Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Bodrum – 1

Yılın büyük çoğunluğunda dalış olanağı bulunan Bodrum’da Ocak, Şubat ve Mart aylarında sert rüzgarlar eser. Ege Denizi’nin yüzey suları ise kuzeyden güneye doğru net bir atış gösterir. Kuzey Ege Denizi, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi’nden gelen Karadeniz kökenli soğuk yüzey sularından etkilernirken, güney Ege Denizi, Akdeniz ve Orta Ege’nin ılık sularından etkilenir. Dolayısı ile kuzeyden güneye doğru oluşan bu ısı artışı kışın daha belirgindir. Örneğin Şubat ayında Gökçeada ya da Saroz bölgesinde su ısısı 10 derece iken Bodrum’da yaklaşık 16 derecedir.

KARAADA

Resiflerde yapılan günün ilk derin dalışları sonrası birçok dalış teknesi öğleye doğru Karaada yolunu tutar. Bodrum’un hemen karşısındaki bu ada, eskiden limana gelmekte olan gemileri gözetlemek ve düşmanı haber vermek için kullanılırmış.

Dalış teknelerinin yanısıra gezi teknelerinin de konaklama ve sığınak yeri olan adada birçok dalış noktası vardır. Adanın Bodrum’a bakan bölümünde ise bir sıcak tatlı su termali bulunmaktadır. Sualtı yapısının sazlık ve kumluk oluşundan adanın bu bölümünde hiçbir dalış noktası bulunmamaktadır. Dolayısı ile dalış bölgeleri daha çok Karaada’nın arkasında yani güneyinde yer almaktadır.

Ege Denizi’nin ekolojik özelliklerinde gözlenen ayrılıklar, biyolojik özeliklerine de yansımıştır. Bölge oseonografik yönden kuzey ve güney kökenli suların buluşma yöresini oluşturduğu gibi, biyolojik yönden soğuk ve sıcak seven canlıların da buluşma yeridir. Bu nedenle Ege Denizi biyolojik çeşitlilik yönünden zengin olup bölgede 400 kadar alg, 5000 kadar omurgasız hayvan ve 300 kadar da canlı türünün yaşadığı bilinmektedir. İşte Ege Denizi’nin güneyimdeki Bodrum ve yöresindeki dalış noktaları Güney Ege’nin tüm zenginliğini cömertçe dalgıçlara sunmaktadır.

YASSI KAYA

Bodrum’dan bakıldığında Karaada’nın arkasında kalan bu kayalık özellikle günü ilk dalışı için seçilir. Öğleden sonraları rüzgara açık olan bu dalış bölgesinde akıntıya dikkat etmek gerekir. En çok 25 metrede ürkek orfozlarla ve mürenlerle karşılaşmak olasıdır.

Adanın üzerindeki yazıt ise yaşamını dalış kazasında yitiren bir dalgıcın anısına konulmuştur. Bu yazıt birçoğumuza dalışın güvenlik kurallarını anımsatmaktadır.

POYRAZ

Öğleden sonraları artan rüzgarda sığınmak ve teknede rahat bir yemek yiyebilmek için buraya demirlenir. Tüplü dalışı denemek isteyenler ya da aldıkları eğitim sonrası ilk dalışlarını yapacaklar ise sualtı dünyası ile Bodrum’daki ilk tanışmalarını bu kumluk plajda yaparlar. İlk dalış sonrası dinlenmek isteyenler gölgede uykuya çekilebilecekleri gibi kendilerini bu görkemli koyun sularına da bırakabilirler. Günün ikinci dalışını yapacak dalgıçlar ise koyun ister sol ister sağ ucuna yüzerek dalışa başlarlar. Yaklaşık 70 metre kadar yüzeyden yüzüldükten sonra koyun uç noktalarına varılır. Her iki bölgede de değişik dalış noktası olmakla birlikte aynı canlılarla karşılaşırsınız. 20 metreye doğru gelidiğinde lagos ve çeşitli süngerlerin oluşturduğu renk cümbüşünü görebilirler. Koyun sol ucundan dalışa başladıysanız ve akıntı karşıdan gelmiyors ilerideki Delikli Mağara’yı kaçırmayın.

DELİKLİ MAĞARA

Karaada’nın arkasındaki diğer bir ilginç dalış noktasıdır. 12 metreden girilen mağaranın çapı yaklaşık 4 metredir. Delikli denilmesinin nedeni tavanında bulunan ufak deliklerdir. Genişçe bir girişi olan mağaranın tepesinde bir de çıkış bulunmaktadır.

Çıkış deliğinden dolayı delikli adını alan mağaranın tavanı ise bir zamanlar karavida yuvalarıydı. Mağaranın içine giren dalgıçların regülatöründen çıkan havalar önce tavana yapışır, daha sonra da tavandaki deliklerde süzülerek yüzeye ulaşır. İşte bu görünümden ve tepesindeki süzgeci andıran deliklerden dolayı bu adla anılır. Mağaranın içi gerek makro gerekse geniş açı fotoğraf için oldukça verimlidir. Bodrum sularında sıkça görülen renkli süngerlerle kaplı mağaranın içindeki oluşumları ve renkleri görebilmeni için bir el fenerine gereksinimiz olacaktır.

KURT BURNU

Gümbet Koyu ile Bodrum arasındaki bu yarımada özellikle gece dalışları için seçilmiştir. Yeni başlayanlar 5-10 metrede dolaşırken deneyimli dalgıçların 35 metreye kadar inebileceği bir dalış noktasıdır. Beyaz lekeli kırmızı ahtapotlar ise fotoğrafçıların peşinde koştuğu canlılar arasındadır. Kayaların bitip kumun başladığı yerde ise büyük amforalarla ve deniz kirpileri ile karşılaşmak olasıdır.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

 

 

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı