Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Datça

Datça, kuzey ve batıdan Ege Denizi, güneyinden ise Akdeniz ile çevrilidir. Yarımadanın oldukça dik, sarp kayalık olmasından kıyılara ve pek çok koya kara yolu yoktur. Bu da Datça’daki dalış bölgelerini, mavi yolculuk rotalarını daha el değmemiş yapmaktadır.

Özellikle amforaların cenneti sayılan Datça’nın dalış bölgeleri limana ortalama 30 dakika uzaklıktadır. Dolayısı ile sabah 09.00 da kalkan teknede yerinizi aldıysanız iki dalışınızı bitirip limana saat 14.00 de döneceksiniz demektir.

İnce Burun

Limana 45 dakika olan uzaklığı ile en uzak dalış bölgesidir. İnce Burun aynı zamanda dalış yasağının başladığı noktadır. Burunda iki ayrı dalış bölgesi vardır.

Burnun arkasına, yani güneybatıya doğru 8-10 metrelerdeki büyük kayalar geçildikten sonra 25 metredeki kumluk alan üzerindeki amforalar ilk durağınızdır.Kitabımın kapak fotoğrafını çektiğim bu dalış noktasındaki amforalara el sürmeden inceledikten ve fotoğraf çektikten sonra 55 metreye kadar süren duvar üzerinde kayalara yapışmış ve kaynamış olan birçok kırık testi göreceksiniz.

Ege Denizi sularının diğer denizlere göre daha berrak oluşu ışığın önemli derecede derinlere ulaşmasına olanak vermektedir. Bu berraklığı 55 metreye indiğinizde daha da iyi göreceksiniz. Işığın derinlere kadar ulaşması, dipteki canlı topluluklarının zenginleşmesini ve bunlarla beslenen dip balıklarının zengin stoklar oluşturmasını sağlamış. Dolayısı ile birçok büyük balığı dalış anında görebilirsiniz.

Burnun kuzey doğusu ise kumluk başlayıp 25.metreden sonraki bölüm Akdeniz’in kendine özgü bitki yapısıyla kaplı kayalarla doludur. Kumluk zemine serpilmiş bulunan kayaların araları, birçok büyük orfoz ve lagosun yuvasıdır. Bölge derin dalışı sevenlerin ve Knidos’un anforalarını görebileceğiniz en temiz en güzel dalış bölgelerindendir.

Üç Kayalar

Datça’daki en güncel dalış yeridir. Resif 3 metreden başlar. Kumluk zeminde piramidi andıran yükseklikleri 8 metreleri bulan üç büyük kaya bulunur. Araları yaklaşık 30 metre olan kayaların her yeri yaşam doludur. Derinliğin 55 metreyi bulduğu dalışta dekompresyona girmemeye özen gösterin.

Üç kayalar büyük balıkların en çok olduğu yerdir. Vatozlar derin bölgelerdeki kumluk alanda dolaşmaktadır. Amforalar ise kırık parçalar halinde kaya diplerinde görülür. Büyük kırılmamış, sağlam amforalar ise dalış merkezlerince tarihe olan saygılarının yanı sıra konuklara gösterebilmek amacıyla özenle korunmaktadır.

Geniş açı mercek kullanan fotoğrafçıların kaçırmamaları gereken bir dalış yeridir.

Dicks Rocks

Resif onbir yıl önce Datça’da kurulan ilk dalış merkezinin sahibi Hollandalı Dick tarafından bulunmuş. O günden bugüne kadar da hep Dicks Rock olarak anılmış. Akvaryum koyuna oldukça yakın olan resif, yüzeyin 13 metre altından başlar. 35 metreye kadar süren kayalar baraküda ve sinaritlerin uğrak yeridir. 35. metrede ise antik bir demir çapa bulunmaktadır.

Marmara Denizindeki dalışlarımızda sık sık karşılaştığımız, renkli tüy yıldızları Datça’da yanlızca bu resifte bulunmaktadır.

Fotoğrafçıların siyah süngerler üzerine tutunmuş bu renkli tüy yıldızlarını çekebilmeleri için kesinlikle ikinci bir dalışı makro objektif ile yapmalarını öneririm.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı