Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Kaş Uçak Batığı – Flying Fish

Yunanistana ait Meis adası ile aramızdaki son dalış noktasıdır. Yörenin diğer adı da Flying Fish‘dir. Dalış bölgesine giderken tekneden etrafınıza baktığınızda su üzerinde sıçrayan uçan balıkları görebilirsiniz.

Sualtında da ilk metrelerden sonra sizinle birlikte olacak olan bu canlılar, yörenin sakinleridir. 5 metreden sonra başlayan resifin ilk metrelerinde bile onlarla karşılaşabilirsiniz. Resif 80 metreye kadar derinleşmektedir. Tekneden suya atladığınızda yosun kaplı kayaları geçmeye başlarsınız. 35 metreden sonra renklenen kayaların etrafında, kuma yatmış iri orfozlar ve sizi uzaktan süzen akyaların eşliğinde derine yolculuk başlar.

Aslında 35-40 metre ile sınırlandırılan bu duvar dalışının en coşkulu yeri sportif amaçlı dalış sınırlarının çok üstündeki uçak batığıdır.

Batıklar araştırmacı insanoğlunu tarih boyu derinlere çekmiştir.

Kıyılarımızdaki antik batıkların yanı sıra yakın tarihimize ait saç batıklar da dalgıçlar için oldukça coşku vericidir. Eğer hafta boyu dalış merkezlerinden birisi ile dalmış deneyim ve becerilerinizi kanıtlamış iseniz uçağa dalış rehberiniz eşliğinde dalabilirsiniz. Dalıştan bir önceki akşam içki almamaya ve hazımı kolay yiyecekler yemeye özen göstermelisiniz.

Yavaş yavaş dalış eşinizle birbirinizi denetleyerek derinlere inişe başlanır. Bu arada bu derinliklere alışkın olan grup liderleri hepinizi sık sık denetlerler. 6-7 dakika sonra grup halinde uçağın yanında olunuyor. Uçak resifin sonuna doğru 60 metrede başlıyor. Pervaneler 60 metrede iken kuyruk kısmı 67 metrededir. Pervane ve ana gövde civarında 60-67 metrelere yapılan 3 dakikalık bu dalış sonrası resiften yükselmeye başlanıyor. Uçağı görme coşkusu ile resifin tadını çıkartmamazlık etmeyin. Hızlı bir biçimde 25-30 metrelere çıkılıyor. Daha sonra yavaşça yükselerek resif dalışını 9-6 metredeki dekompresyon durağında bekliyorsunuz. 3 metrelerde de kısa süre yapılan güvenlik dekompresyonu sonrası unutamıyacağınız bir serüvenin mutlu sonuna geleceksiniz.

Uçağın II. Dünya Savaşı sırasında Yunan adalarından birisinden kalktığı sanılıyor. Oldukça iyi durumda bulunan üç adet pervane uçağın düşmediğini, zorunlu iniş yaptığı izlenimini yaratıyor. Bizden daha önce uçağa dalanlar kuyruk tarafında Milano’da yapıldığına ait bir bilgi ve bir takım sayılar olduğunu söylüyor. Kaş’lı bir köylü ise ölen pilotu gömdüklerinden söz etmiş.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı