Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Bodrum – Büyük ve Küçük Resif

İster dalış teknesinde, isterseniz günlük tur yapan gezi teknelerinde olun, Bodrum’un içinden yola çıkarsanız ve rotanız neresi olursa olsun bu resiflerin üzerinden büyük bir olasılıkla geçersiniz. Tekneden başınızı uzatıp baktığınızda ise bu pırıl pırıl sulardaki sığlığı gözleyebilirsiniz.

Çaplarına göre adlandırılan bu resifler, Bodrum limanının hemen çıkışında yer alırlar. Derinlikleri yaklaşık 33 metre olup en sığ yerleri 7 metre kadardır.Kovuklarda yaşayan her türlü irili ufaklı balığın yanı sıra açık deniz sürü balıklarını da kolaylıkla görebileceğiniz doğal bir Bodrum dalışıdır.

Bodrum’a yakın olan Küçük Resif , uzak olan ise Büyük Resiftir. Canlılar ve büyük balıklar açısından Küçük Resif çok daha güzel bir dalış bölgesidir.

Dalışlar anında Akdeniz için büyük tehlike olarak gösterilen katil yosunun son derece yaygın olması, bugüne kadar basında yer alan duyuruların doğruluğunu yansıtır.

Yosun, sarmaşık biçiminde olup Akdeniz kıyılarında olduğu gibi Bodrum ve yöresinde de yayılmaktadır.

Evrenin en yaşlı grubunu oluşturan süngerler ise, resiflerin özellikle de derin ve kuma yakın olan yerlerde karagöz balıklarının sürüler halinde dolaştığı bölümlerdir.

Derinlik saatimiz 25 metreyi gösterdiğinde lagosların genellikle büyük siyah süngerlerin üzerlerinde oturup poz verdiğini göreceksiniz.

Antik çağlardan beri insanlar tarafından çeşitli temizlik işlerinde kullanılan süngerlerin tatlı su ve denizlerde yaşayan 5.000 kadar türü vardır. Bu kadar çok türü olmasına karşın yalnız 10 kadarı ticari önem taşıyan süngerlerin birçok türünü Bodrum ve yöresindeki dalışlarda görme olanağı vardır.

Akdeniz’e yakın olan Güney Ege sularındaki birçok kovuk ve mağarayı süsleyen renkli süngerler ile hemen hemen her dalış bölgesinde karşılaşabilirsiniz.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı