DenizcilikHaberler

Savarona Yeniden Devlet Güvencesinde

Atatürk’ün gemisi Savarona, tam 25 yıl sonra yeniden devlet güvencesine giriyor. Kültür Bakanlığı’na devredilen gemide devlet konukları ağırlanacak. İlerleyen zamanda ‘müze’ olarak kullanılacak.

savarona1

Yaklaşık 25 yıl önce Kahraman Sadıkoğlu’na satılan Atatürk’ün gemisi Savarona, tüm antika eşyaları ve anılarıyla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Kültür Bakanı Ömer Çelik, gelişmeyi “Atatürk’ün hatırası olan Savarona’nın devlet tarafından koruma altına alınması vatandaşlarımızın genel talebiydi. Başbakanımız’ın talimatıyla bu çağrıya kulak verdik ve Savarona’nın özel sektörden devlete alınması süreci gerçekleşmiş oldu. Atatürk’e ait bir hatıranın vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda devlet tarafından kullanılacak olması sevindirici bir gelişmedir” sözleriyle değerlendirdi.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ

Gemi, Bakanlığa devredilmesinin ardından yabancı devlet konukları ve özel misafirler için verilecek davetlerde kullanılacak. Ayrıca bir süre sonra da “müze gemi” olarak hizmet verecek. Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla harekete geçtiklerini söyleyen Çelik, Savarona’nın bakanlığa devri için “Süreç devam ediyor. Olgunlaşınca paylaşacağız” açıklamasında bulunmuştu.

ABD’Lİ GİBBS TASARLADI

Savarona, alanında oldukça önemli bir isim olan ABD’li William Francis Gibbs tarafından 1931 yılında tasarlandı. Lüks transatlantik, 1938’de Türk Hükümeti tarafından satın alınarak Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edildi.

DÜNYACA ÜNLÜ KONUKLAR

TARİHİ ve manevi bir öneme sahip Savarona, dünyaca ünlü isimleri de ağırlamakla meşhur. Prens Rainer, Prens Charles, Brunei Sultanı, İspanya Kralı Juan Carlos, Prenses Diana, Modacı Valentino, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Elizabeth Hurley, Sharon Stone, Hugh Grant, Tom Cruise ve Gerard Depardieu gibi birçok popüler isim ülkelerine Savarona’dan unutulmaz anılarla döndü.

MİAMİ’YE KADAR DURMADAN GİDER

ATATÜRK başkanlığında kabine toplantılarına ev sahipliği yapan Savarona, büyük önderin dünya liderlerini ağırladığı mekan oldu. Atatürk’ün vefatından sonra yat, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne devredildi. 1989’da işadamı Kahraman Sadıkoğlu tarafından satın alınan ve yangında büyük zarar gören yatta restorasyon yapıldı. 136 metre boyunda, 3 bin 600 metrekare açık alana sahip gemi, tam donanımlı. Türkiye’den Miami’ye durmadan seyahat edebiliyor.

milliyet.com.tr

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı