Fehmi Şenok

Sarıgerme – Dalyan – 2

BABA ADASI / SARIGERME

Sarıgerme’deki uzun kumsalın tam karşısındaki adadır. Yöredeki otellere yakınlığından ve gece dalışları açısından uygundur. Sualtı ise gneşin batışından birkaç saat sonra şenlenmeye başlar. sazlık başlayan dip yapısı kayalar ile 25 metrelere kadar uzanır.

Ahtapot ve mürenlerin yanı sıra deniz tavşanları, iskorpitler gecenin ilk sürprizleridir. şansınız var ise genellikle güney Ege kıyılarında karşılaşılan kırmızı beyaz lekeli ahtapotları görebilirsiniz.

NAR ADASI / SARIGERME

Sarıgerme’nin 10 mil güneydoğusunda bulunan 100-200 metre boyunda bir adadır. Kıyıdan uzakta olması nedeni ile Dalaman Çayı ve Sarısu deresi’nin alüvyonlarından az etkilenir. Sualtındaki görüş uzaklığı yatay olarak 30-40 metre kadardır. Güneydoğu yönünde adanın genişliğince 300 metre kadar bir plato uzanır. 5-6 metre derinliklerden başlayan plato 15-16 metrelere kadar sürer. Platonun bittiği güney tarafında dik bir duvar, kuzay tarafında ise orta derecede eğimle derinleşen bir bölüm vardır. Balık ve diğer canlılar açısından son derece verimli olan ada mağara dalışları ile bilinen yörenin çok güzel bir duvar dalış noktasıdır.

KAMİL ADASI / SARIGERME

Sarıgerme’ye 3 mil uzaklıkta, Aşı Koyu girişinde bulunan 200-300 metre büyüklüğünde bir adadır. Doğusunda kumluk bir zemin ve yer yer otluk bölgeler bulunur. Bu kısımda dağınık biçimde bulunan kırık testi, amfora parçaları ile karşılaşılır. Doğu kısmında adaya paralel 50 m açıkta 35 metre derinliğe kadar inen duvar kumlukta biter. Bu kısımda orfoz ve lagoslar görülebileceği gibi kayalar ve kum alan üzerinde kırık birçok amfora parçaları bulunur. Adanın doğu bölümünde ise tüm yörede yalnız buradaki küçük bir kovuk içinde yaşayan üçgen gövdeli Kızıldeniz balıkları bulunur. Adanın çeşitli dalış noktalarında ise renkli karidesler fotoğrafçılar için oldukça ilginçtir.

BOZBURUN / DALYAN

Dalyan çayını geride bırakıp Akdeniz’e çıktığınızda 5 km uzunluğundaki İztuzu Plajına ulaşırsınız. Akdenizde yaşayan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas cinsi kaplumbağaların üreme merkezi olan bu plaj yapılaşmaya kapatılıp yöre, İngiliz, Alman ve Türk doğa severlerin ortak girişimleri ile koruma altına alınmıştır. Doğa severler “Doğa insansız yaşayabilir, fakat insan doğasız yaşayamaz” tümcesini ilke alarak burada etkinliklerini sürdürmektedirler. İşte yeryüzünde de en çok hırpalanan canlıların başında deniz kaplumbağaları gelmektedir.

Deniz kaplumbağalarının dünyada gıda ve süs eşyası olarak kullanılmaları, balıkçı ağlarına takılıp boğulmaları ya da balıkçılar tarafından öldürülmeleri, en önemli üreme plajlarının da belli başlı turizm yatırım alanları olması, deniz kaplumbağalarının geleceğini büyük ölçüde tehlikeye ve çıkmaza sokmuştur.

1976 Barselona ve 1982 Bern anlaşmalarına son derece sadık kalan Türkiye, deniz kaplumbağalarının geleceği için Dalyan ve çevresinde turistik yatırımları durdurmuş, halkı bilinçlendirip kamlumbağalara ve dünyaya karşı görevini yerine getirmektedir. Kaplumbağaların Mayıs ve Haziran aylarında yumurtlamak için çıktıkları İstuzu plajının bittiği yerde bulunan burun yörenin en iyi duvar dalış noktasıdır. 58 metreye kadar giden bu derin sularda Dalyan’ın Kaunos’dan sonra simgesi durumuna gelen kaplumbağalarla gerek kanalda tekne ile dolaşırken gerekse Akdeniz’in mavi sularında dalarken karşılaşabilirsiniz.

KARGICAK & BAKARDI KOYLARI / DALYAN

Her ikisi de İstuzu plajının doğusunda yer almaktadır. Gerek sualtı yapısı gerekse kara yapısı nedeni ile oldukça benzerler. Ufak birer plajı olan bu sakin iki koya genellikle öğlen demirlenir. Yemek sonrası ikinci dalışlar için kullanılmasına karşın oldukça derin bir sudur. Kargıcak 48 metrelere kadar süren derin duvar dalışı olmasına karşın, Bakardi Koyu yavaş yavaş derinleşir. Otların bittiği yerlerde seyrek olarak bulunan taşların arasındaki kumların üzerinde kırık testi parçaları bulunmaktadır.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

 

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı