Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Bodrum – 2

Ülkemizde deniz süngerciliği denildiğinde ilk akla gelen yer Bodrum’dur. Ancak yakın geçmişte yaşanan sorunlar Bodrum süngerciliğini, dolayısı ile de ülke süngerciliğini olumsuz yönde etklemiştir. Bu sorunların başında 1986 yılında Akdeniz’i etkisi altına alan bir bakterinin neden olduğu salgın sünger hastalığı ile yörenin turizm yönünden aşırı gelişmesi gelir. Bu iki sebep, süngercilikle uğraşanların süngerciliği bırakıp dalış ve gezi turizmine yönelmelerine neden olmuştur.

ORAKLAR

Eski dalgıçlar bizlere Orakları anlata anlata bitiremezlerdi. Bizler de buraya 8-7 yıl öncesine kadar birçok kez daldık. Fakat son yıllarda buraya dalışa giden tekne görmek olası değil. Genellikle haftada bir gitmeye çalışan dalış merkezleri daha çok diğer dalış noktalarına gitmektedirler.

Oysa Oraklar derin duvar ve resif dalışlarının Bodrum’daki en ilgi çekici noktasıdır. Boyları 1.5 metreye yaklaşan orfozları, iri lagosları ve baraküdaları ile bu temiz derin sular bizi hep etkilemiştir. Oysa bugün uzaklığından dolayı birçok dalış teknesinin gitmek istemedği bu görkemli adada yapacağınız derin duvar dalışları anılarınızdan silinmeyecektir.

Duvarların arasındaki çatlaklardaki eşkinaların ve böceklerin sizlere olan duyarlı davranışlarının fotoğrafını çekmek için biraz sabırlı ya da şanslı olmanız gerekir.

Türk serbest dalış sporcusu Yasemin Dalkılıç bayanlar Dünya Serbet Dalış rekorlarını bu sularda kırmıştır. Rekor denemelerini televizyondan izlediyseniz, işte o temiz sular bu sulardı.

Bodrum’un en ilgi çekici dalış noktasına gitmekte ısrarlı olun ancak derinlerin tutkusuna kapılıp sınırlarınızı zorlamayın.

KARGI ve KÖÇEK ADALARI

Oraklar gibi buraya da her geçen gün uzaklığından dolayı az gidilmektedir. Bodrum’un en görkemli dalış bölgelerindendir. Dalış merkezleri buraya yalnız haftanın bir günü gitmektedirler.

Ancak son yıllarda yöreye yakın yerleşim bölgelerinde açılan dalış merkezlerine uğrarsanız sizi kaldığınız otelden minibüs ile aldırabilirler. Böylelikle Bodrum’a kadar gelip buraya dalmadan dönmemiş olursunuz.

Adalar birçok otel, motel ve yazlık evlerin bulunduğu Akyarlar’ın hemen güney batısındadır. Köçek Adası daha sığ suları ve Bodrum’a olan yakınlığından genellikle ilk dalışın yapıldığı bölgedir.

Her iki ada da benzer sualtı yaşamını paylaşmaktadırlar. Kargı adasındaki dalış noktaları rüzgarın geliş yönüne göre sığınacak kuytu dalış olanağına açıktır. 7inci – 8inci metrelerden başlayıp 25 metrelerde biten amfora kırıkları fotoğrafçılar için oldukça ilgi çekicidir.

Kayaların bittiği yerden kumluk bölgeye doğru çıktığınızda ise akya ya da baraküda sürüleri ile karşılaşırsınız. Mürenler kayalıkların sürekli bekçileridir.

Adanın yöresinde tüplü dalış anında tur atmaya pek kalkışmayın. Güçlü akıntıya karşı yüzmek zorunda kalıp zor anlar yaşayabilirsiniz. Adanın diğer bölümünü ikinci dalışa saklayın.

BODRUM KALESİ ve SUALTI MÜZESİ

Bodrum’a ne yönden gelirseniz gelin, gözünüze ilk çarpan görüntü Saint Jean Şövalyeleri’nin yapmış olduğu görkemli kaledir. Bodrum’un tam ortasında, iki koya etkin duran bu kale bugün Sualtı Müzesi olarak hizmet görmektedir. Karia Kralı Mausolos’un antik çağda dünyanın yedi harikasından biri olan anıt mezarı Mausoleion, Bodrum’da bulunmaktaydı. Saint Jean Şövalyeleri kaleyi yaparken bu anıt mezarı yıkıp onun taşlarını kullanmışlar. Kalede beş adet kule ve kilise-cami (Şövalyeler zamanında kilise idi Osmanlılara geçince Cami olarak kullanıldı) bulunmaktadır.

Türkiye’de sualtı arkeolojisinin merkezi olan kale özellikle biz dalgıçlar için daha da ilgi çekicidir. Sualtında karşılaştığımız amforaları görmek, batıklar hakkında bilgi edinmek için bu müze eşsiz bir yerdir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde, dünyanın en büyük Doğu Akdeniz amfora koleksiyonu oluşturulmuştur.

Kıyılarımızda yapacağınız pek çok dalışta karşılaşacağınız bu iki kulplu testiler Antik Çağ ticaret gemilerinin maden, cam, seramik ya da sanat eserlerinin dışında zeytinyağı, şarap gibi pek çok ürünün taşınmasında kullanılmıştır.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

 

 

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı