Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Kalkan

Tarihle dolu Kalkan’ın suları da aynı güzellikler ve sualtı kalıntıları ile sizi beklemektedir. Kalkan’ın Kaş’a yakınlığı nedeniyle bir ölçüde aynı dalış noktalarını içermektedir. Kalkan’a uzak olanları Kaş bölümünde incelediğimiz için burada yer vermedim.

Kaş ve Kalkan’ın birbirine olan yakınlıklarından dolayı aynı tatil içerisinde iki yöreye de dalış yapma imkanınız vardır. Kalkan’ın sualtı yapısı Kaş’a göre daha renklidir. Kayalardaki renkli dünya Kaş’da 30 metrelerin altında başlarken, bu oluşumlar Kalkan’da daha sığlarda görülür.

Ülkemizde sık sık değişen yerli yersiz dalış yasağı uygulamalarından Kalkan da etkilenmiştir. Dolayısı ile geçtiğimiz yıllara kadar daldığımız 56 metredeki saç batık, Deve Sırtı resifi ve Kalkan Koyu içindeki dört nokta daha 2001 yılı gelmesine karşın dalışa kapatıldığı için burada bu noktalara değinmeyeceğim.

VATOZ KAYASI

Derin dalışları sevenler için en uygun yer Kalkan’dır. Günün ilk derin dalışlarının yapıldığı Vatoz kayalığı limana 45 dakika uzaklıktadır. Resif 8 metrelerde başlamaktadır. Oldukça geniş alana yayılan kayalığın yaklaşık çapı 60 metre kadardır..

Dalış bu geniş çaplı resifin etrafında yapılmaktadır. Günye tarafında daha büyük kayalar bulunmaktadır. Renkli sualtı dünyası burada makro canlılar ile fotoğrafçıları ya da gündüz dalışlarında elinde fener taşıyanları beklemektedir. Taşların bitip kumun başladığı 35 metrelerde ise yöreye adını veren vatozlar bulunmaktadır.

Boyları en az bir metre olan bu sevimli canlılar yaklaşan dalgıçların kabarcık sesiyle ile kumda hareketlenmeye başlarlar. Arkalarından izlendiğinde ise, daha hızlanarak bıraktıkları toz bulutunun içinde kayıplara karışırlar. Eğer onlara yaklaşmak isterseniz, ani hareketlerden kaçının daha

doğrusu bu konuda deneyimli dalış hocalarını izleyin.

Resifin sazlarla kaplı sevimsiz kuzey tarafı ise dönüş yoludur. Tam bir daire çizip, sazların arasından döneceğinize dalışa bşladığını yönü gerisin geriye izlemeniz size daha renkli dakikalar yaşatacaktır. Böylelikle dönüşte orta sudan yüzmek zorunda kalmayacaksınız ve akıntıdan fazla etkilenmeyeceksiniz.

HEYBELİ ADA

Üzerinde yaşayan binlerce kuş ile ünlü adada dört ayrı dalış noktası vardır. Kalkan limanına olan 45 dakikalık uzaklığı ile Kalkan’ın en büyük adasıdır.

Rüzgarlı günlerde açıkta demirlemenin zor olduğu anlarda belki de Kalkan’da dalışın yapılacağı tek bölgedir. Adanın güneyi sualtında barındırdığı renkler ve sürü gezen sinaritleri ile 80 metrelere kadar sürmektedir. Doğusu ise her ne kadar 45-50 metrelere kadar inse de kimi kez karşılaşılan sazlıkların kayalar ile birleşim noktaları iri lagosları barındırmaktadır. Diğer bir derin dalış noktası olan batısı ise 40 metrelere kadar inen bir duvar dalışıdır.

Kalkanın sürü halinde gezen büyük orfoz ve lagosları yörenin sakinlerindendir.

Adanın doğusu ise sığ olması nedeniyle eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Günübirlik çıkan teknelerin de aynı zamanda mola verdiği doğudaki bu koyda binlerce kuş sesi arasında denizin tadını çıkarabilirsiniz.

PANORAMA RESİFİ

Kalkan’daki dalış merkezleri kadar Kaş’takiler için de vazgeçilmez bir dalış noktasıdır. Kaş’a 1.5 saat uzaklıkta olmasına karşın Kalkan limanına 45 dakika uzaklıktadır. İki ayrı dalış noktası bulunan resif adından da belli olduğu gibi göreselliği açısından son derece çoşku vericidir. Sarı Belen Adası açığında bulunan resifte kimi kez Akdeniz foku ile karşılaşanlar olduğu söylenmekte. Bilindiği gibi soyu tükenmekte olan bu canlılar tüm Türkiye ve Akdeniz ülkelerince koruma altındalar.

40 metrelere kadar inen resifte baraküdalar buranın sürekli bekçileridir. Kaplumbağa ise çoğunlukla karşılaşılan canlıların başında gelmektedir. Sürüler halinde gezen büyük orfoz ve lagoslar derin, pırıl pırıl sularda sizi beklemektedir. Zaman zaman anforalar ile de karşılaşabilirsiniz. Genellikle büyük balık ve canlıların olduğu Panorama resifte geniş açı mercek koşulu olmakla birlikte makro canlılar için de birkaç dalış yapmak gerekir.

ÖKSÜZ ADA

Kalkan’daki diğer dalış noktaları gibi Oksiz Ada da limana yaklaşık 40 dakika uzaklıklaktır.

Genellikle gece dalışlarının yapıldığı adada iki dalış noktası vardır. Duvarların 35 metrelere kadar inmesine karşın gece dalışları daha sığ sularda yapılmaktadır. 7-8 metrelerden sonra ahtapot ve karavidaların kovuklar içinde belirmesiyle renkli dakikalar başlamaktadır. Diğer dalış noktalarına da yakınlığından dolayı gündüz dalışlarında gezgin baraküda ve lagoslar görülmektedir.

Dalış noktalarında sıkça karşılaşılan kırmızı renkli kabuklu yengeçler ise makro fotoğrafçıların ilgi noktasıdır.

KAPTANOĞLU RESİFİ

Tekne ile Kaş limanından yaklaşık 40 dakikalık yolculuk sonrası ulaşılır. Oldukça sığlardan başlayan resif 40 metrelere kadar inmektedir. Geniş bir alana yayılan kayalıklar iki ayrı dalış bölgesini bünyesinde barındırır. 28 metrede bulunan açık deniz şamandırası ve etrafı oldukça ilginçtir.

Kış aylarında da dalış olanağı olan Kaş’a uzun tatillerde birçok yerli dalgıç grupları gider. Yazın kalabalıından kaçan birçok canlı ise bu resife kışın geri dönmüşlerdir. Dolayısı ile yazın sunduğu güzelliklerin çok daha fazlasını kış dalışlarında sergileyen resif aranılan bir bölgedir.

Genellikle sert akıntıların olduğu yörede fırtınalı havalarda bir işaret şamadırası ya da BC nin cebinde taşınan, gerektiğinde şişirilen bir şişme sosis ile dalınması önerilir. Vatoz, domuz balığı ve uzaktan geçen büyük orfozlar sıkça gözlenir.

RÜZGAR KAYASI

Özellikle derin ve akıntılı su deneyimi olan dalgıçlar içindir. 24 metrelerde başlayan kayalık resif birçok balığa ev sahipliğ yaparken kayalar 50 metrelere kadar sürmektedir. Akıntının yoğun olmasından dolayı tekne genelde demir atamaz. Yüzeye çıkıldığında rehberlerin cebinden çıkarıp, yüzeye bıraktıkları şamadıraya gelen tekne sizi alır. Akıntıyı seven akya ve orkinoslarla özellikle Ağustos ve Eylül aylarında sık sık karşılaşılır.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

 

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı