DenizcilikHaberler

Teknoloji milyarderi kendine ada satın aldı

Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Oracle’ın CEO’su Larry Ellison, Hawaii’nin Lanai adasını satın alıyor. Üç bin nüfuslu adada bir tane bile trafik lambası bulunmuyor.

Hawaii valisi Neil Abercrombie, Ellison’ın, Hawaii’nin parçası olan Lanai adasının yüzde 98’ini satın almak istediğini doğruladı ve “Ellison’ın doğaya, özellikle de okyanusa ve America’s Cup yelken yarışmasına olan bilgisi bilinen bir şey” dedi.

365 kilometre karelik alanıyla Hawaii’nin en büyük altıncı adası olan Lanai, 1985’ten bu yana milyarder David Murdock’un Castle & Cooke şirketine ait. Ellison’ın yazılım alanındaki en büyük rakibi, Microsoft’un sahibi Bill Gates, eşi Melinda ile 1994 yılında bu adada evlenmişti.

Oracle’ın gerçekleştireceği satın alımın kapsamında iki otel, şampiyonaların düzenlendiği iki golf sahası ve kulüp binaları, 600 dönümden fazla yerleşim birimi içeren 88 bin dönümlük arazi, bir güneş enerjisi santrali ve parklar yer alıyor. Castle & Cooke şirketinin, 26 Haziran’da satışın gerçekleşebilmesi için onay verdiği bildirildi.

Oracle’ın ada için ne kadar ödeme yapılacağı bilinmezken, konuya yakın kaynaklar “yüz milyonlarca dolardan” bahsedildiğini belirtti. 89 yaşındaki Murdock, adadaki evini satmayacağını ve sahip olduğu enerji santralinin haklarını korumaya devam edeceğini belirtti.

Dünyanın en zengin altıncı insanı olan Ellison, Bloomberg Milyarderler İndeksine göre 36.4 milyar dolarlık bir servete sahip. En büyük rakibi Bill Gates ise 62 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırada. Yaşayan en zengin insan ise 74 milyar dolar serveti bulunan Meksikalı işadamı Carlos Slim.

Kıyı uzunluğu 75 km olan Lanai’ye erişim, helikopter ve küçük uçaklarla yapılıyor. Bir tane bile trafik lambası bulunmayan adadaki yolların yüzde 93’ü toprak. Yaklaşık 3 bin 200 kişinin yaşadığı adaya, altı ayda gelen turist sayısı 26 bin.

Oracle, Lanai’nin alınmasıyla ilgili bir açıklamada bulunmazken, adadaki turizm bürosu, çok büyük yatırım fırsatları doğacağı için gelişmelerden son derece memnun. Adaya gelecek turist sayısının, Oracle tarafından satın alınmasının ardından önemli ölçüde artması bekleniyor.

Kaynak NTVMSNBC

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı