelerimiz sürüyor. Projelerimizi tamamlamak üzereyiz. İhracatın arkası gelecek. Önümüzdeki dönemde Rusya’ya da bir heyet ziyaretimiz olacak ve orada da sektörümüze pazar yaratacağız. Bugün denize indirdiğimiz gemi gibi niş ürünlerde iddialıyız. Bu alanda Çin ve Uzak Doğu ile rekabetteyiz” şeklinde konuştu.
İhracatta ise sektör olarak bir milyar dolar hedefini aşacaklarına inandığını vurgulayan Bayrak, yılın 8 aylık döneminde, geçen yılki yıllık 800 milyon dolar dış satış seviyesini yakaladıklarını aktardı. Bayrak her yıl yüzde 15 seviyesinde ihracat artışı hedefiyle çalıştıklarını, 2014’te de bir milyar 200 milyon dolar ihracat öngördüklerini söyledi.

Denize indirilen N51 gemisi
Denize indirilen N51 gemisi
İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak
İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak
foto2
(soldan) Çeksan Gemi İnşa Sanayi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Bayrak, gemi sahibi Norveç’li Geir Agasoster’e, Aas Mek tersanesi sahibi Halvard Aas’a da Başaran Bayrak teşekkür plaketi verdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı