DenizcilikHaberlerManşet

TCG Gemlik okyanusa yenilmedi

Deniz haydutluğunu önlemek için Aden Körfezi açıklarında görev yapan TCG Gemlik, makine dairesinde arıza oluşunca Hint Okyanusu’nun ortasında kaldı. Donanmayla kurulan irtibat sayesinde arızalı parça uçakla Mombassa Limanı’na gönderilirken, subayların yaratıcı tedbirleriyle makineleri düşük hızda çalıştırılan Gemlik 2 gün içinde limana ulaştı…

Dünya deniz ticaretinin en önemli su yolu olan Aden Körfezi’ne korsanlıkla mücadele için giden Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait TCG gemlik’in Hint Okyanusu’nun ortasında yaşadığı makine arızası nedeniyle güç anlar yaşadığı ortaya çıktı. Gemi seyir halindeyken elektrik kaçağının pervane yatağını aşındırdığını gören gemi mürettebatı, makineleri durdururken yangın başta olmak üzere acil durum tedbirlerini uyguladı. En yakın kara parçasına 200 mil (370 km) uzaklıkta, Hint Okyanusu’nun karanlık ve hırçın sularında sürüklenen TCG Gemlik, Ankara, Gölcük Tersane Komutanlığı ve Kenya-Nairobi Deniz Ataşeliği ile irtibat kurdu. Mühendis subaylardan oluşan arıza onarım timi ile 3 ton ağırlığındaki yedek parça Mombassa Limanı’na gönderilirken yaratıcı tedbirlerle makineleri düşük hızda çalıştırılan gemi, 2 gün içinde limana ulaştı. Sorunlu bürokratik işlemlere ve aradaki binlerce kilometreye rağmen Türk Deniz Kuvvetleri, okyanusta sürüklenen gemisini 2 gün içinde tekrar savaşabilecek duruma getirdi.

Okyanusta acil durum
33 ülkenin ihracatının geçtiği dünya denizciliğinin en önemli rotası Süveyş Kanalı, Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Hint Okyanusu’nda deniz haydutluğuyla mücadele etmek için bölgeye giden TCG Gemlik, denizin ortasında yaşadığı arızayla başa çıkarak zorlu bir sınavdan başarıyla geçti. Deniz haydutluğunu önlemek için Aden Körfezi açıklarında görev yapan çok uluslu filoya 27 Ağustos 2015’ten itibaren komuta eden TCG Gemlik’in makine dairesinde bir arıza oluştu.

‘Tamirci Parti’ görevde
Hint Okyanusu açıklarında 14 Kasım’da devriye görevini sürdüren geminin makine dairesinde oluşan elektrik kaçağının aşırı ısınmaya ve gemi pervane yatağının aşınmasına sebep olduğu belirlendi. En yakın kara olan Kenya’nın Mombassa Limanı’ndan 200 mil (370 km) uzaklıktaki geminin tüm personeli hemen acil duruma geçerken olası bir yangına müdahale etmek için yangın timi ve savaş durumunda kullanılan “Tamirci Parti” adlı arıza onarım timi hazır hale getirildi. Geminin ana makineleri durdurulurken, makine dairesinin tek sorumlusu başçarkçı subayın komutasında pervaneye ilk müdahale yapıldı. 138 metre uzunluğunda 4 bin 200 ton ağırlığındaki savaş gemisi, Hint Okyanusu’nun ortasında hareketsiz kaldı. Hint Okyanusu’nun karanlık ve hırçın sularında sürüklenen geminin arızasının çok kritik olduğu görülünce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na uydu muhabere sistemleriyle rapor edildi. Gölcük Tersanesi Komutanlığı, Nairobi Deniz Ataşeliği ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üçgeninde süren koordinasyon ile 3 ton ağırlığındaki makine parçalarının, yolda hasar görmemesi ve vakitten kazanılması için Kenya’nın Mombassa Limanı’na Tük Hava Yolları uçağı ile gönderilmesine karar verildi. Nairobi Büyükelçiliği ve Nairobi Deniz Ataşemiz geminin ülkeye girişi için gerekli izinleri alırken, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nın yetişmiş mühendis subayları ve teknik personeli de aynı uçakla Mombassa’ya indi. Bu arada gemi personelinin yoğun gayretleri ve uygulandığı yaratıcı yöntemlerle TCG Gemlik’in makineleri düşük hızda çalıştırıldı. 2 gün süren seyrin ardından gemi limana varırken, tamirat ve parça değişimi 3 gün sürdü.

Deniz Kuvvetleri gücünü kanıtladı
Zorunlu Mombassa Limanı ziyareti sırasında 205 kişilik mürettebat dışarı çıkamazken, gemi limandan çıkar çıkmaz tekrar savaşabilecek duruma geldi. Anayurdundan 5 bin 200 kilometre uzaktaki denizciler, Hint Okyanusu’ndaki görevlerine devam ederken, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı başka bir coğrafyada karşılaşılan acil durumu başarıyla yönetebilen ve sorunu kısa sürede çözen ender deniz güçleri arasında olduğunu kanıtladı. TCG Gemlik’in görevi sırasında çok uluslu güce Deniz Kuvvetleri Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay komuta ederken, geminin komutanlığını Deniz Kurmay Yarbay Mehmet Elyürek yapıyordu.

Milliyet / Gökhan Karakaş

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı