HaberlerSu Altı

‘Rafet’ emin ellerde

Dicle Nehri üzerine yapılması planlanan Ilısu Barajı nedeniyle yaşam alanlarını kaybedecek olan sevimli Fırat kaplumbağası ‘Rafetus Euphraticus’ laboratuvar ortamında yetiştirilmeye başlandı

-rafet-emin-ellerde-3468092

Dünyada sadece Fırat ve Dicle nehirlerinin havzalarında görüldüğü için, küresel ölçekte nesli tükenen hayvanlar arasına giren Fırat kaplumbağası ‘Rafetus Euphraticus’ yapılması planlanan Ilısu Barajı’nı protesto gösterilerinin en önemli figürüydü. Barajın yok edeceği canlı yaşamını ve bitki örtüsünü anlatmak için sembol seçilen Rafetus Euphraticus’un korunması için sürdürülen çalışmalara yenisi eklendi. Darıca Hayvanat Bahçesi ve Kuş Cenneti laboratuvar otamında Fırat kaplumbağalarını çoğaltmaya başladı.
Isısı ve nem oranı düzenli kontrol edilen laboratuvarda yavru kaplumbağaların farklı beslenme şekilleri ve farklı sayılardaki gruplardaki davranışları da gözlemleniyor. Projeyle ilgili bilgi veren veteriner Cenk Korugan, “Fırat kaplumbağasının topraklarımız için önemini öğrendiğimizde neslinin korunması için bu projeyi başlattık.
Fırat ve Dicle nehrinin doğal ortamını veremiyoruz ama elimizden geldiğince onların çoğalması için çabalıyoruz” dedi.
Doğa Derneği’nden Dicle Tuba Kılıç ise, “Rafet adını verdiğimiz Fırat kaplumbağaları, dünyada sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşıyor. Nehirlerin sığ, kumlu ve insandan uzak güvenli kıyıları kaplumbağaların üremesi için önemli. Ne yazık ki, Fırat’taki Rafet’lerin neredeyse tamamı büyük barajlarla yok oldu.
Bu kaplumbağaların nesli için doğal nehirler gerekiyor. Son sağlıklı nüfusları da Dicle’de. Diğer nehir canlıları gibi Rafet’lerin de sonu gelecek” diye konuştu.

Carettalar, Kadınlar Plajı’nı tercih etti
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de üreme alanı olarak daha güneydeki yerleri tercih eden caretta carettaların 2 yıldır Kuşadası Davutlar sahiline geldiği belirtildi. Deniz kaplumbağalarının bu yıl yumurtlama alanı olarak Kadınlar Plajı’nı seçtiği kaydedilen açıklamada, “2012’de Davutlar sahilindeki yuvadan74 yavru çıktı” denildi.

Gökhan Karakaş
milliyet.com.tr

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı