Gökhan KarakaşHaberlerKöşe YazılarıSu Altı

Soluksuz Adam’dan yeni dünya rekoru

25 Türkiye, 2 Avrupa ve 6 dünya rekorunu kırarak son yıllarda büyük bir başarıya imza atan Devrim Cenk Ulusoy, 81 metrelik kendi rekorunu 4 metre daha geliştirdi.

Milli sporcu Devrim Cenk Ulusoy, Kale Grubu sponsorluğunda Çanakkale Küçükkuyu açıklarında ulaşılması güç bir rekora daha imza attı. Sualtında sınırları zorladığı için “Soluksuz adam” olarak bilinen Ulusoy, 81 metreyle kendisine ait “Paletsiz, İp Destekli Serbest Dalış” dünya rekorunu, 4 metre daha ileriye götürerek 85 metreye taşıdı. Ulusoy’un tek nefesle gerçekleştirdiği rekor yolculuğunda, 9 emniyet dalgıcı, 4 tekne ve 2 sağlık ekibi kendisine eşlik etti.

soluksuz-adam-dan-yeni-dunya-rekoru-3611430

177 saniye nefessiz kaldı
Bir insanın ciğer kapasitesinin 4 katı hava depolayabilen akciğerleriyle “Soluksuz adam” olarak bilinen milli sporcu Devrim Cenk Ulusoy (40), kendisine ait rekoru ileriye götürdü. 25 Türkiye rekorunun yanı sıra, 2 Avrupa, 6 dünya rekorunu kırarak son yıllarda tüm ülkelerin dikkatini çeken Devrim Cenk Ulusoy, “Paletsiz, İp Destekli Serbest Dalış” kategorisinde 2011’de 80 metre derinliğe inerek dünya rekoru kırmıştı.
Ulusoy, 2012’de ise Kaş’ta 81 metreye dalarak kendi rekorunu egale etmişti. Milli sporcu bu kez dün Çanakkale Küçükkuyu açıklarında, aynı kategoride yeni bir rekor için daldı. 81 metrelik dünya rekorunu elinde bulunduran Ulusoy, kendi rekorunu 4 metre daha geçerken tek nefesle ulaşılması güç bir mesafe olan 85 metre derinliğe indi. Ulusoy bu rekorla birlikte, su altında 2 dakika 57 saniye nefessiz kaldı.

10 kamerayla izlendi
Ulusoy’a, rekor denemesi boyunca Beylikdüzü Sualtı Sporları Kulübü Başkanı Cem Karabay ile Karadeniz Dalgıçları Spor Kulübü’nden gelen 9 kişilik dip güvenlik ekibi eşlik etti. Rize’den gelen ekip, su altında 10 metre aralıklarla milli sporcunun güvenliğini sağladı. 3.5 yıl önce Çanakkale Küçükkuyu’daki rekor denemesini, kulağında oluşan sağlık problemi nedeniyle yarıda bırakan Ulusoy, “3.5 yıl boyuncu burası hep aklımda olan, olmazsa olmaz bir yerdi. Çünkü oksijen deposu olan Küçükkuyu’da hazırlanmak benim için ayrı bir önem taşıyor. 81 metre ile bana ait olan rekoru, noter eşliğinde 4 metre daha yukarı taşıdığım için çok mutluyum” dedi.

Serbest dalışın dünyada en yaygın branşlarından biri olan “Paletsiz, İp Destekli Serbest Dalış”, sadece maske kullanabilen sporcunun, kılavuz ipi boyunca dalarak derine inmesiyle gerçekleşiyor. Sadece kas gücüyle inilen derinlikteki işareti aldıktan sonra yine hiçbir yardımcı alet kullanmadan yüzeye çıkılması ve bilincin açık olması gerekiyor.

Gökhan Karakaş – Milliyet

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı