ÇevreHaberlerManşet

Yeni bir balık türümüz oldu

Sadece Kızıldeniz’de ve Hint Okyanusu’nun kuzeyindeki tropik sularda yaşayan sarı lekeli melek balığının İzmir Aliağa’daki sulara uyum sağladığı ortaya çıktı.

Denizlerimiz yaşam alanı olmamasına rağmen görülmeye başlanan balık türlerine yenisi eklendi: Sarı lekeli melek balığı. Şimdiye kadar sadece Kızıldeniz’de ve Hint Okyanusu’nun kuzeyindeki tropik sularda yaşayan balık, ilk kez İzmir Aliağa’da dalgıçlara kendini gösterdi. Katip Çelebi Ünivesitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Irmak, “Kızıldeniz’den nasıl buraya kadar gelip Çandarlı Körfezi’nin serin sularına uyum sağladığı soru oluşturuyor. Aşırı avcılıkla yerli türler azalırken yabancı türler sularımızı istila ediyor” dedi. Balığı yakalayan Ersun Büyükgöze ise, “100 tane balıktan oluşan sürüden birini avladım. Suyun altındaki sarı lacivert parlak rengi öldüğünde soldu” dedi.

35’in üzerinde balık
Süveyş Kanalı aracılığıyla Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’ndan denizlerimize gelen tropik balıklara yenisi eklendi. 1869’da açılan kanalı kullanarak ya da ticaret gemilerinin ballast sularıyla Akdeniz’e ardından da diğer denizlere yayılan balıklar arasına giren “sarı lekeli melek balığı”, İzmir Aliağa’da sualtı avcıları tarafından yakalandı. Yılın her mevsimi sıcak olan tropik sularda yaşamalarına rağmen küresel ısınma nedeniyle sıcaklığı artan denizlerimize kolayca uyum gösteren canlılar arasındaki “sarı lekeli melek balığı”nı geçtiğimiz günlerde dalış yapan profesyonel dalgıç Ersun Büyükgöze avladı. Şimdiye kadar tropik sulardan kıyılarımıza gelen 35’in üzerindeki balık türü yerel türleri yok edebiliyor.

17 derece sıcaklığındaki suda zıpkınla avlanırken kayaların arasında farklı balığı gördüğünü söyleyen Ersun Büyükgöze, “Sanayi dalgıcı olarak Suudi arabistan ve Katar’ın kıyılarında balığı görmüştüm. Kızıldeniz’in sembol balıklarından biri olarak bildiğim balığın 90-100 tanesinin sürü oluşturduğunu gördüm. Avclık tekniğini kullanarak birini avladım. Karaya çıkattığımda parlak sarı lacivert rengi soldu. Ülkemizde kayıt altına alınmasına yardım edebildiysem sevinirim ama balığın varlığı bilim insanlarının kafasında şüphe bırakıyor” dedi.

İzmir’e nasıl geldi?
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğetim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Irmak, balığın bilimsel adının “Pomacanthus maculosus” olduğunu, melek balıklarının 13 türünden biri olan “sarı lekeli melek balığı”nın tropik denizlerde yaşadığını belirterek, “Hint Okyanusu, Kızıldeniz ve Arap Yarımadası’ndaki mercan resiflerinde 50 metre derinliğe kadar görülür. En fazla 40 santim olurlar. Sevilen bir akvaryum balığıdır. Ülkemiz sularında ilk kez görülen balık, Akdeniz’de Lübnan kıyılarında 2010 yılında gözlenmişti. Kızıldeniz’den nasıl buraya kadar gelip İzmir Çandarlı Körfezi’nin serin sularına uyum sağladığı ayrı soru işareti oluşturmakta” dedi.

‘Dengeyi bozdu’
Ülkemiz karasularında yapılan aşırı avcılığın yerli türlerin azalmasına neden olduğunu belirten Irmak, “Akdeniz’in doğusunda yer alan ülkemiz, Lesepsiyen balıklar dediğimiz Kızıldeniz kökenli balıkların yayılış noktalarından biridir. Artan gemi trafiği, Süveyş Kanalı gibi yapılar ile denizler arası engellerin kalkması Akdeniz’de yabancı canlıların giderek artmasına ve denizlerimizdeki doğal yapının bozulmasına neden oluyor. Gelecekte başka türlerin de ülkemiz sularına dahil olması beklenmelidir” diye konuştu. Balığın Katip Çelebi Üniversitesi Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi’nde sergileneceği öğrenildi.

Gökhan Karakaş / Milliyet.com.tr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı