ÇevreHaberler

Tükendi, Kurtarılamaz Denen Marmara’ya İkinci Mavi Bayrak

Nüfus yoğunluğu ve endüstriyel atıklar nedeniyle birkaç yıl öncesine kadar siyah renge bürünen Marmara Denizi’nin temizlenme çalışmalarının olumlu sonuçları devam ediyor. Son yıllarda dalgıçların bile yüzlerce canlı türü tespit ettiği Marmara Denizi’nin mavi bayraklı ikinci plajı Karamürsel oldu. Uluslararası Çevre ve Eğitim Vakfı(FEE)’nin temsilcisi Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, Tekirdağ-Şarköy’ün ardından Kocaeli-Karamürsel’in de mavi bayrak alacak kadar temiz olduğuna karar verdi. Böylece Türkiye’de mavi bayraklı plaj sayısı 355’e ulaştı.

İzmit Körfezi temizlendi mavi bayrak geldi
Çevresinde 15 milyon nüfuslu İstanbul gibi mega kentin yanı sıra, Bursa, Kocaeli ve Çanakkale gibi büyük sanayi kentlerinin bulunduğu Marmara Denizi son yıllarda büründüğü siyah renginden kurtulmaya başladı. Milliyet muhabirlerinin de İzmit Körfezi’nde suyun altından ve havadan şahit olduğu canlı çeşitliliğindeki artış iç denizimizdeki temizliğin boyutlarını göstermişti. İzmit Körfezi’ndeki sanayi tesislerini ve yük almaya gelen gemileri havadan denetleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne deniz uçağının tespit ettiği çevre ihlalleri gitgide azalırken, tesislerde kendi arıtma sistemlerini faaliyete geçirdi. Son 2 yıldır süren koruyucu önlemler Marmara Denizi’ne ikinci mavi bayraklı plajı getirdi. Kocaeli’nin Karamürsel Plajı, 46 ülkede deniz kirliliği ile mücadele eden Uluslararası Çevre ve Eğitim Vakfı(FEE)’nin temsilcisi Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından mavi bayrak ödülü aldı. İzmit Körfezi’nin ilk mavi bayraklı plajı ünvanını kazanan Karamürsel Plajı bu yaz hizmete girecek.

Karamürsel’in mavi bayrak alacak kadar temiz olduğuna karar verdiklerini söyleyen TURÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Epikmen, “2013’te dünyanın en çok mavi bayraklı 3 ülkesi arasına gireceğiz. Yakın zamanda dünya üçüncülüğünü Fransa’ya kaptırmıştık. Deniz suyu analizlerini 4 yıl geriye dönerek inceleyeceğiz ve Mavi Bayrak kazanmak zorlaşacak. Arıtma tesisini şart koşuyoruz. Bu yıl gelen şikayetler üzerine inceleme yaparak 14 tesisin bayrağını geri aldık. Karadeniz’de Şile, Düzce ve Akçakoca, Marmara’da ise Şarköy’ün ardından Karamürsel Mavi Bayraklı tesis oldu. Mavi Bayrak tesislerde sadece temizlikten dalgalanmıyor. Bizim için diğer kriterler yanında en önemlisi çevre bilinçlendirmesidir. Tesislerden yıl boyunca çevre bilincini artıran etkinliklerde bulunmalarını bekliyoruz. 2012 dünyadaki krizle zor başladı. Ancak son günlerde kazanılan ivme ile Türkiye’de eski düzeye gelmesini umuyoruz” dedi.

Türkiye mavi bayrakta dördüncü
Öte yandan, İspanya-540, Yunanistan-394 ve Fransa-358 plaj ile ilk 3 sırada yer alıyor. Karamürsel ile mavi bayrak sayımız 355’e ulaşırken, 19 marina ve 13 yata da mavi bayrak verildi. Dünyada ise 3bin 89 plaj ve 641 marinada toplam 3730 Mavi Bayrak bulunuyor. Mavi bayrak almaya hak kazanan Karamürsel’e “Mavi Bayrak” 15 Haziran 2012 Cuma günü TÜRÇEV yetkililerinin de katılımıyla asılacak

Mavi bayrak programı
Yüzme Suyu Niteliği, çevre yönetimi, çevre bilinçlendirme, donanım ve insan sağlığı konusundaki güvenlik başlıkları altında 27 şart mavi bayrak için gerekli. Sezon süresince 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapılmış ve sonuçlarının AB Yüzme Suya Direktifi’ne uygun olması, atık suların bertarafı, plaj beldesinde çevre bilinci etkinlikleri, yöre halkının çevre bilinci, imar planına uygun yapılaşma, alg ve bitkilerin plajda kötü bir görüntü yaratmasına izin verilmemesi, geri dönüşümün yapılması, evcil hayvanların olanakları, motorlu araçların girmemesi, cankurtaran sayısı, ilkyardım, özürlü tuvaleti gibi önemli başlıklara uygunluk kontrol ediliyor.

Gökhan Karakaş – Milliyet

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı