DenizcilikHaberler

Sahte GPS sinyalleriyle yatı ele geçirdiler

ABD’li üniversite öğrencileri, geliştirdikleri sahte GPS sinyali üreten cihazla, 80 milyon dolarlık bir yatı kontrol etmeyi başardı. Yatın mürettebatı, navigasyon sistemlerinin ele geçirildiğini ve farklı bir rotada seyrettiklerini fark etmedi.

Texas Üniversitesi, İtalya’nın güney açıklarında geçtiğimiz ay yapılan bir denemede 65 metre uzunluğunda bir yatı GPS sinyalleriyle ele geçirdi.

Profesör Todd Humphreys’in başını çektiği denemede, kıyıdan 50 km açıktaki yat, araştırma ekibinin hazırladığı GPS cihazıyla rotasından saptırıldı.

Yat sahibinin izni alınarak yapılan denenemede, araştırma ekibinde ‘hacker’ görevini üstlenen kişi, konumu uydular aracılığıyla iletilen GPS sinyalleriyle belirlenen yatın antenlerine, sahte GPS sinyalleri yolladı.

Sahte GPS sinyallerinin kademeli olarak gücünü artıran ve uydu sinyallerini bastıran hacker, yatın navigasyon sistemini ele geçirmeyi başardı.

Hacker, alarm sistemini çalıştırmadan navigasyon sistemini kontrol ettikten sonra, geminin rotasını 3 derece değiştirdi. Mürettebat, gemiyi tekrar rotasına sokmak için gerekli manevrayı yaptı ancak, yat aslında hacker’ın istediği rotada yoluna devam etti.

GÜVENLİK AMAÇLI DENEME
Profesör Humphreys, küresel mal nakliyatının yüzde 90’ının deniz ve okyanuslarda yapıldığına dikkat çekerek, denemenin güvenlik amaçlı olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, gelişmiş teknolojilerin yanlış ellere düşmesi halinde, ticaret yollarının risk altına girebileceğini belirtti.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25457887/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı