Gökhan KarakaşHaberlerKöşe YazılarıManşetSu Altı

Trabzon’da Antarktika için antrenman

Dünyanın en zorlu kıtası Antarktika’nın dondurucu sularına dalmak isteyen Tuba Yağız son antrenmanlarını Türkiye’nin en soğuk denizi Karadeniz’de gerçekleştirdi

Dünyanın en soğuk, en kuru, en rüzgarlı, en son keşfedilen ve ulaşılması en zor kıtası Antarktika’nın donmuş sularında dalmaya hazırlanan ilk Türk kadını Tuba Yağız. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunu olan Yağız, kurumsal hayatta uzun yıllar sürdürdüğü kariyerinin ardından hobi olarak başladığı dalışı profesyonellik seviyesine ilerletmeyi başarmış. Aynı zamanda sokak hayvanlarıyla ilgili gönüllü hekimlik yapan Yağız Bodrum’da başladığı dalış tecrübesini eğitim için gittiği Avustralya’nın sıcak sularında geliştirmiş.
Yağız, “Avustralya’da iş yönetimi okuduğum 2 yıl içinde dünyaca ünlü Büyük Set Resifi’nde defalarca dalma fırsatı buldum. Tropik iklimin canlı çeşitliliği beni deniz yaşamına aşık etti. Malezya, Tayland, Bali, Endonezya gibi sıcak denizlerde yüzlerce sualtı canlısıyla tanıştım. Şimdi çıkacağım Güney Amerika seyahatini Antarktika’da dalarak taçlandırmak istiyorum” dedi.

‘Dünyanın Sonu’ Ushuaia

Güney Kutbu’nda dalacak ilk kadın olmaktan gurur duyacağını söyleyen Yağız, Arjantin’in en güneyine kadar gideceğini uygun bir buz kıran gemisine binerek Antarktika’ya gideceğini söyledi. Yağız “Arjantin’in güney ucu Ushuaia bu dalış için kilit yer. Fin del Mundo yani Dünyanın Sonu olarak biliniyor. Antarktika bakirliğiyle beni kendine çekiyor. Doğanın en doğal halini gözlemleyebileceğim kıtanın soğuk, şiddetli rüzgar, hipotermi, açlık gibi insan bedenini çok zorlayan bedelleri de var. Ama teknolojinin sağladığı imkanlarla buzulun altına ineceğim. Şansım yaver giderse orca balinaları ve denizaslanları daha da önemlisi iceberg’in (buzdağı) görünmeyen kısmını görmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Karadeniz’de alıştırma

9 Şubat’ta yola çıkacağı kutup dalışı öncesi fiziksel gücünü test etmek için Karadeniz’i seçen Tuba Yağız; “Antarktika’da kullanacağım kuru dalış kıyafetiyle(dry suit)son antrenmanlarımı yaptım. Trabzon, Paşalimanı’nda kar yağışının ardından yaptığım dalışlar, kutup dalışını aratmadı diyebilirim. Kuru dalış kıyafetiyle daldım. Ama kar suyunun da Karaden iz’e karışmasıyla su sıcaklığı 4 dereceydi. Karadeniz gösterdiği bütün hırçınlığıyla antrenmandan hedeflediğim şekilde en yüksek verimi almamı sağladı” dedi. Antrenman dalışını birlikte yapan Pasifik Dalış Merkezi eğitmenlerinden Kadir Sağlam; “Çok keyifli bir dalış oldu. Cesur ve kararlı olması suda rahat hareket etmesini sağlıyor. Buzulların altına inebilecek kadar azimli olmasını çok takdir ettik” diye konuştu.

Dalış sonrası Güney Amerika

Antarktika dalışı sonrası kapsamlı bir Güney Amerika turuna çıkacak olan Tuba Yağız, Patagonya, Şili, Peru, Paraguay, Bolivya, Brezilya, Uruguay ve Arjantin’deki izlenimlerini Instagram ve Twitter hesabından paylaşacak.

Gökhan Karakaş / Milliyet

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı