Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Fethiye

Görkemli doğası ile karada güzel saatler geçireceğiniz Fethiye’nin sualtı da bir o kadar ilginçtir. Fethiye’nin çıkışında yer alan iki büyük ada olan Şövalye ve Kızıladadalış açısından ilgi görmektedir. Şövalye Adası’nın kıyısı ve kıyıda bulunan lokanta, limandan kalkan günü birlik gezi teknelerinin uğrak yeri olmuştur.

Oysa temiz denizi ve kıyıdaki turistik tesisleri ile Fethiye’den kalkan gezi teknelerinin uğrayacağı daha çok sayıda koy vardır. Dalış teknelerini genelde demirli bir biçimde gördüğümüz Dalyan ve Akvaryum Koyları ise eğitim amaçlı olup gezi ve dalış teknelerinin öğlen yemeği için durduğu sakin koylardır.

Afkule ve Türk Hamamı

Fethiye’nin en güzel dalış noktasıdır. Fethiye limanından yaklaşık 45 dakikalık tekne yolculuğu sonrası ulaşılan koy, dalgıçlar kadar şnorkel dalıcılarının da uğrak yeridir. Tatilin ve temiz suların tadını çıkarmak için derin bir nefes alıp çam kokularını ciğerlerinize çekerken, dağın tepesinde çamların arasından bir manastır belirir. Söylentiye göre Afkulu adlı peder burada yaşarmış. Zaman içinde bu ad ağızdan ağıza değişerek Afkule diye anılmaya başlamış. Yöredeki dalış noktası denizciler tarafından tepesindeki manastır ve eski zamanda yaşayan pedere ait olduğu söylentilerinden dolayı Akule olarak adlandırılmasına karşın, dalış merkezlerince Türk Hamamı veyaAlaaddin’s Cave olarak bilinir.

Dik Dağların yamacındaki bu derin berrak sular birbirine yakın iki mağarayı barındırır. Tekne derin sulara yaklaşık 40 metrelere demirler. İlk olarak girişi derin olandan, yani koyun ucundakinden başlanır. 27 metrelerde başlayan büyükçe giriş kayaların üzerindeki birçok renk sizi karşılar. Dipteki kum ise 40 metrelerdedir. İçine girdiğiniz mağara 7 metreye kadar yukarıya doğru yükselir. Özellikle derinlerdeki kovuklarda büyük orfozlar sizden kaçmazken, eşkina sürüleri de orfozları bırakıp onalrın fotoğraflarını çekmeniz için kaçmadan sıralarını beklerler.

Yüzlerce renkli süngerden oluşan mağara makro fotoğrafçılar için çok uygundur. Kayaların diplerindeki dantel mercanları ellemeden ya da paletiniz ile kırmadan dalışınızı yapmanız, yöredeki rehber dalgıçların isteğidir. Daha sonra bu mağarayı terk ederek koyun içine doğru yaklaşık 70 metre kadar 15 metrelerden yüzülür. Girişi yüzeye yakın olan büyükçe bir delikten geçilerek ikinci mağaraya ulaşılır. Mağaranın içi ve çevresi kırmızı renkli deniz gülleri tarafından kaplanmıştır. Bu ikinci mağaraya ise Türk Hamamı denir. Derinliği yaklaşık 6 metre olan mağaranın tepesindeki delikten süzülen ışık bulunduğunuz ortamı daha da çoşku verici yapar. Şnorkelli dalgıçların da uğradığı bu görkemli mağaraya uğramadan dalışınızı bitirmeyin.

Barakuda Resifi

Yöre dalış merkezince Dalyan, Büyük Resif olarak da adlandırılmasına karşın burada en sık görülen canlının, baraküdalar olmasından bu adla da anılır. 14 metreden başlayıp 42 metrelere kadar dalış olanağı olan resifin doğusu güzel bir duvar dalışı sağlar. Büyük renkli kayalar arasındaki birçok orfoz ve lagosun yanı sıra renkli sualtı yapısı fotoğrafçıların ilgisini çeker. Doğudan kuzeye doğru 50 metre kadar yüzüldüğünde kumlu zemin üzerinde bulunan serpinti halindeki kayaların açığında baraküdalar belirir.

Yaklaşık derinliğin 35 metre olduğu bölgede yüzlerce lagos bulunmaktadır. Yavaş yavaş tekneye dönerken güvenlik dekompresyonu amacıyla gidilen resifin kuzey bölümü renksiz olmakla birlikte kayalara takılı balık ağları ve çevredeki kovukların içlerindeki mürenleri ile güzel zaman geçirmenizi ve fotoğraf çekmenizi sağlar.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı