HaberlerSu Altı

Önce yağmacılar keşfetmiş

İznik Gölü’ndeki 1600 yıllık bazilikanın ilk fotoğraflarında tarihi mezarlardan birinin üstünün açık olduğu ortaya çıktı.

once-yagmacilar-kesfetmis-4039891

Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan İznik’in adını taşıyan gölde kıyıdan yaklaşık 20 metre açıkta ve 2 metre derinlikte bulunan bazilika ilk kez Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın çalışmasıyla görüntülenmişti. Roma dönemine ait yaklaşık 1600 yıllık bazilika Sualtı görüntüleme uzmanları Ali Ethem Keskin ve Recep Şen tarafından sualtından da fotoğraflandı.

Resmi envanter kayıtları tutulmadığı için yapının bulunduğu alanda dalış yapmalarına izin verilmeyen Keskin ve Şen, sualtındaki tarihi suya indirdikleri kameralarla kayıt altına aldı. Gölün hemen kıyısında yaklaşık 200 metrelik duvarlarla çevrilen kilise yapısının dikdörtgen olduğu görülürken, ortasındaki avluda ise imparator için ayrılan mekanların bulunduğu belirlendi. Yapının ortasında senato sarayı ya da imparatorun adalet dağıttığı bölüm olarak ayrılan boşluk görüldü. Kilise yapısının içinde iki tane mezar görüntülenirken, batıda yer alan mezarın üstünün açık olması ise dikkat çekti.

Mezarın içine girilmiş
Fotoğrafları çeken Ali Ethem Keskin, “Bir mezarın açık olması daha önce içine girildiğini gösteriyor. Umarım bundan sonra koruyarak tarihimizi anlatabiliriz” dedi.

Gökhan Karakaş
milliyet.com.tr

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı