HaberlerMagazinVideo

Pirelli 2016 Takvimi Londra’da Tanıtıldı

Pirelli Takvimi’nin 43. sayısı ünlü Amerikan portre fotoğrafçılarından Annie Leibovitz tarafından New York’taki stüdyosunda çekildi. Leibovitz, 2000 yılında koreograf Mark Morris’in dansçılarının yer aldığı Pirelli Takvimi’nin de yaratıcısıydı. 2000 yılı takvimindeki fotoğraflar aynı zamanda Leibovitz’in kariyerindeki ilk nü fotoğraflar olmuştu.

2016 Pirelli Takvimi’nde, farklı yaşlarda, farklı eğitim ve kariyerlere sahip, mesleki, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal alanlarda üst düzey başarılara ulaşmış 13 kadın yer alıyor: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin ilk Çinli İyi Niyet Elçisi Yao Chen; Naked Heart Russia Yardım Vakfı’nın kurucusu Rus top model Natalia Vodianova; Hollwood’daki en etkili isimlerden, Lucasfilm’in başkanı prodüktör Kathleen Kennedy; sanat koleksiyoncusu ve kadın destekleyici, New York Modern Sanatlar Müzesi Emekli Başkanı Agnes Gund (torunu Sadie Rain Hope-Gund ile birlikte); dünyanın bir numaralı tenisçisi Serena Williams; kanaat önderi, eleştirmen ve yazar Fran Lebowitz; Chicago’da yardım projelerini destekleyen Ariel Investments Başkanı Mellody Hobson; filmleri arasında, Akademi Ödülleri’nde 2015’in En İyi Film ödülüne aday gösterilen Selma’nın da bulunduğu yönetmen Ava DuVernay; Style Rookie ve dijital Rookie dergisinin kurucusu blog yazarı Tavi Gevinson; İranlı görsel sanatçı Shirin Neshat; sanatçı, müzisyen ve performans sanatçısı Yoko Ono; bütün zamanların en ünlü rock starlarından Patti Smith; oyuncu ve stand-up komedyeni Amy Schumer.

index

2016 Pirelli Takvimi’nde, 60’lı yıllardaki ilk birkaç Takvim ile daha yakın geçmişteki; Peter Lindbergh’in 2002, Patrick Demarchelier’nin 2008 ve Steve McCurry’nin 2013 Takvimlerinde olduğu gibi nü fotoğraflar bulunmuyor.

2000 Takvimi’nin sade ve bir nü fotoğraflama uygulaması olduğunu söyleyen Leibovitz, ‘2016 yılı için tamamen farklı bir şey yaptık. Ama yine oldukça sade. Stüdyoda çekilmiş bir dizi siyah beyaz portreden oluşuyor’ dedi.

Leibovitz, ‘Pirelli benimle temasa geçtiğinde geçmişteki çizgiden ayrılmak istediklerini söylemişlerdi. Seçkin kadınları fotoğraflama fikrini önerdiler. Bu konuda anlaştıktan sonra hedefimiz çok açıktı. Resimlerin kadınları tamamen oldukları gibi göstermesini hiç rol yapılmamasını istiyordum. Komedyenlerin büyük bir hayranıyım. Amy Schumer portresi işe biraz eğlence kattı. Sanki giysilerini çıkarmayabileceği notunu almamış gibiydi’ dedi.

1448887479_12_Pirelli_Calendar_2016__December___AMY_SCHUMER

Pirelli Takvimi web sitesi yeni içeriklerle zenginleştirildi
2016 sayısının sunumu, özel web sitesini (www.pirellicalendar.com), takvimin hikayesini anlatan videolar, fotoğraflar ve söyleşiler gibi yeni içeriklerle zenginleştirdi. Lansman vesilesiyle, Annie Leibovitz’in hazırladığı 2016 Pirelli Takvimi’ni tanıtan bir video sitede yer alırken, Leibovitz’in çekimlerinden seçimler de geniş kapsamlı arşiv materyallerine eklenecek. Bu içerikler arasında bulunan daha önce hiç görülmemiş fotoğraflar, 10 yıllık gruplar halinde toplumsal geleneklerin 1963’ten günümüze geçirdiği dönüşümünün genel bir tablosunu oluşturuyor. Web sitesi üç bölümden oluşuyor: 2016 Takvimi, İkonlar ve Zaman Makinesi. En son sayıya ayrılan ‘2016 Takvimi’ bölümünün yanı sıra, ‘Zaman Makinesi’ bölümü, 10 yıllık gruplar halinde, eski sayılardan görüntüler ve sahne arkası videoları içeriyor. Dünyanın en ünlü fotoğrafçılarının gözünden estetik ve toplumsal geleneklerin dönüşümüne yapılan gerçek bir sanal yolculuğa, tarihi-siyasi perspektiften çeşitli dönemlerin bağlamına oturmasını sağlayan yorumlar eşlik ediyor. Şu anda, son yılların görüntülerinin yanı sıra 60’lar, 70’ler ve 80’lerde yolculuk yapmak mümkün, 90’lar ve 2000’ler ise yakında yayınlanacak.

6_d

Materyallerin bir kısmının dijitalizasyon ve tarihsel yeniden oluşturma işlemleri zaman içerisinde fotoğrafçı ve koleksiyoncu Amedeo M. Turello’nun teknik uzmanlığıyla kademeli olarak tamamlanacak. Turello, geçmişte Walter Guadagnini ile birlikte ‘Forma e Desiderio – The Cal, Collezione Pirelli’ isimli serginin küratörlüğünü yapmıştı. Milano Belediyesi’nin himayesindeki sergiyi Gamm Giunti ile sergi mekanı Palazzo Reale organize etmişti. İkonlar bölümünde, sanat, kültür, eğlence, moda, spot ve müzik gibi alanlardaki birçok ünlünün özgeçmişlerini bulmak mümkün: Roberto Bolle, Candice Huffine, Tommy Hilfiger, Marc Newson ve yeni eklenecek diğer birçok ünlü.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı