ÇevreHaberler

Panasonic’in çevreci teknolojisi ile otomobil taşıma gemisinin karbon salınım oranı azalıyor

Panasonic’in HIT güneş panelleri ve lityum iyon pilleri sayesinde EMERALD ACE isimli okyanus ötesi otomobil taşıma gemisi demirliyken elektrik tedarik ediyor ve geminin dizel güç jeneratörü bu esnada kapatıldığı için karbon salınımı azalıyor.

Panasonic’in çevreci teknolojisi ile donatılan otomobil taşıma gemisinin yapımı tamamlandı. EMERALD ACE (Zümrüt As) adını taşıyan ve suya indirilen gemi hibrit elektrikli güç kaynağı sistemi ile limanda sıfır karbon salınımı yapacak şekilde tasarlandı. Gemiye kurulan elektrikli güç kaynağı sistemi Panasonic’in Ocak 2010’da doğal enerji kullanan bir otomobil gemisi tasarlamak amacıyla Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) ve Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI) şirketleriyle ortaklaşa başlattığı Ar-Ge çalışmalarının sonucunda yaratıldı.

MHI’nin Kobe şehrindeki tersanesinden demir alan EMERALD RACE dünyanın dört bir yanındaki rotalarda hizmet vermek için hazır konumda. Teknolojinin Ar-Ge çalışmaları Japonya Toprak, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı’nın “Yeni Gemilerde Karbon Salınımını Azaltan Teknolojiler Geliştirme Projesi” kapsamında yürütüldü. Çalışmalar ayrıca Deniz yaşamını ve deniz çevresini korumaya odaklanan, kâr amacı gütmeyen bir sınıflandırma kuruluşu olan Nippon Kaiji Kyokai (ClassNK) tarafından yürütülen bir araştırma programı tarafından da desteklendi.

EMERALD ACE gemisi, Panasonic’in HIT güneş modülleri (160 KW) ve lityum iyon pilleri (yaklaşık 2.2MWh*) ile donatılmış bulunuyor. Panasonic bu sistemle gemilerin dizel güç jeneratörlerinden elde edilen enerjiyi tasarruf ederek kendi karbon salınımlarını azaltmalarına imkan veren bir teknoloji oluşturmaya çalışıyor. HIT güneş modülleri tarafından oluşturulan ve lityum iyon pillerde depolanan enerji öncelikli olarak gemi demirli durumdayken kullanılıyor ve böylece geminin dizel güç jeneratörü kapatılabiliyor. Bu da geminin çevreye olan etkisini ve karbon salınımını azaltıyor. Geminin alt bölümünde konuşlandırılan lityum iyon piller sabitlenmiş safralar olarak kullanılıyor** böylece geminin taşıma kapasitesi de etkilenmiyor.

Panasonic güneş hücresi ve ikincil pillerin kullanımını bir araya getiren sistemleri geliştirmeye devam ediyor.

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı