HaberlerSu Altı

Süngerciliğin yaşayan efsanesine, BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Küçükünsal tarafından plaket verildi

Aynı hedefler doğrultusunda çalışan, Bodrum süngerciliğinin son temsilcisi Sayın Mehmet Baş’a ya da bilinen adıyla Aksona Mehmet’e, su altı değerlerimizi yeni nesillere taşıma gayreti ve hizmetlerinden dolayı, 05/11/2012 tarihinde, Bodrum Su Altı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Küçükünsal tarafından bir plaket takdim edildi. Takdim esnasında BOSAD üyelerinin hazır bulunduğu, sohbet havasında geçen plaket sunumunda, İhsan Küçükünsal ve Aksona Mehmet birer konuşma yaparak, bundan sonra Bodrum Su Altı değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için daha fazla işbirliği içerisinde olacaklarını bildirdiler.

Sunum esnasındaki konuşmasında BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Küçükünsal; “2007’de iki adet gemi ve 2008’de bir adet C47 askeri uçak ile gerçekleştirdiğimiz projemiz ile Karaada’da farklı noktalara batırılarak yapay resifler oluşturmuştur. Aradan geçen bir senede yerli yabancı bir çok dalgıcı ağırlayan batıklar, Bodrum’u Türkiye’nin en iyi dalış bölgelerinden biri haline getirmiştir.” dedi.

İhsan Küçükünsal sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Mehmet Baş, bilinen ismiyle Aksona Mehmet, Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesidir. Yıllardır Ege ve Akdeniz’de neredeyse dalmadığı yer kalmamıştır. Derin suların sünger avcısı artık sünger çıkarmasa da, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeni nesillere taşımak için büyük hizmetler vermektedir. Bulabildiği her ortam ve platformda gençlerle buluşarak, yaşadıklarını aktarmakta, özellikle su altının korunması konusuna dikkat çekmeye çalışmaktadır. Yarım asırda, büyük zorluklarla, her nefesinde büyük emeklerle biriktirilen bilgi birikimlerini aktardığı yeni nesillerde su altına ve çevreye karşı farkındalık oluşmasına büyük katkılar sağlamaktadır.”

Su altına gönül vermiş olan Aksona Mehmet’e, Bodrum’a yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür eden ve bilgi birikimlerini kendisine saklamak yerine genç kuşaklara aktarma gayretinin takdire şayan olduğunu belirten İhsan Küçükünsal, gelecekteki diğer projelerde Aksona Mehmet’in bilgilerinin kendilerine ışık tutacağını sözlerine ekledi.
2004 yılından beri Bodrum Su Altına değer katmak için çalışan Bodrum Su Altı Derneği üyeleri, İhsan Küçükünsal Başkanlığı’nda, Türkiye’de ilk defa yapılan, Bodrum Yapay Resif Projeleri kapsamında Türkiye’de daha önce hiç yapılmamış bir işe imza atarak, Su Altı yaşamını canlandırmak ve korumak amacı ile 2 adet gemi ve bir askeri uçağı Karaada etrafında önceden belirlenen yerlere batırmışlar; yapılan araştırmalar sonucunda 2007 yılında yapay resif oluşturulan bölgelerde her geçen gün canlı popülasyonunda artış gözlemlenmiş ve o bölgede daha önce görülmeyen türlerin yuvalandığı tespit edilmiştir.

Aksona Mehmet Kimdir?
10 Ocak 1950’de Bodrum’un Çitlik köyünde doğan Aksona Mehmet, beş kuşak önce Çiftlik’e yerleşmiş olan çiftçi bir ailenin çocuğudur. Ailesinde başka denizci bulunmamaktadır Çiftlik İlkokulu’nu bitirdikten sonra, Milas ortaokuluna devam etmiş ve imkânsızlıklar nedeniyle ortaokuldan ayrılmıştır.
O, on üç yaşındayken kıyıda balık avlayan birinin maskesini takar ve denizin dibine bakar. O bakış onun denizin gizemine bağlanması için yeter. Bu bağlanma kısa sürede tutkuya dönüşür. Kısa sürede kıyılarda dalış ona yetmez, 1965 yılında Mayıs ayında, Muzaffer Cengiz’e ait Engin Kardeşler isimli sünger teknesinde dalgıç olarak çalışmaya başlar. İlk dalışını Bodrum açıklarındaki Deli İbrahim Sığlığı’nda yapar. Artık denizin dibinden bir daha da kopamaz.

BOSAD
BOSAD – Bodrum Sualtı Derneği, Bodrum’daki dalış turizmini tanıtmak, geliştirmek, sualtı tarihini ve doğasını korumak amacıyla 2004 yılının Temmuz ayında kurulmuş ve bu hedefleri doğrultusunda bir çok proje geliştirmiş ve gerçekleştirmiştir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı