Aşkın CambazoğluDalış NoktalarıDalış YazılarıKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Bodrum – Dalış Noktaları … Bölüm 1

Büyük Bango:

Bölgemizin sembol dalış noktalarından birisidir. Bodrum’a 20 dakikalık tekne mesafesinde ve tepesi 4 m. olan bir sığlıktır. Bodrum, Gümbet ve İstanköy taraflarında kademeli olarak, Karaada tarafı duvar şeklinde derinleşmekte ve sığlık çevresi 28-32 m derinliktedir. Sığlık üzerinde ve eteklerde az da olsa amphora parçaları görülebilir. Dalış sırasında kesin olarak akya, orfoz, lahoz, sinağrit, müren, ahtapot ile karagöz ve sarpa sürüleri size eşlik edecektir. Eğer şanslıysanız barakuda hatta kaplumbağa görebilirsiniz.

Küçük Bango:
Büyük Bango’nun 200 m. kadar Bodrum yönündedir. Tepesi 5-6. dört tarafı da 7-8 metrelerden itibaren dik olarak derinleşmekte ve taban 28-30 m. lan bir sığlıktır. Büyük bango’da görülen tüm canlılar burada da görülebilir. Bodrum’lu dalış okullarının çok rağbet ettiği bu iki bango, “Akdeniz’de bu kadar çeşitli ve çok balık varmıymış?” dedirtecek kadar enteresandır ve eğer yakınından geçerseniz, tepeleri yeşil olarak net şekilde tekneden görülebilir.

Kargı Adası:
Bodrum’a takriben 1.5 saatlik, Akyarlar burnuna da 500 m. mesafededir. Bodrum bölgesinde Kos Adası’na en yakın nokta (3,5 deniz mili) bu adadır. danın tepesinde Deniz Feneri vardır. Dalış noktası adanın Gökova Körfezi yüzüdür, diğer taraflar dalışa uygun değildir. Bodrum yöresinin en güzel dalış noktalarından birisidir. Kos adası yönünde 5m ile 25 m arasında bol miktarda amphora kırıklarına rastlanır. Muhtemelen M.S. 4.y.y Roma Dönemi ile ilgili bir Gemi kalıntısında ait olmalıdır. Dalış noktasında kıyıda dikitler yani dipten yüzeye doğru uzanan kaya tepecikleri ile kıyıya 50 m. mesafedeki tepesi yüzeye 17 m. olan sığlık ilgi çekicidir. Ada’nın kıyı tarafı 20-22 m., sığlık 36 m. ye kadar kayalık olarak derinleşmektedir. Kıyı ve sığlık çevresinde bir dalışta 24 tane müren gördüğümü hatırlarım. Müren’den başka bol miktarda orfoz, lahoz, sinağrit, bilhassa barakuda sürüsü kesinlikle her dalışta görülebilir. Bu dalış noktasının tek dezavantajı, genellikle yılın bazı zamanlarında Kos Adası yönüne doğru kuvvetli akıntının olmasıdır.

Köçek Adası:
Kargı Adası’nda Bodrum tarafında bir deniz mili mesafede, çok küçük bir kayalık adadır. Akyarlar, Karaincir koyu ve Aspat Tepesi’ne bir mil uzaklıktadır. Bu adacığın özelliği; su üzerinde sadece çok az kayalığın görülmesi ve çevresinde bol miktarda çeşitli yüzyıllara tarihlendirilebilen amphora parçalarının bulunmasıdır. Ada’nın kara tarafı 8-10 m., Bodrum ve Kargı tarafı 20-22 m. ve Gökova tarafı ise 32-34 m.derinliktedir. Gökova yönünde 28-30 m.lerde iki tane demir geç devir çapası kayalara kaynamış durumdadır. Barakuda sürüsü ve gümüş renkli karagöz balıklarının en fazla olduğu bu dalış noktasında Kargı Adası’nda görülen balıklardn başka triton ve pina gibi kabuklu canlılara rastlayabilirsiniz.

Karaada – Kaçakçı Koyu
Karaada’nın arka yüzünde küçük bir koydur. Dalış klüpleri genelde eğitim amaçlı dalışlarında burayı tercih ederler. Koyun dışındaki iki buruna da dalış yapmak mümkündür. Bu koyun en önemli özelliği; koy içerisinde suyun bir metre altında ada içerisine doğru 40-50 m. giden bir mağara’ya sahip olmasıdır. Mağara’nın ağzından içteki geniş alana kadar olan mesafenin dar olması nedeniyle kesinlikle bir dalış eğitmeni eşliğinde expert dalgıçların girmesi tavsiye edilir. Mağara’nın içindeki genşi alanda, tavandaki sarkıtlar enteresan görünüm arzederler. Ayrıca buradaki su sıcaklığı dış taraftaki deniz suyuna göre minimum 5 derece daha sıcaktır.

Aşkın CAMBAZOĞLU
Sualtı Arkeoloğu

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı