Aşkın CambazoğluDalış NoktalarıDalış YazılarıKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Bodrum’un ayrıcalığı var …

Ben Bodrum’u Zephiria Adası üzerine kurulmuş muhteşem St. Petros Kalesi ve içindeki, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan Sualı Eserleri Müzesi, amforaları, her burunda bir şehit vermiş süngercisi ve artık aradığımda çok zor bulabildiğim Bodrumlu’suyla seviyorum. Bodrum gibi turizmin yoğun olduğu birçok yerde dalışlar, her zaman olduğu gibi Sualtı Sporları Federasyonu’nun denetiminde.

Bodrum’da dalışın sembol noktalarından biri, Büyük Bango. Merkeze 20 dk mesafede, tepesi 4 m olan bir sığlık. Bodrum, Gümbet ve İstanköy tarafları kademeli olarak, Karaada tarafı duvar şeklinde derinleşiyor; sığlık çevresi 28-32 m derinlikte … Sığlık üzerinde ve eteklerde amfora parçaları var. Her dalışta müren, ahtapot, iskorpit, orfoz, lahoz, sarpa ve karagöz sürülerini görebilirsiniz; deniz kaplumbağasını ise şanslıysanız. Büyük Bango’ya 200 m mesafede, Bodrum tarafında ise Küçük Bango yer alıyor. Tepesi 5 m derinliğinde… Sığlığın dört tarafı da 7-8 metrelerden itibaren dik olarak derinleşiyor; taban 28-30 m. Burada da Büyük Bango’daki tüm balıkları görmek mümkün.

Kargı Adası, Bodrum’a tekneyle 1,5 saat. Yarımadanın kuzeybatı yönünde, Akyarlar’a 1 km; Kos Adası’na 3,5 deniz mili uzaklıkta … Tepesinde bir deniz feneri var. Kanımca en güzel dalış noktalarından biri. 5-25 m arasında bol miktarda amfora kırıklarına rastlanıyor; muhtemelen IV. Yüzyıla aitler. Dalış noktasında, kıyıdaki dikitler ile kıyıya 50 m mesafedeki, tepesi yüzeye 17 m olan sığlık ilgi çekici. Adanın kıyı tarafı 20-22 m, sığlık 36 m’ye kadar kayalık olarak derinleşiyor. Bir dalışta 24 müren balığı gördüğümü hatırlarım. Her daldığınızda bol miktarda orfoz, lahoz, sinağrit ve barakuda sürüleri ile karşılaşabilirsiniz. Dalış noktasının tek dezavantajı, Kos Adası yönüne doğru kuvvetli bir akıntının olması.

Kargı Adası’na tekneyle 10 dk mesafede, Bodrum tarafında yer alanKöcek Adası, Akyarlar, Karaincir Koyu ve Aspat Tepesi’ne 2 km uzaklıkta. Özelliği, su üzerinde sadece çok az kayalığın görülmesi, çevresinde ise bol miktarda amfora prçacığının bulunması. Adanın kara tarafı 8-10 m derinliğinde, diğer taraf 30-32 m’ye kadar derinleşiyor. Ada çevresinde görülen karavide, ıstakoz, müren, orfoz, lahoz ile sarpa, karagöz ve barakuda sürüleri, dalış noktasını hayli ilginç kılıyor.

Karaada’nın Kos yönünde ve ortalarında Delikli Mağara diye bilinen bir dalış noktası var. Özelliği, 2 adet sualtı mağarasına sahip olması. Birinci mağara 15 m derinlikte; ancak girişi çok dar. İkinci mağara ise diğerine 20-30 m mesafede; girişi çok rahat, içi de oldukça geniş. Kovuklar iskorpit, karavida, ıstakozla dolu. Mağaranın tavanında yer alan 1 m çapındaki delikten 12 m derinliğe çıkılabiliyor. İlginç olan, mağaranın içinden çıktıktan sonra üst tarafta her yerden kabarcık çıkıyor olması. Mağaranın ön tarafında, 25 m’lerde, kayaerişte (yosun) başlangıcında, genelde 2 adet çok iri orfoza rastlamak mümkün.

İlk kez Bodrum’lu süngerci Aksona Mehmet tarafından gösterildiği içinAksona burnu diye anılan bir bölge, kıyıdan itibaren 3 m’den başlayıp önce 20 m’lere, sonra kayalık sırt olarak 30-35 m’lere iniyor. Bol miktarda arkeolojik bulguya sahip olması ile birlikte ahtapot, orfoz, lahoz, barakuda, müren, şanslıysanız vatoz ve karavida açısından çok zengin.

Aksona Burnu’na 300-400 m mesafede bulunan Yassıkaya Adası‘nın Karaada tarafı ve kuzeyi ise sığ ve yosun olduğu için dalışa uygun değil. Bu noktada ıstakoz, müren, ahtapot, orfoz, lahoz, sinağrit ve barakudayı hemen hemen her dalışta görmek mümkün. Minimum 3 m çapında vatoz da dalgıçlara eşlik ediyor.

Mağara dalışı sevenlere …

Bodrum’a 1.5-2 saatlik mesafede, Gökova‘da yer alan Orak Adası, yörenin en güzel dalış yerlerinden biri … Duvar dalışı sevenler için hayal bile edilmeyecek kadar güzel sualtı topografik yapısına sahip. Ayrıca 30 m’lerde içerisi tamamen mor süngerler kaplı bir mağarası var. Çevrede bol miktarda ıstakoz, orfoz, lahoz ve mürene rastlayabilirsiniz.

Mağara dalışı sevenler için bir başka alternatif de KaraadaKaçakçı Koyu‘nda, girişi 2 m derinlikte olan 60-70 m adanın içinde doğru uzanan oyuk. Tavanı sarkıtlarla dolu mağara geniş bir alanla noktalanıyor. Girişi oldukça dar olduğundan uzman bir dalgıçla girilmesi tavsiye ediliyor. Kaçakçı Koyu’ndaki mağaraya zaman zaman fok balığının (monakus monakus) uğradığına dair bazı bulglar var.

Aşkın CAMBAZOĞLU
Sualtı Arkeoloğu

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı