DenizcilikHaberler

Özel Derinmavi Denizcilik Eğitim Kursu Ropörtajı

T.C.M.E.B.Özel Derinmavi Denizcilik Eğitim Kursu

S. Derinmavi Denizcilik Kursları nasıl kuruldu?

C. Derinmavi Denizcilik Kursları, uzun denizcilik geçmişine sahip olan bir ekip tarafından 2001 yılında faaliyete geçirildi. Kuruluş çalışmalarının başlaması ise 1999 yılına kadar gidiyor. Kursiyerlerine keyif verecek bir ortamı sağlamak ana dürtümüz oldu. Bunun yanısıra eğitim için gerekli araç-gerecin tamamlanması ve Milli Eğitim Bakanlığının aradığı neredeyse sonu gelmez bürokratik şartların yerine getirilmesi için harcanan zaman iki yılı buldu. Sonuçta, Derinmavi Denizcilik Kursları, kendine ait bir mekanda, eğitim için en uygun şartlarda ve uzman bir eğitim kadrosu ile hizmet vermeye başladı.

Bizim için Milli Eğitim Bakanlığı’nın onaylayıp denetlediği bir kurs olmak şu açıdan önemli: Eğitimin bir minimum standardı olmalı. Ders yapılan ortamın uygunluğu, ders araç-gereçlerinin yeterliliği ve sayısı, eğitmenlerin uzmanlığı başarıyı çok etkileyen faktörlerdir. Bu kriterler uzun deneyimler sonucu ortaya konmuştur. Bütün bu kriterleri fazlasıyla karşılayan Derinmavi Denizcilik, amatör denizciliğe katkılarını geniş bir biçimde sürdürecektir.

S. Ankara’da denizcilik kursu açma fikri nereden aklınıza geldi.

C. Ekibimizin bazı üyeleri Ankara’da on iki-on üç yıl kadar önce başlayan amatör denizci eğitim çalışmalarının odak noktasında bulunmuşlar ve eğitim faaliyetlerinde temel roller üstlenmişlerdi. Ankara ilginç bir şehirdir. Ankara’da eğitimli insan sayısının toplam nüfusa oranı yüksektir. Bunun sonucu olarak da Ankara’lıların hobileri vardır. Denizcilik de bu hobiler arasındadır. Türkiye’de kitle turizminin adından söz ettirmeye başladığı 1970 li yıllardan itibaren hangi deniz kıyısı kentine gitseniz orada Ankara’lılara rastlardınız. Belki de denizden uzak olduğu icin Ankara’lılar bu kadar seviyor ve özlüyorlar denizi.
Bu kadar denize meraklı olan insanlara kendi şehirlerinde hizmet vermek iyi bir fikir gibi geldi bize. Şimdi ise yanılmadığımızı görüyoruz.

S. Pratik çalışmalarını nasıl yapıyorsunuz?

C. Bu konuda denizden uzak olmak bir handikap gibi görülebilir. Ama Ankara’da oturuyor olup da denizciliğe merak duyanlar için uzaklıklar bir engel oluşturmuyor. Pratik çalışmalarımızı yelkencilik için olağanüstü imkanlar sunan Göcek”e yapıyoruz.
Cuma akşamları Göcek’e gidiyor, cumartesi-pazar günleri 5 kişilik gruplar halinde tam gün denize çıkıyoruz. Tüm katılımcılar yelkenin nasıl açıldığını, orsa, apazlama, geniş apaz ve pupa seyirlerini bizzat yaşayarak görüyorlar. Sırayla dümene geçiyorlar, ıskota halatlarına asılıyorlar.

Güvenlik açısından denize düşen bir insanın yalnızca yelken manevrasıyla nasıl dönülüp alınacağını, yani teknik adıyla ‘man overboard’ manevrasını öğreniyorlar. Yelken kullanmanın ve yelken manevralarının düşündükleri kadar zor olmadığını, aksine pek çok bakımdan motorlu bir tekne kullanmaktan daha kolay ve güvenli olduğunu farkediyorlar. Aldıkları keyif de cabası tabii. Pazar akşamı Ankara’ya dönerken yorgunluğun yanısıra kendilerinde artık bir güven duygusu hissediyorlar.

Dört ya da beş gün süren pratik eğitimlerimiz de var. Bunlarda Göcek-Bodrum ya da Göcek-Kaş rotalarını kullanıyoruz. Burada da güvenli demirleme ve uzun yol navigasyonu ile birlikte teknede yaşamanın püf noktaları öğreniliyor. Eğitim, eğlence ile iç içe geçiyor. Bu eğitimi alan denizciler artık rahatlıkla tekne kiralayıp denize çıkabilecek kadar iyi hissediyorlar kendilerini. Bunu yapıyorlar da.

Kış dönemleri dışında Ankara civarında çok sayıda bulunan göllerde de (Kesikköprü gibi) pratik çalışmalarımız oluyor. Ama doğrusunu söylemek gerekirse gölde küçük teknelerle yapılan yelken hiç bir zaman denizde yapılan yelken keyfini vermiyor. Aynı zamanda öğretici yanı da son derece sınırlı kalıyor.

S. Hedef kitleniz kimlerdir?

C. Denize ilgi duyan herkes bizim hedef kitlemizdir. Onsekiz yaşını bitirmiş olmak koşuluyla her yaştan, her meslekten insanlar amatör denizci olabilir. İlle de tekne sahibi olmak gerekmez. Gerçi insan istedikten sonra iyi-kötü, kendisini denize çıkaracak bir tekne alabilir ama bu pek bilinmiyor. Yelkenciliğin bir ‘zengin sporu’ olduğu düşünülüyor. Oysa çok sınırlı olanaklarla da yelken yapmak mümkündür. Önemli olan bu denizcilik kültürünü almaktır. Amatör denizci, denize, tekneye, başka denizcilere ve genel olarak çevreye saygı duyan insan demektir. Amatör denizci sayısının artmasının ülkemiz denizleri için çok iyi olacağını düşünüyoruz.

Tüm Türkiye’de hafta sonları denize çıkan yelkenli sayısı yalnızca İsviçre’nin Cenevre Gölü’nde hafta sonlarında göle açılan tekne sayısına yaklaştığında misyonumuzun bir bölümünü yerine getirmiş olduğumuzu düşünebiliriz.

Tüm toplumsal olaylarda olduğu gibi denizde de hanım yelkenci sayısının artması etkinliklerin kalitesini yükseltir. O nedenle hanımları amatör denizci olmaları için özellikle yüreklendirmek istiyoruz.

S. Amatör denizci olmak isteyen bir aday ne yapmalı?

C. Derinmavi Denizcilik Kursu’na başvurmalı. Ankara’da sınavları Denizcilik Müsteşarlığı yapıyor. Sınava girebilmek için bazı belgeler gerekiyor doğal olarak. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Nüfus kağıdı örneği ya da fotokopisi
  • Diploma
  • İkametgah kağıdı
  • Savcılık belgesi (sabıka kaydı)
  • Sağlık heyet raporu
  • Dört adet vesikalık fotoğraf

Bu belgeleri hazırlayan adaylar adına sınav başvurusu yapıyor ve onları hazırlamaya başlıyoruz. Ankara’da Amatör Denizci Sınavı yılda dört kez açılıyor. Sınavın yapıldığı aylar ocak, nisan, temmuz ve kasım ayları. Kurslarımız da bu sınav tarihleriyle uyumlu olarak bir ay önce başlıyor,yani Derinmavi Denizcilikte aralık, mart, haziran ve ekim aylarında kurs açılıyor. İnanıyoruz ki kursiyerlerimizin gösterdiği üstün başarıda onların denizi sevmeleri va başarılı olmak için çalışmalarının yanısıra kurstaki arkadaşlık ortamı ve eğitimdeki yüksek kalite de rol oynuyor.

S. Amatör Denizci Yeterlik Belgesi nasıl bir belgedir? Bu belgeye sahip olan denizciler hangi tür tekneleri kullanabilirler?C. Son üç-dört dönemdir bu belge ‘Yat Kullanma Belgesi’ olarak veriliyor. Bu belge ile 50 gros tona kadar olan özel tekneler kullanılabiliyor. Ayrıca 18 gros tonun altındaki ticari tekneler de liman seferinde kullanılabiliyor. Belge, uluslararası geçerliğe sahip. Teknenin güvenlik donanımı elverişli ise, yani bu Özel Yat Kayıt Belgesinde belirtilmiş ise, kaptan da yeterli deneyimi kazandığını düşünüyorsa, Dünya’nın bütün denizlerine yelken açabilir!

S. Başka eğitim programlarınız var mı?

C. Evet. Amatör Denizci Kursunu tamamlayıcı olarak GMDSS Kısa Mesafe Telsiz Operatör Kursumuz da var. Biliyorsunuz VHF telsiz artık tüm teknelerde bulunuyor. Bu durumda kaptanın ya da personelden bir kişinin telsiz operatör belgesi de olması gerekiyor. Bu kursu genelde Amatör Denizci Kursu’nun arkasından her dönem açıyoruz.

Son olarak, isteğe göre şekillenen, daha esnek programlı pratik yelken kurslarımız oluyor. Yelkenli bir teknenin iyi performans gösterebilmesi için yelkencilerin bir saatin dişli çarkları gibi uyum içinde çalışması gerekiyor. Yelkende uyum sağlayan bir ekip, iş yaşamında da uyumlu oluyor. Bu nedenle son yıllarda tüm Dünya’da yelkenli teknelerde yapılan takım çalışmalarına büyük ilgi var.

Özel Derinmavi Denizcilik Eğitim Kursu
Üsküp Cad. (Çevre Sok.) No: 17/9
Çankaya / ANKARA
Tel/Faks: (0312) 467 50 91
e-postaderinmavi_egitim@yahoo.com
web sitesiwww.derinmavi.com.tr

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı