DenizcilikHaberler

Ortadoğu’ya tavuk, Avrupa’ya balık yediriyoruz

 İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun

Türk ekonomisine yüzde 100 katma değer sağlayan su ürünleri ve hayvansal mamuller, mart ayı ihracatında yüzde 32.9 büyümeyle en fazla artış hızını yakalayan sektör oldu. Sektör, Avrupa’ya balık, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine kanatlı ürünleri ihraç ediyor.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “2023 hedefi için koyduğumuz 2.5 milyar dolarlık ihracat rakamına bu yıl ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin mart ayındaki yüzde 4,3’lük genel ihracat artışı hızını 8’e katlayan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, yüzde 32.9’luk ihracat artışına imza attı. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre; sektörün geçen ayki ihracatı, 83 bin 759 ton, 194 milyon dolar olarak kaydedildi. Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, sektörün ihracat artışının tahminlerin üzerinde seyrettiğini, 2023 için konulan hedefe bu yıl ulaşacaklarını bildirdi.
Sektör; yüksek ihracat artışının yanısıra, dış ticaret açığı yaratmıyor ve net ihracatçı sektörlerin başında yer alıyor. Ekonomiye yüzde yüz katma değer sağlayan su ürünleri ve hayvansal mamullerde, ürün grupları da büyük bir çeşitlilik gösteriyor.
Çipuradan levreke, alabalıktan ahtapota, tavuktan yumurtaya, hindiden sosise ve konserve ürünlerine kadar geniş bir yelpazede ihracat gerçekleştiren sektörün pazarının ağırlığını Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri oluşturuyor. Su ürünlerinde ağırlıkla Avrupa ülkelerine; tavuk, yumurta gibi kanatlı sektörünün ürünlerinde de ağırlıkla Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracat yapılıyor.

İhracat, hedefin üzerinde büyüyor
Sektörün ihracat verilerini değerlendiren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Taze, kaliteli ve sağlıklı ürünlerimizle ihracatımızı hedeflerimizin üzerinde artırıyoruz. 2023 yılı için öngördüğümüz 2,5 milyar dolarlık ihracata yeni pazarlardaki başarılı çalışmalarımız sonucu bu yıl ulaşmayı hedefliyoruz. Sektör olarak ihracat artış hızımızla da hedeflerimize emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyoruz” diye konuştu.

Ortadoğu’ya tavuk…
İçi boşaltılmış yüzde 65 dondurulmuş başsız ayaksız horoz-tavuk ürün grubu ihracatında geçtiğimiz yılın mart ayında 14 bin 667 bin tonluk dış satışa karşılık bu yıl aynı dönemde yüzde 36,6 yükselişle 20 bin ton ürün satıldı. Bu ürün grubundaki ihracat geliri ise geçtiğimiz yıl 29 milyon 200 bin dolardan yüzde 18,2 büyümeyle 34,5 milyon dolara yükseldi. En fazla Irak’a ihraç edilen bu ürünün kilo bazında yüzde 41,2 yükselişle 15 bin ton ve gelirde yüzde 21.7 büyümeyle 28 milyon dolarlık dış satışı gerçekleşti. Bu ürünün ihracatında ayrıca Kongo, Azerbaycan, Ürdün, BAE gibi ülkeler öne çıktı.

Avrupa’ya balık…
Su ürünleri ihracatında Avrupa deniz levreği ile çipura öne çıkarken, bu ürünleri daha çok başta Hollanda, İtalya, Rusya Federasyonu, İspanya ve Lübnan gibi ülkeler tercih etti. Bu iki ürün grubunda mart ayında bir önceki yıla göre kilo bazında yüzde 23 artışla toplamda 3 bin 324 ton dış satış gerçekleşti. Bu ürünlerin geliri ise yüzde 59’luk büyüme ile toplamda 20 milyon 314 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu ürünler en fazla Hollanda’ya kilo bazında yüzde 28 artış ve 550 ton ile yine aynı dönemde yüzde 56 artış ve 3.7 milyon dolarlık ihracatla öne çıktı.

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı