HaberlerSu Altı

Süngerleri nükleer kazalar hasta etti

Ukrayna’daki Çernobil ve Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santrali patlamasına dikkat çeken Baş, “Süngerleri bu kazalar hasta etti” dedi.

IMG_5858

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Yaşayan en eski sünger avcısı olan ve “Aksona Mehmet” olarak bilinen Mehmet Baş, nükleerkazaların deniz dibinde yaşayan süngerler üzerindeki etkilerini gözlemlemek için Bodrum’da dalışlar yaptı. Akdeniz’e özgü doğal süngerlerin özellikle 1986’da Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santrali kazasından sonra ölmeye başladığını, tam iyileşme belirtilerinin alındığı günlerdeJaponya’daki nükleer santral patlamasının meydana geldiğini vurgulayan Aksona Mehmet, denizin derinliklerindeki yok oluşu gözler önüne serdi.
Aksona Mehmet, geçtiğimiz günlerde Bodrum açıklarında 45-50 metrelere dalış yaparken 1986’dan sonra ölmeye başlayan ama doğanın kendini yenileme gücüyle 2009’da canlanmaya başlayan süngerlerin yine benzer tehlikelerle karşılaştığını gördü.
Ünlü sünger avcısı 1986’daki kazanın ardından ev eşyası ve yalıtım malzemesi olarak kullanılan süngerlerin bir hastalıkla yok olmaya başladığını, bu yüzden avlanmasının yasaklandığını vurguladı.

‘Büyük Okyanusu geçti’
Aradan geçen 23 yılın sonunda 2009’da süngerlerin Çernobil faciasının etkilerini atlatmaya başladığını ve bunun kendilerini çok sevindirdiğini söyleyen Mehmet Baş, 11 Mart 2011’deki Japonya Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali patlamasının benzer etkilerinin Bodrum kıyılarına ulaştığını öne sürdü. Baş, şunları söyledi:
“Çernobil’in ardından süngerlere bir hastalık geldi, yıllardır ekmeğimizi kazandığımız süngerler yok olup gitti. Japonya’daki nükleer facia oldu ama etkilerinin Büyük Okyanus’u geçip kıyılarımıza ulaşamayacağını ummuştum. Hatta kendi belgeselim için 27 Ekim 2011’de daldığımda süngerlerin halen denizi süzdüğünü ve büyüdüğünü görüp sevinmiştim.
Fakat Kalimynos ve Girit’teki arkadaşlarım oralardaki süngerlerin küçüldüğünü ve hastalık belirtisini söyleyince şüphelendim. Bodrum’da da aynı etkileri görünce çok üzüldüm. Demek ki nükleer santralin olumsuz etkisi Bodrum derinlerine kadar geldi.”

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı