Dalış YazılarıKöşe YazılarıMurat Kitapçı

Anı – 20

Tüm dostlara selamlar;

Tekrar yeni yazımızla birlikteyiz. Kasım ayının gelmesiyle havalar serinledi ama Ekim ayının son yarısını cok guzel lodoslarla sakin bir denizle geçirdik. Üstelik çapariyle bol çinekop yakalama imkanı da bulduk. Eskilerin deyimiyle pasımızı attık. İstanbulun en güzel günleri olan sonbaharını kısa da olsa yaşama imkanı bulduk

Yine böyle bir ekim ayında Tarabyadaki bir arkadaşım bir iş için, beni yanına çağırmıştı.Gittiğimde koydaki bir gezi teknesinin tonozunun sığ bir yerden alınıp başka bir yere çekilmesinden sonra yaklaşık bin litrelik şamandırasının, yeni yerinin daha derin olmasından dolayı boğulduğunu, bu şamandıranın tekrar yüzdürülmesi gerektiğini belirtiler. Bu arada tonozu açıklayayım; kıyıdan açıkda sabit duran şamandırası gözlenen ama aşağısında büyük çıpası yada ağır beton blokların bulunduğu ,sizin teknenizle geldiğinizde şamandırayı yakalayıp teknenizi hemen bağladığınız hazır bir sistem. Böylece her seferinde çıpa atıp çekmenize gerek kalmaz .Özellikle İstanbul’da Bebek, Tarabya gibi koylarda çokca rastlayabilirsiniz.

Bizim tonoza gelince, zaten sığ bir yerden daha derine bunun şamandıra zincirinin boyunu uzatmadan çektirmek tamamen bir hata çünkü şamandıranın orta derinlikte kalması denizcilerin deyimiyle “boğulması” kaçınılmaz.Tabiki bu zincir olduğundan kesmenizde imkansız çünkü aşırı gergin durumda herhangi bir şekilde kestiğinizde yukarıya doğru fırlaması ile tehlike oluşturabilirdi. Bu işlemi daha teknik bir yöntemle çözmek gerekiyordu.

Hemen 15 metre derinlikte bulunan beton bloğun üstüne bir makara bağladım tekneden gelen ipi bu makaradan geçirip şamandıranın altına bağladım.Amacım ipi çektiklerinde şamandıra daha derine doğru çekilecek ama zinciri rahatlayıp gevşiyecek bende zincirin kilidini çözecektim, böylece araya parça zincir koyabilecektik.

Teknenin ırgatının gücü buna yetmeyince tekne ipi bağlayıp ileri verip ırgatın yaptı gerilimi yarattı .Böylece ben aşağıdan zincirdeki kilidi çözdüm. Daha sonra rahatlıyan zincire zincir ilavesi yapabildim ve büyük şamandıra artık sorunsuzca su yüzeyinde durabiliyordu.

Oldukça zorluk çıkarmıştı. Tüm bu işler yaklaşık bir günlük zamanımızı almıştı .Hatta yukarıda teknede bize bedenen yardımcı olan o günden sonra dost olduğum teknenin sahibide hep beraber çabalamıştık.

Üniversitedeki öğrencilik yıllarımda geçen bu maceralı günün sonrasında bu dostumla arada bir denizde karşılaşırız sohbet ederiz. Kendiside 60 lı yılların scuba ile dalan nadir dalıcılarındandır.

Tekrar yeni yazılarımızda buluşana değin tüm mavi mutluluklar sizlerle olsun .Bu arada bu ayın ortalarında lodoslu güzel günler olması gerek onu iyi değerlendirmeye bakın .
Murat Kitapçı
Eğtimen – Rehber

kitapcimurat@hotmail.com

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı